Teraz jest niedziela, 3 sierpnia 2025, 01:09

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 71 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 24 listopada 2016, 18:18 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7007
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Marcinie,
napisz na forum jaki wpływ na smak i zapach wina ma ilość żelatyny dodanej przy klarowaniu białego wina.
Wg dostępnych badań żelatyna pogarsza parametry wina i nie powinno się jej dodawać do win jakościowych ! :wink:
A jak odczucia w praktyce ?

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 24 listopada 2016, 18:32 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 16 marca 2014, 19:09
Posty: 547
Lokalizacja: Alwernia
zbyszekB napisał(a):
A jak odczucia w praktyce ?


Jak pisałem troszkę wcześniej , wino ściągnę z nad osadu za jakiś tydzień i porównam smak to dam znać co i jak , na tą chwile mogę powiedzieć że przy klarowaniu raczej nie widać różnicy gołym okiem w szybkości klarowania przy dawce 140 mg i 50 mg . Wiem właśnie Zbyszku że na tą żelatyn trzeba uważać dlatego byłem zaniepokojony rozbieżnością , w książce T.P.W Yair Margalit podaje dawkę żelatyny do win czerwonych nawet 200mg na 1L , w celu redukcji tanin i cierpkości , natomiast do białego wina z żolem krzemionkowym max 50mg żelatyny na 1 L w celu , klarowania białego wina , redukcji tanin i goryczki w białym winie.


Pozdrawiam.
Marcin.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 1 grudnia 2016, 14:39 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 1 grudnia 2016, 14:21
Posty: 2
Lokalizacja: Warszawa
Witam Serdecznie,
nastawiłem po raz pierwszy 2 balony 35-cio litrowe. Jednak musiałem wyjechać na tydzień i przez ten czas nie ogrzewałem pomieszczenia a tym samym na bank nie było w nim temp. 18 stopni C. Czy ten fakt będzie miał wpływ na jakość trunku? Proszę o "uspokojenie" w tym temacie :)

_________________
http://www.podarujkarte.pl/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 1 grudnia 2016, 14:57 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5513
Lokalizacja: Łódź i okolice
Jakie to wino białe czy czerwone? Napisz coś więcej.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 1 grudnia 2016, 16:55 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
Uspokajam. Ten fakt nie będzie miał wpływu na jakość uzyskanego trunku (Obniżenie temperatury nastawu na tydzień ) może mieć to wpływ na wydłużenie czasu fermentacji, ale nie koniecznie.
Na pewno jak prosi Krzysztof napisz coś więcej : jaka odmiana. , jakie drożdże, jakie parametry moszczu itp. itd.

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 6 grudnia 2016, 15:40 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 1 grudnia 2016, 14:21
Posty: 2
Lokalizacja: Warszawa
Dzięki! To jestem spokojny :)
Zodiak, chyba wymagasz ode mnie odpowiedzi, których nie jestem w stanie udzielić ;)
ok. 95% zawartości tych dwóch balonów pochodzi z gron ciemnych, resztę uzupełniłem "białymi" i chyba tu popełniłem pierwszy błąd - mieszając je?
Drożdży nie dawałem, choć zakupiłem je w płynie Browin-u to się zawahałem i ostecznie jest bez...
Źle postąpiłem?
Pozdrowienia

_________________
http://www.podarujkarte.pl/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 6 grudnia 2016, 15:49 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5513
Lokalizacja: Łódź i okolice
Na dzikusach wino będziesz miał raczej słabe. Takie wina mają przeważnie 8-9%. Do szybkiego spożycia.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 6 grudnia 2016, 16:18 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Cytuj:
ok. 95% zawartości tych dwóch balonów pochodzi z gron ciemnych, resztę uzupełniłem "białymi" i chyba tu popełniłem pierwszy błąd - mieszając je?

Niekoniecznie, w sumie robisz wino dla siebie i takie połączenie nieraz daje dobre efekty, szczególnie przy winach "czerwonych" (z nazwy) bez fermentacji miazgi.

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 11 grudnia 2016, 18:32 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 16 marca 2014, 19:09
Posty: 547
Lokalizacja: Alwernia
Chciałem zdać relację z próby po klarowaniu wina żolem krzemionkowym + żelatyną
1 Próbka - 0,7 ml żolu krzemionkowego i 140 mg żelatyny na 1/L wina.
2 Próbka - 0,25 ml żolu krzemionkowego i 50 mg żelatyny na 1/L wina.

Oby dwie próbki wyklarowały się w podobny sposób i podobnym tempie , mianowicie efekt klarowania b.dobry wino stało się klarowne i przejrzyste .
Teraz jeśli chodzi o moje odczucia organoleptyczne sklarowanych próbek , to efekty zgadzają się z opisem w literaturze druga próbka jest b.dobra aromatyczna smaczna troszkę łagodniejsza niż niesklarowane wino , natomiast 1 próbka jest mniej aromatyczna od 2 próbki i wina bazowego niesklarowanego .Trzeba uważać z żolem i żelatyną i raczej nie przekraczać dawki 0,25ml zolu i 50mg żelatyny na 1/L i powinno być wszystko w porządku .

Pozdrawiam.
Marcin.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 11 grudnia 2016, 20:02 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7007
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Prawdopodobnie podobny efekt uzyskał byś stosując tylko zol krzemionkowy bez dodawania żelatyny ?
http://wino.org.pl/old/frames/klar.htm

Ale tego się już nie dowiemy.
Może następnym razem :?:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 11 grudnia 2016, 21:04 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 16 marca 2014, 19:09
Posty: 547
Lokalizacja: Alwernia
Ciężko powiedzieć..... żel krzemionkowy dodawałem w pierwszej kolejności następnie po 24 godzinach dodawałem żelatynę i zauważalne efekty klarowania w oby dwóch przypadkach następowały po około godzinie dwóch po podaniu żelatyny.


Pozdrawiam.
Marcin.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 71 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: DotNetDotCom.org [Bot] i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO