Teraz jest czwartek, 1 maja 2025, 11:15

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 18 października 2022, 20:25 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): wtorek, 18 października 2022, 20:01
Posty: 1
Cześć,
W tym roku nastawiłem swoje pierwsze wino z ciemnych winogron, które rosły na działce.
Do 21,5 kg miazgi dodałem 6 litrów wody oraz syrop (2 l wody + 4 kg cukru).
Nie mam sprzętu do pomiarów więc nie wiem jak słodkie jest wino.
Moje pytanie brzmi, kiedy oddzielić owoce od wina (minęło obecnie 9 dni od nastawienia)? Wino ładnie bulgocze.
I jakie są następne etapy?
Z przepisu który gdzie znalazłem po przelaniu miałbym dodać syrop (2 l wody + 3 kg cukru) i czekać (ile??).
Proszę doradzcie coś.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 18 października 2022, 20:29 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5461
Lokalizacja: Łódź i okolice
Łukasz pomyliłeś fora. My tu robimy wina tylko gronowe, bez wody i cukru.
Winogronowe to na forum wino.org

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 12 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO