Teraz jest piątek, 9 maja 2025, 02:26

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 1 października 2007, 21:23 
Ekspert
Ekspert

[quote="Moskwa"]

Ponadto nie mozna przekroczyc dawki 2g/100l
pozdrowienia
Moskw@

Skąd przetłumaczyłeś takie zalecenie dotyczące pirosiarczynu?

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 2 października 2007, 00:24 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
[quote="Moskwa"] ...wydaje mi sie, ze przesadziles z tym tlumaczeniem i wracajac do tego :
1. Obecnosc H2S (siarkowodor) powoduje to co nazywamy zapachem zgnilych jaj. Wiec w roztworze (tu wino) jest zwiazek nazywany siarkowodorem (H2S). I to ma miedzy innymi usuwa Kupzit.

Podejmuję ostatnią próbę wyjaśnienia Ci, że Kupzit, którego aktywnym po rozpuszczeniu elementem są kationy Cu2+ NIE USUWA SIARKI. Usuwa aniony S2- (wyedytowałem poprzedni swój post, to durna pomyłka - sorry). Przypomnij sobie początek dyskusji: poradziłeś koledze, który przesiarkował moszcz, czyli miał nadmiar SO2, zastosowanie Kupzitu. Otóż Kupzit SO2 (ani też anionów SO3-- NIE USUWA.
Cytuj:
2. Dodajac Kupzit zawierajacy cytrynianu miedzi (nie znam wzoru) pozbywamy sie S z H2S (w reszte i szczegoly jak to sie dzieje nie wnikam) a wiec pozbywamy sie siarki ? czy sie myle ?
Tak, mylisz się. Pozbywamy się jednej z tysięcy możliwych form obecności siarki w roztworze - jedynie S2-.
Cytuj:
3. Chyba nie ma znaczenia czy to sa aniony czy kationy ? Nie zmienia to faktu ze to jest siarka w postaci kationow zwiazanych z wodorem ? Czy sie znowu myle ?
A tutaj, to ja przejęzyczyłem się, pisząc "kationy S2-". S2- to oczywiście anion. Za to tak w ogóle, to anion czy kation stanowi poważną różnicę.
Cytuj:
4. fraza "kationy siarczkowe" dala wynik 0 w google. Mysle ze chodzilo Ci o kationy siarki. No chyba ze sie znowu myle.
Nie ma kationów siarki, są aniony siarczkowe.
Cytuj:
5. po raz n-ty podkreslam ze nie jestem chemikiem ale cos mi sie nie zgadza w Twoich zarzutach (odnosnie tlumaczenia)
6. Czy czasem siarczek ale miedzi nie powstanie po dodaniu Kupzit'u (cytrynianu miedzi)??
P.S.
moglbys sie tez przyznac jak prawdziwy mezczyzna do bledu - co ja wczesniej zrobilem, a nie jak ten ... isc w zaparte (odnosnie tlumaczenia)

Chcesz - masz: w oryginale Erbsloecha stoi jak byk: "zur Böckserbeseitigung" Niemiecki znam słabawo dosyć, cóż więc czytamy w wersji angielskiej?
"for the elimination of hydrogen sulphide odours" W czeskiej karcie technicznej brzmi to tak (czeski znam nieźle): "odstranění sirovodíkového aroma"
Po polsku znaczy to dosłownie: "usunięcie zapachu siarkowodoru"
Producent NIE NAPISAŁ NIGDZIE, że Kupzit to "preparat usuwający siarkę". Nie mam pojęcia, kto Ci to tłumaczył, ale - potwierdzam - tłumaczenie jest do d...
Cytuj:
...wazne ze jeden i drugi wie do czego sluzy mercedes czy kupa zlomu.
A Ty nie wiesz do czego służy Kupzit, który usiłujesz sprzedawać. Mi jest troszkę łatwiej nie tylko dlatego, że jestem chemikiem. W czerwcu miałem okazję posiedzieć przy winku z Tomem Woytkiem - przedstawicielem Erbsloeha. O Kupzicie opowiadał również.
Zadałeś mi sporo pisania, Moskwa, więc "moglbys sie tez przyznac jak prawdziwy mezczyzna do bledu, a nie jak ten ... isc w zaparte (odnosnie tlumaczenia)." ;) Choć jeśli chcesz, wierz w co lubisz - chemii korespondencyjnie się nie nauczysz. Ale dobrze byłoby, gdyby reszta chłopaków z forum miała jasność.

PS. Jeśli kogoś znudziły powyższe wypociny, to sorry. Więcej nie będę.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 2 października 2007, 00:40 
Ekspert
Ekspert

Jednak będę...

[quote="Moskwa"] Ponadto nie mozna przekroczyc dawki 2g/100l
pozdrowienia Moskw@

Boję się już odezwać :P ale dziś zbierałem Rondo, Regenta i Pinot Noir. Siarkowałem pirosiarczynem dokładnie 0,2g/l, czyli 20g/100l. Odpowiada to mniej więcej 85mg/l SO2 - sporo, bo kondycja owoców była taka sobie (Polska Norma dopuszcza ponad 300mg/l SO2, czyli w przeliczeniu na pirosiarczyn - 70g/100l , ale fakt - to już spora przesada).
Proponowane przez Ciebie 2g/100l to 11,5mg SO2 w litrze. W takim stężeniu SO2 nie wykazuje ani działania bakteriostatycznego, ani nie chroni przed utlenianiem - nie robi kompletnie nic, bo zostanie w całości związany. Wolnego SO2 w moszczu nie będzie w ogóle.

Ostatnio edytowano środa, 3 października 2007, 14:22 przez Maciej, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 2 października 2007, 09:10 
Ekspert
Ekspert

[quote="Maciej"] Ale dobrze byłoby, gdyby reszta chłopaków z forum miała jasność.

Dokładnie jest tak jak pisze Maciej , Kupzit usuwa tylko i wyłącznie aniony S -- .
Mechanizm tej reakcji jest prosty. W wyniku działania H2S na sole miedziowe ( w tym wypadku cytrynian) powstaje (wytrąca się) nierozpuszczalny w wodzie CuS i kwas cytrynowy. W ten sposób pozbywamy się siarkowodoru. Nadmiaru SO2 niestety nie.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 2 października 2007, 13:53 
czeladnik
czeladnik

Krotko i zwiezle :
1. Przyznalem sie ze SO2 nie usuwa jak mezczyzna i jak bedziesz szczesliwy to jeszcze raz to powiem. A Ty zacznij odpowiadac na to co pisze a nie ciagle wracac do mojego bledu.
2. Tlumaczenie jest dobre (sprawdz sobie na opakowaniu bo widze, ze posiadasz wersje czeska) a tam stoi tak : PRIPRAVEK K ODSTRANENI SIRKY zaraz pod nazwa KUPZIT
3. Moglbys chociaz powiedziec, ze tlumaczenie nie jest scisle ze wzgledu na powyzszy tekst przetlumaczony a nie ze jest do dupy. Poniewaz w calej reszcie przytoczonego przeze mnie na forum tlumaczenia jest napisane to co Ty piszesz.
4. Przypuszczam ze tekst z pkt.1 zostal uzyty w sformulowaniu o ktorym pisal nikodem. Ale to inna bajka.
Przeczytaj jeszcze raz cale przytoczone tlumaczenie ktore nie ma nic wspolnego z tym co ja powiedzialem i wtedy sie wypowiedz - co innego to co ja mowie o SO2 a co innego tlumaczenie - pokaz gdzie w przytoczonym tlumaczeniu byla wzmianka o SO2 - to byla moja interpretacja i jak juz pare razy pisalem zbyt pochopna.

5. Jezeli chodzi o pirosiarczyn to w instrukcji u mnie stoi 2g/100l = 10mg/l SO2 (ciekawe bo Ty piszesz 8,5 jak myslisz to jest kwsetia zaokraglenia czy jakosci produktu?)
6. mialem napisac, ze nie przekraczac 20g/100l tylko mnie zero zjadlo - juz poprawiam - bo uwazam, ze wiecej to nie ma sensu ... Dales 20g/100l to juz sporo :-o ja daje w okolicahc 10g/100 i wystarcza ... czyzbys zebral winogrona z maczniakiem ;-)

pozdrowienia
Moskw@

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 2 października 2007, 14:05 
Ekspert
Ekspert

[quote="Moskwa"] Jezeli chodzi o pirosiarczyn to w instrukcji u mnie stoi 2g/100l = 10mg/l SO2 (ciekawe bo Ty piszesz 8,5 jak myslisz to jest kwsetia zaokraglenia czy jakosci produktu?)
Zielonego pojęcia nie mam, dlaczego w Twojej instrukcji napisane jest "2g/100l = 10mg/l SO2". Z obliczeń wynika, że [po edycji] 11,53mg/l. Mniej może być - jeśli produkt techniczny to nie czysty K2S2O5, więcej - nigdy.

Na pozostałe Twoje pytania odpowiedziałem wystarczająco szczegółowo.

Ostatnio edytowano środa, 3 października 2007, 14:23 przez Maciej, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: środa, 3 października 2007, 13:52 
Ekspert
Ekspert

Wyjaśniliśmy sobie z Moskwą wątpliwości na PW. Wszystko wskazuje na to, że Czesi uprościli sobie nieco sprawę i przepisali na ulotkę/etykietę Kupzitu nie do końca starannie dane z karty technicznej. Różnica w sumie niewielka, ale znacząca: w tytule jest "do usuwania siarki", a powinno być "do usuwania siarkowodoru".

Tytuł:
PostNapisane: środa, 3 października 2007, 14:27 
Ekspert
Ekspert

Jak to dobrze, że temat pirosiarczynu powtórzył się na Kurdeszu.
Policzyłem raz jeszcze i cóż się okazało? Pomyliłem się wcześniej w dodawaniu :oops:
Z 1g K2S2O5 powstaje 0,576 g SO2, czyli z 2g - nie żadne 0,85, jak pisałem, a 1,15g SO2. Sorry, w przyszłości będę używał kalkulatora.
Że też nikt mnie nie dopadł za te obliczenia...

Tytuł:
PostNapisane: środa, 3 października 2007, 14:30 
Kiper
Kiper

No... :twisted: I zeby mi to bylo ostatni raz :wink: :D :D :D

Pozdrawiam
Rafal.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 3 października 2007, 20:15 
Ekspert
Ekspert

[quote="Maciej"]Wyjaśniliśmy sobie z Moskwą wątpliwości na PW. Wszystko wskazuje na to, że Czesi uprościli sobie nieco sprawę i przepisali na ulotkę/etykietę Kupzitu nie do końca starannie dane z karty technicznej. Różnica w sumie niewielka, ale znacząca: w tytule jest "do usuwania siarki", a powinno być "do usuwania siarkowodoru".

Podejrzewam, że Czesi posłużyli się jakimś slangiem. U nas też jest popularne określenie "siarka w winie" co nie ma żadnego powiązania z pierwiastkiem siarką, ani z tym co się faktycznie w winie znajduje. A to myli.

Ale myślę, że nikt się na nikogo nie pogniewał, a i trochę wiadomości chemicznych się przyda społeczeństwu i rozjaśni problem z tą siarą. Może ktoś kiedyś z zaparciem (chemicznym), przetłumaczy to jeszcze bardziej przystępnie, bo sformułowania o kationach i anionach niewiele pomoże w zrozumieniu. A przecież człowiek to też siarka w jakimś tam procencie :lol: .

Heniek

i jesz zielone winogrona
JT

Tytuł:
PostNapisane: środa, 3 października 2007, 22:54 
Ekspert
Ekspert

[quote="Heniek"] Może ktoś kiedyś z zaparciem (chemicznym), przetłumaczy to jeszcze bardziej przystępnie, bo sformułowania o kationach i anionach niewiele pomoże w zrozumieniu.
Heniu, nie tylko jestem chemikiem, ale fanem chemii "dla ludzi". Bardzo denerwuje mnie chemia w szkole, która polega w dużym stopniu na nauce wzorów i jakiś durnych symboli na pamięć. Nikomu jakby nie zależy na nauce sensu chemii i zrozumienia mechanizmów, a to po mojemu znacznie prostsze, niż te wzory. Tak chemii nie da się nauczyć i stąd, moim zdaniem, tak niebotycznie niski średni poziom wiedzy chemicznej w narodzie.
Jednak pewnych rzeczy nie da się wyjaśnić, nie używając elementarnych pojęć. W naszym konkretnym przypadku, jeśli nie "kation" i "anion", to wyjdzie z tego "miedź" i "siarka", co doprowadzi w nieunikniony sposób do... czeskiego błędu. A z kolei wykład z chemii, nawet elementarny, nie mieści się chyba w formule forum.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1