Teraz jest środa, 7 maja 2025, 09:29

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 14 września 2007, 08:38 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 11 marca 2004, 01:00
Posty: 196
Witam,

4 dni temu zasiarkowalem troche moszczu z Iliczewskiego. Wczoraj dolalem przygotowane drozdze i nic. Wyglada jakby ten pirosiarczan jeszcze dzialal i zabijal szlachetny szczep drozdzy. Co robic?

Pozdr.

J.K.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 14 września 2007, 08:53 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 12 marca 2005, 01:00
Posty: 752
Lokalizacja: lubuskie, Sulechów - winnica Katerina
[quote="Jan_Kowalski"]Co robic?

Poczekaj

Zależy też ile tego pirosiarczynu było 5-10g/hl nie powinno mieć wpływu na drozdże winiarskie. Daj im trochę czasu zeby rozwinęły skrzydła.
Nie wiem czemu czekałes aż 4 dni od momentu zasiarkowania do zaszczepienia drozdzami? Ja po siarkowaniu od razu dodaje drozdze i na nastepny dzien już "chodzi".
I jeszcze jedno, jesli nie uzywasz drodzy hydratyzowanych to radze ci się na nie przestawić, są duzo pewniejsze no i nie musisz przez 3-4 dni namnażać MD.

_________________
pozdrawiam Andrzej
---------------------------
Wielu hołduje zasadzie, że Katarzynka najlepsza w czekoladzie,
A według mego zdania najlepsza żywa i to bez opakowania.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 14 września 2007, 09:01 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 2 marca 2007, 01:00
Posty: 493
Lokalizacja: Okolice Warszawy
Ekspertem 8) nie jestem, ale:
1. Napisz ile dodales piro w gr / l nastawu
2. Jaka zawartosc cukru w moszczu (choc Iliczewskij gromadzi dzuzo - podobno)
3. Jaka temperatura nastawu (w ciagu calego procesu)

Czy nastaw zmienil kolor lub zapach?
Latwiej bedzie kolega na Forum, rozwinac temat.
Pozdrawiam
Rafal.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 14 września 2007, 13:25 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 11 marca 2004, 01:00
Posty: 196
[quote="rafallus"]Ekspertem 8) nie jestem, ale:
1. Napisz ile dodales piro w gr / l nastawu
2. Jaka zawartosc cukru w moszczu (choc Iliczewskij gromadzi dzuzo - podobno)
3. Jaka temperatura nastawu (w ciagu calego procesu)

Czy nastaw zmienil kolor lub zapach?
Latwiej bedzie kolega na Forum, rozwinac temat.
Pozdrawiam
Rafal.


Ad1. Dałem 3 szczypty czyli okolo 4g.
Ad2. Moszcz dosc slodki i malo kwasu-dokladna zawartosc cukru nie jest mi znana
Ad3. Temperatura dosc niska okolo 20 st.
Nastaw troszke przybladl a zapachu nie powiem bo niestety mam katar i nic nie czuje.

Pozdr.

J.K.

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 14 września 2007, 13:31 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 2347
Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
[quote="Jan_Kowalski"] Ad1. Dałem 3 szczypty czyli okolo 4g.

Jeśli to prawda - 4g/1L - to wszystko jasne. Miazgę siarkuje się około 1g/10L. 2-3g/10L zatrzymuje najczęściej fermentację już w trakcie jej trwania.
No i mam nadzieję, że użyłes pirosiarczYnu, nie -Anu.

_________________
Napisać można o winie z każdej odmiany - zrobić - nie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 14 września 2007, 13:40 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 2 marca 2007, 01:00
Posty: 493
Lokalizacja: Okolice Warszawy
Jezeli moszczu jest powyzej 50 l - nie powinno sie nic stac drozdza szlachetnym.
Tak jak zaleca kolega jantar : zaczekaj.
Mozesz przygotowac - w odwodzie nowa MD, lub miec hydratyzowane.
Obserwoj nastaw, temp. mogla by byc nieco wyzsza. Kontroluj zapach.

Pozdrawiam
Rafal.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 14 września 2007, 15:00 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 11 marca 2004, 01:00
Posty: 196
[quote="Maciej"][quote="Jan_Kowalski"] Ad1. Dałem 3 szczypty czyli okolo 4g.

Jeśli to prawda - 4g/1L - to wszystko jasne. Miazgę siarkuje się około 1g/10L. 2-3g/10L zatrzymuje najczęściej fermentację już w trakcie jej trwania.
No i mam nadzieję, że użyłes pirosiarczYnu, nie -Anu.

No wlasnie teraz nie wiem czego uzylem. Mam to w domu.
Mam nadzieje, ze cos z tego wyjdzie.

Pozdr.

D.P.

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 18 września 2007, 08:48 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 23 lutego 2007, 01:00
Posty: 291
Lokalizacja: Białystok
[quote="Jan_Kowalski"][quote="Maciej"][quote="Jan_Kowalski"] Ad1. Dałem 3 szczypty czyli okolo 4g.

Jeśli to prawda - 4g/1L - to wszystko jasne. Miazgę siarkuje się około 1g/10L. 2-3g/10L zatrzymuje najczęściej fermentację już w trakcie jej trwania.
No i mam nadzieję, że użyłes pirosiarczYnu, nie -Anu.

No wlasnie teraz nie wiem czego uzylem. Mam to w domu.
Mam nadzieje, ze cos z tego wyjdzie.

Pozdr.

D.P.
Jeżeli kupowałeś w sklepie/internecie z akcesoriami winiarskimi to masz na pewno pirosiarczYN :wink:

_________________
Pozdrawiam Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 18 września 2007, 15:34 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 11 stycznia 2006, 01:00
Posty: 653
Lokalizacja: Mamaroneck, NY
Dotleń trochę ten nastaw tj. wymieszaj lub przelej kilka razy z pojemnika do pojemnika. Jeżeli to było faktycznie 4g/l to niezła jatka dla drożdży.Radziłbym między czasie przygotować silną matkę i czekać (nie koniecznie musi sie przydać). Będzie ok. dont give'up.[/code]


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 21 września 2007, 09:37 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 11 marca 2004, 01:00
Posty: 196
[quote="RobertM"]Dotleń trochę ten nastaw tj. wymieszaj lub przelej kilka razy z pojemnika do pojemnika. Jeżeli to było faktycznie 4g/l to niezła jatka dla drożdży.Radziłbym między czasie przygotować silną matkę i czekać (nie koniecznie musi sie przydać). Będzie ok. dont give'up.[/code]


Witam, troszke jeszcze uscisle. W paczce jest 10 g pirosiarczynu. Zuzylem mniej niz 1/4 paczki rozpuszczajac srodek w pol szklanki moszczu i wlewajac to do 5l moszczu w butli. Czyli pirosiarczynu bylo mniej niz napisalem wczesniej. Co dwa dni do duzej butli dolewam nowa porcje drozdzy, ktore hoduje w malej butelce. Sposob jest taki, ze 3/4 sfermentowanego moszczu wlewam do duzej butli a to co zostaje w malej, zalewam swiezym podgrzanym prawie do wrzenia i ostudzonym moszczem. No i nici nic nie che fermentowac. Sprobuje Twojego sposobu i przeleje i przy okacji przefiltruje moszcz.

Pozdrawiam,

J.K.

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 21 września 2007, 11:43 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 11 maja 2006, 01:00
Posty: 35
Lokalizacja: Warszawa
witam
Ja jak przegiąłem z piro to cały tydzien napowietrzałem i mieszałem nastaw (było tego 100l w miazdze ) zrobiłem 20 l aktywnych i dopiero ruszyło
pozdro


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 29 września 2007, 13:53 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 4 lipca 2006, 01:00
Posty: 5943
Lokalizacja: dolnośląskie
5g. piro na 10l moszczu to zdecydowanie za dużo.Max to ok 2g, ale jeżeli to ma być gronowe to ok1g. Przy dawce nie przekraczającej 1g można liczyć również na pomyślny przebieg fermentacji jabłkowo-mlekowej. W tej sytuacji radzę porządnie przewietrzyć moszcz i dodać kolejną silną MD.

_________________
****


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 29 września 2007, 13:58 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 4 lipca 2006, 01:00
Posty: 5943
Lokalizacja: dolnośląskie
Dodam, że nie sądzę żeby trzeba było przelewać. Proponuję porzadnie "przedmuchać" przy pomocy wężyka.

_________________
****


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 30 września 2007, 10:23 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 marca 2004, 01:00
Posty: 144
Lokalizacja: Zielona Góra / Drzonków
[quote="Jan_Kowalski"]
Witam, troszke jeszcze uscisle. W paczce jest 10 g pirosiarczynu. Zuzylem mniej niz 1/4 paczki rozpuszczajac srodek w pol szklanki moszczu i wlewajac to do 5l moszczu w butli. Czyli pirosiarczynu bylo mniej niz napisalem wczesniej. Co dwa dni do duzej butli dolewam nowa porcje drozdzy, ktore hoduje w malej butelce. Sposob jest taki, ze 3/4 sfermentowanego moszczu wlewam do duzej butli a to co zostaje w malej, zalewam swiezym podgrzanym prawie do wrzenia i ostudzonym moszczem. No i nici nic nie che fermentowac. Sprobuje Twojego sposobu i przeleje i przy okacji przefiltruje moszcz.

Pozdrawiam,

J.K.


Witam,

Wedlug mnie najlepiej uzyc drozdzy aktywnych (hydratyzowanych) oraz mozesz uzyc np. srodka o nazwie Kupzit ktory odsiarcza moszcz czy wino.
Ponadto nie mozna przekroczyc dawki 20g/100l ale to też zalezy od rodzaju pirosiarczynu (to znaczy ile SO2 wytwarza). I wcale nie trzeba go rozpuszczac wczesniej - lepiej posypac i wymieszac.

P.S.
Jezeli Cie interesuja te drozdze i srodki to mozna je kupic w moim sklepie. niestety jeszcze walcze z uruchomieniem sklepu internetowego wiec jedynie mail'em, telefonicznie lub osobiscie zapraszam :-)

pozdrowienia
Moskw@

Ostatnio edytowano wtorek, 2 października 2007, 13:57 przez Moskwa, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 30 września 2007, 11:50 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4619
Lokalizacja: Rybnik
[quote="Moskwa"]
Wedlug mnie najlepiej uzyc drozdzy aktywnych (hydratyzowanych) oraz mozesz uzyc np. srodka o nazwie Kupzit ktory odsiarcza moszcz czy wino.


Kupzit służy chyba do usuwania siarczków i merkaptanów z wina a nie siarczynów. 8O

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO