Teraz jest poniedziałek, 5 maja 2025, 08:01

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 22 września 2010, 10:36 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 30 listopada 2008, 01:00
Posty: 577
Lokalizacja: zachodniopomorskie
olmek napisał(a):
blk napisał(a):
2,5g na 35L moszczu


No to dawka prawidłowa :roll: To było napewno piro ? Czy to było tylko chwilowe i barwa powróciła do normy, czy już tak zostało ?
Przebarwienie na kolor zielony świadczy o alkalicznym odczynie miazgi, jeżeli 2,5g piro/35l było w stanie zobojętnić kwasy, to świadczy, że ich zawartość była śladowa. Nigdy nie spotkałem się z takim przypadkiem.


blk napisał(a):
Kuba szydzisz z Isabelli


Ależ skąd. Isabella, jako najpopularniejsza altanówka na świecie mogła zostać przywieziona z Hiszpanii, dlaczego nie. Żadna (sensowna) uprawiana tam odmiana nie ma szans dojrzeć u nas 20 września, a z autochtonicznych nawet 20 grudnia.
Tak wogóle, to zrób zdjęcia krzewom - popatrzymy.

To na 100% piro, kupiony w Tesco. Na razie kolor pozostał, owoce nie były do końca dojrzałe nie miały wybarwionych pestek, rosną na płocie, są słabo doświetlone, ale cóż jak już przyniósł to trzeba było coś z tym zrobić. Isabella to na pewno nie jest, ani też żadna inna labrusca. Miąższ nie był galeretowaty tylko mocno soczysty. Zdjęcie postaram się zrobić jak najszybciej.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 22 września 2010, 11:01 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
blk napisał(a):
To na 100% piro, kupiony w Tesco.


Zakładając, że w skrajnym przypadku kwasowość moszczu wynosiła 4g/l , to w 35l znajdowało się 140g kwasów. Ilość dodanego piro (2,5g) nijak się ma do zobojętnienia tychże kwasów, to zupełnie nie ten rząd wielkości. Albo czary, albo pomylono piro z jakąś solą , która w postaci bezwodnej jest biała , a uwodniona przybiera barwę zieloną.

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 22 września 2010, 11:16 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 30 listopada 2008, 01:00
Posty: 577
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Niestety nie wiem jakie były kwasy. Nie mam przyzrądów do pomiaru. To był dokładnie ten produkt http://allegro.pl/pirosiarczyn-potasu-s ... 10032.html tylko, że jak juz wspomniałem kupiony w Tesco. Tego samego produktu (z tej samej torebki) używałem do stabilizacji miodu z dobrym skutkiem. Zobaczymy co z tego będzie :lol:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 22 września 2010, 12:01 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 25 sierpnia 2008, 01:00
Posty: 566
Lokalizacja: Kraków/Lubaczów, Winnica Finisterre
RobertM napisał(a):
Najwyżej wyjdzie zielone :mrgreen:


A może, biorąc pod uwagę polski klimat, powinniśmy świadomie nastawić się na produkcje (tak popularnego w Portugalii) vihno verde?

_________________
Wojtek


_______________________________
Think you know wine?
Think again


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 22 września 2010, 14:16 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 11 marca 2007, 01:00
Posty: 860
Lokalizacja: Rzeszów, 350m n.p.m
Ja, chcąc odkwasić sok który miał iść do balona, dodałam kredę do około 2-3 litrów soku, sok który miał na początku kolor głęboko bordowy zmienił na fioletowy.Nie wlałam tego do reszty soku w obawie ze całość zmieni kolor na fioletowy i wino wyjdzie jak denaturat. :roll:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 22 września 2010, 16:54 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 30 listopada 2008, 01:00
Posty: 577
Lokalizacja: zachodniopomorskie
W tym wypadku to nic dziwnego, to tak jak przy mieszaniu farb. Po prostu kreda wybieliła kolor. Natomiast z tym pirosiarczynem zaszła jakaś dziwna reakcja chemiczna.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 22 września 2010, 18:31 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4619
Lokalizacja: Rybnik
blk napisał(a):
W tym wypadku to nic dziwnego, to tak jak przy mieszaniu farb. Po prostu kreda wybieliła kolor.


Tere-fere. a guzik!
Po prostu zaszła reakcja jak na papierku lakmusowym. Barwnik zawarty w winogronach zachowuje się jak wskaźnik kwasowo-zasadowy.

Zuzanna napisał(a):
Ja, chcąc odkwasić sok który miał iść do balona, dodałam kredę do około 2-3 litrów soku, sok który miał na początku kolor głęboko bordowy zmienił na fioletowy.Nie wlałam tego do reszty soku w obawie ze całość zmieni kolor na fioletowy i wino wyjdzie jak denaturat.


Błąd, kolor powróciłby do początkowego, oczywiście pod warunkiem, że nie przedobrzyłaś z tą kredą.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 22 września 2010, 21:07 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 listopada 2009, 01:00
Posty: 139
Lokalizacja: Świebodzice/dolnośląskie
Szydźcie , szydźcie z Isabelli to nikt mi patyków nie prześle , bo będzie się wstydził , że ma , a właśnie nią chciałem się trochę odgrodzić od sąsiadów , owoce są podobno odpowiednie dla takiego hobbysty jak ja.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 22 września 2010, 23:26 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): wtorek, 24 kwietnia 2007, 01:00
Posty: 440
Lokalizacja: Dolny Śląsk
Magas, przejdź się wzdłuż płotów w twojej miejscowości, a wielce prawdopodobne, że znajdziesz tam nie tylko Isabellę, ale może nawet tak rzadkie perełki jak Lidia, Ontario czy Beta :mrgreen:

_________________
Piotrek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 22 września 2010, 23:31 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 29 sierpnia 2006, 01:00
Posty: 371
Lokalizacja: Szczecin na Pogodnie
magas37 napisał(a):
Szydźcie , szydźcie z Isabelli to nikt mi patyków nie prześle ,

Ile potrzebujesz?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 23 września 2010, 17:54 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 30 listopada 2008, 01:00
Posty: 577
Lokalizacja: zachodniopomorskie
olmek napisał(a):
blk napisał(a):
To na 100% piro, kupiony w Tesco.


Zakładając, że w skrajnym przypadku kwasowość moszczu wynosiła 4g/l , to w 35l znajdowało się 140g kwasów. Ilość dodanego piro (2,5g) nijak się ma do zobojętnienia tychże kwasów, to zupełnie nie ten rząd wielkości. Albo czary, albo pomylono piro z jakąś solą , która w postaci bezwodnej jest biała , a uwodniona przybiera barwę zieloną.

Melduję, że kolor miazgi powrócił do "normalności" :shock:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 23 września 2010, 20:58 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 3 kwietnia 2007, 01:00
Posty: 51
Lokalizacja: Krasnystaw/Orłów
aguniatarnow napisał(a):
oczywiście zgodnie ze sztuką winiarską zasiarkowałem miazgę i na noc do chłodu

Witam, mam pytanie, w jakim celu nastaw na czerwone wino po zasiarkowaniu na noc do chłodu, ja w ub. roku dodałem drożdże ok. godzinę po zasiarkowaniu - co straciłem ?
Jeśli natomiast chodzi o dosładzanie, to lepszy efekt dało mi dosłodzenie moszczu przed fermentacją.

_________________
Pozdrawiam
T.A


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 23 września 2010, 21:31 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 lutego 2006, 01:00
Posty: 452
Lokalizacja: Modlin Tw/Mazowsze
atom421 napisał(a):
Witam, mam pytanie, w jakim celu nastaw na czerwone wino po zasiarkowaniu na noc do chłodu.


Ten proces to maceracja na zimno.Celem jest wyługowanie garbników,barwników i związków aromatycznych.Są odmiany które bardzo dobrze reagują na macerację,np:Rondo.Dwu,trzydniowa maceracja znacznie dodaje jej "ciała".Oczywiście to tylko moje osobiste zdanie.


Pozdrawiam Leszek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 23 września 2010, 22:02 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 listopada 2009, 01:00
Posty: 139
Lokalizacja: Świebodzice/dolnośląskie
Kolego riesling , takie perełki jak Lidia, Ontario czy Beta nie są dla mnie , ale Isabella podobno wychodzi dobra , kolego Winogrodniczek , mam działeczkę 5,5 ara nieogrodzoną , działki ogólnie są ogrodzone , tyle, że w środku brak płotów, sąsiedzi chodzą jeden do drugiego , a ja gbur jestem i drażni mnie gdy mam w tygodniu 1 godzinkę na odchwaszczenie, a oni mi się złażą i mnie przestrzegają przed dzikami , po czym się dziwią , że nie sadze jak oni ziemniaków i tak bla bla bla, potrzebuje trochę spokoju i pomyślałem , że zamiast płotu obsadzę wkoło Isabellą , do mojego hobby idealna , a w środku sobie jakieś lepsze odmiany posadzę , na winko i do jedzenia , na razie posadziłem 28 sadzonek solaris , ale zakopałem zbyt głęboko i rosną słabiutko , nie wiem ile potrzebuje tych patyków , pewnie zbyt dużo , ale powoli , powoli będę obsadzał, pozdrawiam magas37


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 23 września 2010, 22:42 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 29 sierpnia 2006, 01:00
Posty: 371
Lokalizacja: Szczecin na Pogodnie
Postaram się dla Ciebie zostawić tyle, ile zdołam zrobić trzyoczkowych sztobrów. Przypomnij mi się jeszcze. Pozdrawiam - Zenon


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO