zbyszekB napisał(a):
PS
Czy ktoś może mi rzeczowo wytłumaczyć cel trzymania np przez tydzień zasiarkowanej miazgi bez dodawania drożdży przy wyrobie czerwonego wina ?
Z dotychczasowej dyskusji wynika ,że celem jest
1 pozbycie się niechcianych zapachów lub smaków ? (niezbyt to jasno wytłumaczone

)
2 zmniejszenie ilości tanin we winie - dlaczego mamy zmniejszać , jaka z tego korzyść ? Niektórzy trzymają wino w beczkach dębowych aby dodać tanin jeżeli ich brakuje !
Pewnie jakiś nowy trend i ja nie nadążam

Ad. 2
Są taniny i taniny. Taniny z dębu są ok w winie - wiadomo, a taniny z niedojrzałych owoców be w winie - wiadomo. A teraz mamy przypadek dojrzała hybryda dająca w danej lokalizacji absmaki - nie chcemy iść w różowe, bo parametry super na czerwone, zatem może by coś tu po oszukiwać. Konkretny przykład (skopiowałem to gdzieś z netu nie pamiętam linku) dotyczy zeszłorocznego
Beaujolais Nouveau z winnicy Srebrna Góra w Krakowie:
"Czerwone Świętomarcińskie: Rondo 50%, Acolon 50%; Rondo (hybryda)- maceracja na zimno bez fermentacji (cel: wydobycie jak największej ilości świeżych lekkich aromatów czerwonych owoców; maliny, truskawki, czereśni oraz mała ekstrakcja tanin); fermentacja alkoholowa w temp. 22 st C., brak fermentacji jabłkowo-mlekowej (FJM); cechy charakterystyczne: frywolne i radosne; Acolon (to czysta vitis vinifera - krzyżówka Blaufrankischa i Dornfeldera), maceracja z fermentacja alkoholową 25 st C, przeprowadzona FJM; odmiana ta wprowadza do wina nuty śliwkowe i dymne i konieczną dozę elegancji i powagi - tak aby wino poradziło sobie z gęsiną. Garbników również nie za wiele."
Myśli @heavy wydają się podążać w podobnym kierunku. Tworzy wino które może przypominać powyższy kupaż: nie koniecznie na styl różowego macerowane w chłodzie dla wydobycia "frywolnych" zapachów, ale chce wydobyć jak najwięcej czerwonego bez żadnych ciężkich nut. Takie wino szybko dojrzewa i jest delikatne i może być w stylu szybkiego czerwonego wina a nie różowego.
To znaczy robisz takie lekkie wino - nie do końca czerwone i nie różowe.