Teraz jest czwartek, 18 września 2025, 02:53

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 3 grudnia 2009, 12:32 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 14 maja 2009, 01:00
Posty: 21
Lokalizacja: Panki k.Częstochowy
Witam
Jest to moje pierwsze wino jakie zrobiłem co prawda nie do końca.
Jeśli ktoś mógłby mi pomóc w dalszym procesie wytwarzania to z góry dziękuję.
A konkretnie :
Przerobiłem owoce(czerwone winogrona) wyciskając sok w prasce.
Zalałem postępując zgodnie z zaleceniami na forum do balonów dodając
drożdże cukier ,póżniej dodałem jeszcze w trakcie troszkę cukru po pomiarach według zaleceń aby uzyskać wino półsłodkie.
Minęły już dwa miesiące i widzę że już drożdże umarły wino przestało "bulgotać".
Zlałem na próbę dwa pojemniki po 5l do jednego dodałem 1g klarowinu (betonit) do drugiego nic nie dodałem.
Po ok.10 dniach ten z klarowinem był bardzo klarowny i dużo lepszy w smaku niż ten bez.Myślę że będę musiał zrobić tak z pozostałym winem.
Jednak mam problem a mianowicie:
Jak długo muszę trzymać wino zalane klarowinem przed zlaniem do beczek.
No i najważniejsze jak zabezpieczyć wino po sklarowaniu przed wlaniem do beczek .
Czy dodanie pirosiarczanu przed wlaniem do beczek nie spowoduje utraty smaku i koloru wina i w jakiej ilości go dodać (czy dawka 0.5g na litr to nie za dużo).
Bardzo proszę o odpowiedż w miarę jak najprostszą ponieważ bardzo mało sie na tym znam.
A bardzo bym żałował jakbym popsuł pierwsze swoje wino.
Pozdrawiam wszystkich.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 3 grudnia 2009, 12:58 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 11 stycznia 2006, 01:00
Posty: 653
Lokalizacja: Mamaroneck, NY
[quote="smigaczi"]Witam
Przerobiłem owoce(czerwone winogrona) wyciskając sok w prasce.

Nie fermentowałeś w miazdze?
[quote="smigaczi"] Zalałem postępując zgodnie z zaleceniami na forum do balonów dodając
drożdże cukier ,póżniej dodałem jeszcze w trakcie troszkę cukru po pomiarach według zaleceń aby uzyskać wino półsłodkie.
Mam nadzieję że cukier nie sypałeś ot tak z torebki tylko zrobiłeś syrop z cukru i soku...i użyłeś cukromierza.
[quote="smigaczi"] Minęły już dwa miesiące i widzę że już drożdże umarły wino przestało "bulgotać".
Nie wiem na ile nastawiałeś % ale dwa miesiące? Trochę za długo, z nad osadu zlewasz jak najszybciej po przerobieniu zakładanej ilości cukru, albo w końcowej fazie fermentacji robisz zlewkę z nad osadu i dofermentowujesz.
[quote="smigaczi"] Zlałem na próbę dwa pojemniki po 5l do jednego dodałem 1g klarowinu (betonit) do drugiego nic nie dodałem.
Na próbę? a reszta dalej nad osadem? Sorry ale po grzyba dodałeś ten klarowin? Straciłeś wiarę w grawitację?
[quote="smigaczi"] (czy dawka 0.5g na litr to nie za dużo).
Po fermentacji 1 max 1.2 g pirosiarczynu na 10 litrów wina. Pisze na opakowaniu.
Proponuję zajrzeć na wino.org i poczytać...poczytać...poczyt...po.

_________________
2011 https://plus.google.com/photos/10042987 ... 6047357265
2012 https://plus.google.com/photos/10042987 ... 8713606449
2013 https://plus.google.com/photos/10042987 ... 3534170225


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 3 grudnia 2009, 13:49 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 14 maja 2009, 01:00
Posty: 21
Lokalizacja: Panki k.Częstochowy
w miazdze był dodany tylko pekto cos tam stało to dwa dni.
Pózniej prasa i sok do balonu.
Cukier dodany w formie syropu.
Dodałem cukru syropu w trakcie fermentacji bo z obliczeń wychodziło za mało alkocholu.
Klarowin dodałem tylko do zlanej próbki 5l po zakończonej fermentacji.
Myślę że trzeba dodać do reszty po zlaniu .
Jeszcze raz proszę o odpowiedż ile klarować z zasypanym klarowinem.
Naprawdę jest lepsze po klarowinie (próba).


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 3 grudnia 2009, 14:31 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 11 stycznia 2006, 01:00
Posty: 653
Lokalizacja: Mamaroneck, NY
Nigdy nie stosowałem bentonitu w swoich winach (nie miałem takiej potrzeby), jednak z tego co się orientuję zlać należy zaraz po jego opadnięciu. Niekiedy zdarzyć się może problem z opadnięciem zawiesiny, wtedy pomaga ochłodzenie wina (zimna stabilizacja). Martwi mnie jednak twoja niecierpliwość (to ma być wino w stylu vin primeur?). Piszesz że bardzo byś żałował jakbyś to wino popsuł a mam wrażenie że nieświadomie starasz się to zrobić. Jest wiele innych "delikatniejszych" metod na wyklarowanie ,chociażby czas czy niska temperatura przy dojrzewaniu albo wymrażanie-chociaż to raczej zdecydowanie do białych, a Ty uparłeś się na hard core i to zaraz po fermentacji.
P.S.
Dwudniowa maceracja owoców to nie to samo co fermentacja w miazdze.

_________________
2011 https://plus.google.com/photos/10042987 ... 6047357265
2012 https://plus.google.com/photos/10042987 ... 8713606449
2013 https://plus.google.com/photos/10042987 ... 3534170225


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO