Teraz jest wtorek, 6 maja 2025, 00:01

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 28 września 2009, 14:18 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 15 marca 2004, 01:00
Posty: 2487
Lokalizacja: Białystok
No i wczoraj - 27.09.2009 zebrałem p[ierwsze w tym roku grona na wino. Na razie na wino białe.

Przy kiepskim zapyleniu ogólny plon odmian białych wyniósł 23 kg (z 17-tu krzewów), więc nie było mowy o nawet najmniejszym nastawie odmianowym.

I tak poszczególne odmiany miały 27.09.2009 r. nastepujące parametry:

Solaris - 27 Bx, kwas - 5,7 g/l
Siegerrebe - 22,5 Bx, kwas - 4,3 g/l
Ortega - 22,5 Bx, kwas - 5,4 g/l
Kristaly - 21,5 Bx, kwas - 5,4 g/l
Bianca - 19 Bx, kwas - 11,2 g/l
Phoenix - 16 Bx, kwas - 9,1 g/l.

Wspólne cuvee po sedymentacji wykazuje 21,5 Bx oraz 7 g/l kwasów (w przeliczeniu na kwas winowy).

Wcześniejsze pomiary z dn. 02.09.2009:
- Solaris 21,5 Bx (ale trafiła mi sie też jagoda 23 Bx),
- Siegerrebe 20,5 Bx,
- Kristaly 18 Bx,
- Ortega 17,5 Bx,

Tak więc widać, ze ostatnie 3 tygodnie wpłyneły w mniejszym stopniu na wzrost cukrów (poza Solarisem - to jest normalnie cukrownia!!) a w wiekszym na spadek kwasów. trochę rozczarował mnie Sieger - nie tyle niskim kwasem - liczyłem sie z tym - co małym przyrostem cukru (tylko 2Bx na 3 tygodnie).

Tak więc moje białe juz prawie sie robi - za dwie godzinki, jak wrocę do domu zlewam do docelowego dymiona po sedymentacji, sprawdzam wolne SO2 - ewentualnie uzupełniam i daję drożdże - Riesling (E 68/73 - Erbsloh) tym razem.

Niestety juz czuję, że będzie śmierdziało....... malizną - docelowo wyjdzie ok. 10 l wina :cry:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 28 września 2009, 18:26 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 9 marca 2004, 01:00
Posty: 3504
Lokalizacja: Apelacja Zgorzelec
[quote="DarekRz"]

Niestety juz czuję, że będzie śmierdziało....... malizną - docelowo wyjdzie ok. 10 l wina :cry:


:lol: Ja zebrałem przedwczoraj wszystkie grona z ciemnych odmian (jakieś 120 krzewów) Otrzymałem 3,84 kg jagód ... :roll:

_________________
Jeszcze mi tylko z oczu jasnych
spływa do warg kropelka słona,
a ty mi nic nie odpowiadasz
i jesz zielone winogrona
JT


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 28 września 2009, 21:03 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 29 sierpnia 2006, 01:00
Posty: 371
Lokalizacja: Szczecin na Pogodnie
Mój Phoenix miał 20BLG przed zbiorem a później się burzył że go dałem do gąsiora. Jest już w fazie cichej fermentacji.
Obrazek
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 28 września 2009, 22:10 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4619
Lokalizacja: Rybnik
Co się to tak pieni? Czyżbyś nie sedymentował moszczu?
Mam nadzieję, że masz mniejszy balon do ściągnięcie młodego wina?

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 29 września 2009, 14:06 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 29 sierpnia 2006, 01:00
Posty: 371
Lokalizacja: Szczecin na Pogodnie
Winogrona wyciskałem własnymi łapkami no i oczywiście później jeszcze przez ściereczkę. Natomiast na dzisiaj piany jest zdecydowanie mniej. A balonik mniejszy na pewno jeszcze się znajdzie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 30 września 2009, 09:06 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 15 marca 2004, 01:00
Posty: 2487
Lokalizacja: Białystok
Sedymentacja, sedymentacja i jeszcze raz....

... ja sie nie bedę wymądrzał, bo to nie moje mądrości. Napisze tylko, że pan Pierre Groblin z z Chateau de Maimbray G. Groblin i syn (Pierre to własnie syn) w apelacji Sancerre, gdy oprowadzał mnie po swojej wytwórni (początkowo był podejrzliwy, ale jak mu powiedziałem jaki jest całkowity szacowany areał winnic w Polsce to się tylko roześmiał i machnął reką - po czym pokazał mi wszystko i opowiedział bardzo szczegółowo - jakoś tak poczułem sie urażony tym jego machnięciem ręki :evil: ) aż dwukrotnie podkreslał, że sedymentacja we włściwej temperaturze (on prowadził w 8 st.C) to klucz do jakości wina białego. No i chyba zna się na tym - białe Sancerre słynie z jakości a z pośród 5 Chateau z Sancerre z jakich wina degustowałem - jego były debeściackie.

Tak więc panowie - sedymentacja...sedymentacja...


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 30 września 2009, 09:37 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 2347
Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
[quote="DarekRz"]Sedymentacja, sedymentacja i jeszcze raz... Tak więc panowie - sedymentacja...sedymentacja...


Ponieważ nie znam Pana Pierre Groblin z z Chateau de Maimbray G. Groblin i syn (ani syna, ani ojca), to dodam z wyczytanych mądrości, że nie byle jaka sedymentacja: części stałe mają być oddzielone od moszczu prawie zupełnie, ale nie zupełnie. Przed fermentacją nie powinno się moszczu klarować na kryształ, nie stosuje się ostrej filtracji. Nieznaczne ilości części stałych powinny w moszczu pozostać, sprzyjają one fermentacji.

A co do machania ręką - tam bywają pojedyncze winnice po 1000ha, my razem z działkowiczami mamy może 500 w całym kraju... Coś jakby Malgasz z Madagaskaru z wypiekami na twarzy opowiadał o swoim 5 arowym eksperymentalnym poletku ziemniaków. Każdy by machnął ręką.

_________________
Napisać można o winie z każdej odmiany - zrobić - nie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 30 września 2009, 10:01 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4619
Lokalizacja: Rybnik
[quote="Maciej"] dodam z wyczytanych mądrości, że nie byle jaka sedymentacja: części stałe mają być oddzielone od moszczu prawie zupełnie, ale nie zupełnie. Przed fermentacją nie powinno się moszczu klarować na kryształ, nie stosuje się ostrej filtracji. Nieznaczne ilości części stałych powinny w moszczu pozostać, sprzyjają one fermentacji.

Z praktycznego punktu widzenia całkowite sklarowanie nie grozi. Zasiarkowany moszcz zadany bentonitem i pozostawiony na noc na zewnątrz - co zazwyczaj zapewnia stosunkowo niską temperaturę - nie wyklaruje się na kryształ, ale ma wyraźną opalizację.
Filtracja - jeśli ktoś posiada praskę filtracyjną - jest zbyteczna, a wręcz nie wskazana.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 30 września 2009, 19:56 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 9 marca 2004, 01:00
Posty: 3504
Lokalizacja: Apelacja Zgorzelec
[quote="Misza"]
Filtracja - jeśli ktoś posiada praskę filtracyjną - jest zbyteczna, a wręcz nie wskazana.


Misza jak wygląda praska filtracyjna?

_________________
Jeszcze mi tylko z oczu jasnych
spływa do warg kropelka słona,
a ty mi nic nie odpowiadasz
i jesz zielone winogrona
JT


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 30 września 2009, 20:18 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 25 października 2004, 01:00
Posty: 503
Lokalizacja: Gliwice
[quote="Heniek"][quote="DarekRz"]

Niestety juz czuję, że będzie śmierdziało....... malizną - docelowo wyjdzie ok. 10 l wina :cry:

:lol: Ja zebrałem przedwczoraj wszystkie grona z ciemnych odmian (jakieś 120 krzewów) Otrzymałem 3,84 kg jagód ... :roll:
Ja nie rozumiem jak to możliwe: tu wymarzły, tam je przymrozek wiosenny wyelimonował, a to się u kogoś fatalnie zapyliło... a ja w niedzielę zrobiłem pierwsze winobranie i miałem 2-3 kg z krzewu odmian czerwonych (Regent, Rondo, Cab. Cortis, PNP) i podobnie Muskat O.Z Biancą, która jeszcze wisi i rzeczywiście bardzo źle się zapyliła będzie gorzej, ale poniżej 1,5 kg/krzew raczej nie zejdzie.
Ot, może miałem szczęście, a może mikroklimat? Kolejne lata pokażą.
Pozdrawiam, Nikodem

_________________
Winnica Bojków
Winnica Bojków - blog


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 30 września 2009, 20:30 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4619
Lokalizacja: Rybnik
[quote="Heniek"]Misza jak wygląda praska filtracyjna?


To taka mała prasa filtracyjna :wink: :lol:
http://marketeo.com/photoOffer/big/266654_big.jpg
i nie ma nic wspólnego z prasą do wina, czyli po prostu filtr do wina
Obrazek

ot zboczenie zawodowe :wink:

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 30 września 2009, 22:42 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 19 maja 2008, 01:00
Posty: 176
Lokalizacja: ornontowice (gliwice, mikolow)
[quote="nikodem"]
Ot, może miałem szczęście, a może mikroklimat? Kolejne lata pokażą.
Pozdrawiam, Nikodem


wydaje mi się, że ten rok był wyjątkowo dobry dla naszej okolicy i oby kolejne były takie same.... zobaczymy, a narazie cieszmy się z tego co jest.
Ja zebrałem dziś Rondo, wyszło średnio 3kg z krzaka.... wiem, że dużo zważywszy, że moje krzewy są dwuletnie, ale itak ograniczyłem plon o przeszło połowę w fazie groszku. Moszcz miał parametry 24 brix i 7-8 g/l kwasów.

Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO