Teraz jest sobota, 26 kwietnia 2025, 21:52

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 71 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 1 czerwca 2014, 13:43 
mistrz
mistrz

Witam !
Zamierzam w styczniu, przy obciągu wina zastosować środek klarujący. Zakupiłem w OBI klar-zol-żel + żelatyna w zestawie, wystarcza na 50l. wina i klaruje się 24h. cena 19,90 zł.. Nie jestem pewien tego środka i eksperymentuję na wodniku. Po zmieszaniu w/g instrukcji w 5l baniaczku powstała zawiesina taka jakby się mleko zważyło, teraz ta zawiesina opada na dno i wodnik się klaruje. Na początku się obawiałem, że wszystko będę musiał wylać do zlewu, ale teraz już widać efekty.
Czy ktoś z Was stosował zol krzemionkowy w klarowaniu wina, czy wpływa to na smak wina, bezpieczny dla zdrowia?. Pozostałe śr. klarujące poznałem, tylko na temat zolu mało jakoś wiadomości.
- pozdrawiam bogdan

-- piątek, 3 stycznia 2014, 14:04 --

- podzielę się spostrzeżeniami z przeprowadzonym eksperymentem klarowania wina zolem krzemionkowym + żelatyna:
- na wodniku klarowanie w/g instrukcji po 24h wodnik klarowny, ściągnięty z nad osadu, ale bez iskry, na iskrę trzeba było zaczekać co najmniej 1-2 tygodnie.
- jeśli chodzi o wino białe, za nim użyłem środka klarującego było mętne i to zmętnienie samoczynnie nie chciało ustąpić. Po zastosowaniu środka klar-zol -żel wino zaczęło wytrącać osad. Nie wyglądało to dobrze, po 24h nie było wyklarowane w stopniu zadowalającym, na ściankach bocznych osad, pod korkiem osad. To co pod korkiem wyciągnąłem łyżeczką i rozpocząłem ściąganie z nad osadu. Przelewając wino był kontakt z powietrzem i wtedy zauważyłem pewną zmianę, która korzystnie wpłynęła na klarowanie. Po przelaniu o innego dymiona wino stało się klarowne i przezroczyste. Wydaje mi się że ten środek potrzebuje umiarkowanego dostępu powietrza (lekkie napowietrzenie).
Jeśli chodzi o parametry wina Siegerrebe-Muskat Odesskij, to ma 5g/l kwasu, (po miareczkowaniu)16% vol.(mierzonego jak było jeszcze wytrawne, po dosłodzeniu wskaźnik kapilarny głupieje i nie jest możliwy odczyt) 7 blg cukru (wskazanie na cukromierzu 3 blg, doliczone ujemne wartości). Myślę zostawić teraz na 2 miesiące lub dłużej w spokoju i dać czas na dojrzewanie.
- pozdrawiam bogdan

-- niedziela, 1 czerwca 2014, 13:43 --

Jak obiecałem, podzielę się swoim szczęściem :D , które nie tylko mnie zachwyciło, innych też. Wino które zrobiłem przy pomocy forum oraz po przeczytaniu paru książek jest winem które zwraca uwagę.
1. Wino Rondo-Negritionok bardzo ekstraktywne (maceracja 10-dniowa) po wyklarowaniu bardzo ciemne, że słabo widać spód kieliszka. Jedyna wada jaka w ciemnym winie jest to że barwi język na czerwono-fioletowy kolor, nawet teraz, ale taka już jego uroda zapewne.
2. Wino Siegerrebe-Muskat Odeskij wyklarowane i ma iskrę. Aromaty pozostały takie jak na początku, zapach nie zmieniony, bardzo intensywny, zmienia się tylko smak na taki bardziej dojrzalszy. Co do wad, to może tyle że lubi dojrzewać w niskich stabilnych temperaturach. Z mojej piwnicy pod domem jest temp. 18 st.C, będę musiał przenieś w chłodniejsze miejsce poniżej 15 st.C.
Dzięki Wszystkim za pomoc :thumbup: :thumbup:
Pozdrawiam Bogdan

Załączniki:
DSC_0005.JPG
DSC_0005.JPG [ 123.47 KiB | Przeglądane 3410 razy ]

PostNapisane: wtorek, 22 listopada 2016, 20:13 
Kiper
Kiper

Witam serdecznie może za wczas na przyspieszenie klarowania ale od 3 lat mam problem z klarowaniem wina z Johhanitera trzymam go zawsze zazwyczaj do lutego , kwietnia następnego roku i wino jest mętnawe biała zawiesina , nie klarowne wszystko to wskazuje na zanieczyszczenie białkami wina .
Nie chce stosować Bentonitu , kupiłem z biowinu zestaw do klarowania klarowin turbo który składa się z ZOL KRZEMIONKOWY + ŻELATYNA .
Mam pewne dylemat zastanawia mnie dawka tej Żelatyny a właściwie rozbieżność z tym co wyczytałem w Fachowej Literaturze Odnośnie produkcji wina a tym co pisze na instrukcji na opakowaniu tego środka klarującego . Mianowicie, według instrukcji preparatu klarowin turbo należ dodać 140mg żelatyny na 1 litr wina,
a według książki Technologia Produkcji Wina Yair Margalit nie należy dodawać więcej niż 50 mg żelatyny na 1 L białego wina .

Więc rozbieżność w dawkowaniu jest kolosalna ... Może ktoś już przerabiał ten temat na białym winie i napisze coś od siebie jak dawkował i czy dawka miała jakiś wpływ na smak wina ???, albo coś jeszcze doradzi podpowie....... odnośnie żelatyny ... klarowania win z białkowym zanieczyszczenie.

Pozdrawiam.
Marcin.

PostNapisane: środa, 23 listopada 2016, 07:02 
Ekspert
Ekspert

Kilka lat temu klarowałem podobnym zestawem (bodajże czeskim) i oprócz zolu krzemionkowego i żelatyny był jeszcze bentonit. Postępowałem wg instrukcji i efekt był bardzo zadawalający.

PostNapisane: środa, 23 listopada 2016, 11:34 
Ekspert
Ekspert

Dziwne to bo ja nigdy jeszcze nie miałem problemu z klarowaniem Johannitera. Może zbierasz i fermentujesz w za wysokiej temperaturze?

PostNapisane: środa, 23 listopada 2016, 16:46 
Kiper
Kiper

Od 3 lat robię odmianowe z Johannitera i zawsze jest problem u mnie z klarowaniem może zależy to od mojej lokalizacji warunków , w tym roku zbierałem grona w temp około 13 stopni potem dawałem je do chłodziarki żeby nabrały temp około 0-5 stopni przed przerobem następnie ,młynkoodszypułkowarka, siarkowanie , prasa , bentonit, sedymentacja 12 h , fermentacja na drożdzach lalvin 71b w tem 13 stopni około 4 tygodni , przy około 1 blg wino schłodzone ściągnięte z nad osadu za siarkowane , tak wyglądała winifikacja w tym roku , myślę że nie popełniłem jakichś większych błędów a widzę że problem w tym roku też wystąpił i będzie problem z klarowanie jak zawsze .

Zrobię próbkę klarowania na niewielkiej ilości 3L według dawki jaka jest w instrukcji a potem porównam efekt smakowy wyklarowanego wina i tego jeszcze nie wyklarowanego, boję się o tą dawkę żelatyny według fachowej literatury nie należy dawać więcej niż 50 mg/ 1L bo może to spowodować utratę aromatów ,
A instrukcja podaje dawkę żelatyny 140 mg / 1 L. No nic zobaczę co wyjdzie z tego ....

Pozdrawiam.
Marcin.

Ostatnio edytowano środa, 23 listopada 2016, 20:16 przez monteverst, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: środa, 23 listopada 2016, 16:59 
Ekspert
Ekspert

monteverst napisał(a):
siarkowanie , prasa , bentonit, sedymentacja 12 h ,

I tu jest pies pogrzebany. :mrgreen:
Po co po prasie dajesz bentonit???? :shock:
Ja w życiu nigdy nie stosowałem bentonitu do gronowego.

PostNapisane: środa, 23 listopada 2016, 17:32 
Kiper
Kiper

Właśnie nie wiem czy tu jest pies pogrzebany wydaje mi się że nie.
Bo w tym roku pierwszy raz zastosowałem bentoni a w wcześniejszych latach też był taki problem , a dodałem bentonit żeby lepiej oczyścić moszcz przed fermentacją , myślałem że czyściejszy moszcz załatwi problem ale najwidoczniej nie.
W kilku źródłach było opisane dodawanie bentonitu podczas sendementacji moszczu .

Odnośnie jeszcze problemów z klarowaniem wina spowodowanego białkami czytałem iż nawożenie winnicy i częste opryski wpływają na dużą ilość białka w gronach .
Wprawdzie od 2 lat nie nawożę w ogóle winnicy ale pierwsze 3 lata była raczej dość intensywnie nawożona , a opryski no to wiadomo.......
Myślę że inne zjawiska mogą mieć wpływ również na to, takie jak: odczyn gleby , wilgotność , nasłonecznienie , siła-wzrostu/intensywność.
Coś musi być na rzeczy że temat się powtarza .

Wino jest smaczne ,dobre muszę tylko znaleźć sposób na najmniej inwazyjne wyklarowanie żeby nie odbiło się to na smaku wina i będzie git....

Pozdrawiam.
Marcin.

PostNapisane: środa, 23 listopada 2016, 19:46 
Ekspert
Ekspert

vanKlomp napisał(a):
...Po co po prasie dajesz bentonit???? ...
To bardzo popularna praktyka na zachodzie, w Polsce też zyskuje coraz więcej zwolenników.

PostNapisane: środa, 23 listopada 2016, 20:11 
Kiper
Kiper

Niecałe 3 godziny po dodaniu środka klarującego Klarowin Turbo (biowinu) według instrukcji preparatu .

Jeszcze 3 godziny temu na dnie balona nie było żadnego osadu teraz już widoczna spora warstwa osadu i opadające cząstki zawiesiny na dno coś w rodzaju ściętego mleka/kaszy.

Postępu klarowania błyskawiczny, bardzo mnie ciekawi efekt końcowy smaku wina .Dodam iż w wcześniejsze lata nawet nie pomagało miesięczne wymrażanie wina wyniesionego w styczniu na pole.

Pozdrawiam.
Marcin.

Załączniki:
Komentarz: Klarowanie ruszyło
11_102.jpg
11_102.jpg [ 27 KiB | Przeglądane 2441 razy ]

PostNapisane: środa, 23 listopada 2016, 20:30 
Ekspert
Ekspert

monteverst napisał(a):
Dodam iż w wcześniejsze lata nawet nie pomagało miesięczne wymrażanie wina wyniesionego w styczniu na pole.

Wynoszenie na pole ( dla osób z poza Małopolski na dwór) może powodować tylko wytrącenie kamienia winnego.

PostNapisane: środa, 23 listopada 2016, 21:31 
Ekspert
Ekspert

monteverst napisał(a):
teraz już widoczna spora warstwa osadu i opadające cząstki zawiesiny na dno coś w rodzaju ściętego mleka/kaszy.

Mróz na białka nie działa, bentonit tak. Mieszaj tym żeby cząstki miały kontakt z całym winem.
Dla brzydzących się wspomagaczami powiem, że to nie żadna chemia tylko fizyka. Cząstki białek przyciągają się z cząstkami bentonitu.
Potem ten osad trzeba oddzielić.

PostNapisane: czwartek, 24 listopada 2016, 11:18 
Ekspert
Ekspert

Kolega ma podobne z johanniterem, zastanawialiśmy się czy sama filtracja tego nie usunie.

PostNapisane: czwartek, 24 listopada 2016, 17:27 
Kiper
Kiper

Erikos jak macie dostęp do dobrego filtra to można spróbować nic nie ma do stracenia ja nawet się nie bawiłem w żadne filtrowanie z powodu braku profesjonalnego filtra,
gdzieś czytałem że ktoś przepuszczał takie ( białkowe wino ) przez filtr i że nie pomogło , ale już nie było napisane jaki filtr a wiadomo filtr filtrowi nierówny .

Wczorajsze wino z Johannitera po 24 h prawie idealnie klarowne :) na dnie balona spora ilość osadu który sam się nie chciał wytrącić , przez balon można czytać gazetę postawioną na stole przy zwykłym oświetleniu, smaku wina jeszcze nie sprawdzałem za jakiś tydzień ściągnę z nad osadu i porównam z próbką nieklarownego wina .

Dzisiaj wziąłem próbkę wina 1 L do butelki i dodałem mniejszą dawkę taką jaką zalecają w książce T.P.W Yair Margalit maxymalnie do białego wina 0,25ml żelu krzemionkowego i 50mg żelatyny na 1L wina, i już widzę że wino zaczyna się tak samo ładnie klarować jak przy dawce 0,7 ml i 140mg / 1L, zalecanej z instrukcji stosowania Klarowinu Tubrbo, więc raczej ta mniejsza dawka będzie odpowiednia , ten zestaw tak samo redukuje goryczkę i ostre smaki w winie .

Pozdrawiam.
Marcin.

PostNapisane: czwartek, 24 listopada 2016, 17:39 
Ekspert
Ekspert

monteverst napisał(a):
...nic nie ma do stracenia ...
Marcinie filtry mamy ale niestety jest do stracenia bo płyty filtracyjne są jednorazowe.
http://www.eurowin.pl/pl/p/Plyty-filtra ... ikrona/921
Mamy także w zapasie mikrobiologicznie płyty ST3 - 0,2 mikrona, jeśli jednak miało by pozostać bez rezultatu to wolimy wykorzystać je na wina dosładzane moszczem aby zmniejszyć prawdopodobieństwo wznowienia fermentacji.

PostNapisane: czwartek, 24 listopada 2016, 17:42 
Kiper
Kiper

No tak masz racje , chodziło mi o to że nie ma nic do stracenia w winie żadnych efektów ubocznych .

Pozdrawiam.
Marcin.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 71 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1