Kazik - weź ty tę ulotkę od winomierza wy... wyekspediuj w miejsce gdzie poleży spokojnie aż nabierzesz wprawy w obliczeniach. Niestety ulotka ta jest tak napisana, że ludziom początkującym w tej prostej technice pomiarów cukru tylko mąci w głowach. W sumie jak już się wie jak i co - to po uważnym wczytaniu się w ulotkę można stwierdzić, że nie zawiera ona większych błędów - tylko jest to beznadziejnie zapisane.
Na początek wystarczy wiedzieć, że wskaźnik ten pokazuje % wagowy zawartości cukru w roztworze co odpowiada skali Ballinga. I tak: jeśli moszcz z wyciśniętej miazgi przed fermentacją wykazywał przy pomiarze 18,5 Blg to trzeba od tego pomiaru odjąć niecukry w ilości 3/20 wskazania w Blg (taka wartość jest poprawniejsza dla moszczy gronowych niż 4 Blg przyjmowane zazwyczaj przy sokach innych owoców). Zatem 18,5 Blg - 3/20x18,5 Blg=15,73 Blg. Moszcz ma zatem 157 g cukrów w każdym kilogramie moszczu. Zawartość alkoholu podaje się jako % objętościowy, w związku z czym zamiast wiedzy, że z 1 kg cukru powstaje 470 g etanolu, lepiej zapamiętać, że drożdże aby wyprodukować 1% objętościowy etanolu potrzebują od 16,5g do 17g cukru w każdym litrze nastawu. Przyjmijmy tę zawyżoną, ale najprostszą stałą 17g/l. Musimy teraz przeliczyć znaną już wartość 157 g/kg zawartości cukrów w twoim moszczu na ilość gramów na litr moszczu. 157 g w 1000 g roztworu. 1000 g roztworu składa się z 157 g cukru i pozostałych 843 g wody. 157 g cukru to 98,1 ml objętości (1 kg cukru ma 0,625 l objętości), 843 g wody to 843 ml (w wystarczającym przybliżeniu). Zatem cały kilogram moszczu zajmuje 98,1+843=941,1 ml. Skoro więc 157 g cukru zawartych jest w 941,1 ml (objętość kilograma moszczu), to ile gramów cukru zawartych jest w 1000 ml moszczu? X= 157 x 1000/941,1 =166,8 g/l w przybliżeniu 167 g/l Chcesz wino o mocy 14% , więc w każdym litrze musisz mieć 17x14= 238 g cukru. Brak więc 238-167=71 g/l . Dodany cukier zwiększy objętość nastawu, a więc i tę objętość trzeba dosłodzić do wymaganych 238 g/l - są na to wzory matematyczne, ale empirycznie podam ci jak ja sobie radzę ,na szybko: zwiększam ilość cukru dodanego o tyle % ile ma mieć wino. Czyli 71 g/l + 13% z 71 =80,2 g/l. Dopóki nie odcisnąłeś miazgi nie znałeś rzeczywistej objętości moszczu, nie mogłeś więc wyliczyć dokładniej ilości cukru w moszczu. Gdybyś chciał dosładzać miazgę lepiej dodać tylko część cukru a resztę po jej wytłoczeniu. Skoro już wycisnąłeś miazgę i wiesz, że wyszło 28 l to znaczy, ze musisz dodać 28 x 80,2 g = 2245,6 g. Zaokrąglijmy 2246 g. Sprawdzamy: 28 l miazgi , gdzie każdy litr ma 167 g cukru, więc całość 28 x 167=4676 g cukru , dodajemy 2246 g cukru, mamy łącznie 6922 g cukru. Dodany cukier ma objętość 2,246 kg x 0,625 l/kg=1,4 l. Objętość nastawu to 29,4l zatem 6922/29,4=235,4 g/l podzielone przez 17 g/l daje wynik 13,85%.
Tak otrzymane wino wyjdzie oczywiście wytrawne.
|