Teraz jest środa, 17 września 2025, 20:23

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 28 sierpnia 2021, 16:19 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): sobota, 28 sierpnia 2021, 16:11
Posty: 1
Witam serdecznie, chciałbym zacząć z produkcją swojego domowego wina jednakże nie mam pojęcia jak się do tego zabrać. Czytałem kilka wątków, używałem nawet specjalnego kalkulatora od Browin aczkolwiek chciałbym aby ktoś mi to "wyoślił".

Zakupiłem na ten moment:
- Drożdze SPIRIT FERM - AROMATIC WINE COMPLEX
- PIROSIARCZYN POTASU 100 g
- ŚRODEK DO KLAROWANIA - SPIRIT FERM - WINO-KLAR - 10 G
- ALKOHOLOMIERZ MIERNIK WSKAŹNIK ALKOHOLU 0-96% ROSYJSKI

i 2x: GĄSIOR 5L BALON, DAMA NA WINO + KOREK + RURKA FERMENTACYJNA

Posiadam dzikie winogrona w ogródku, zbiór planuję jakoś pod koniec września - chciałbym z niego przygotować wino w jednym gąsiorze 5L. Chciałbym aby było to wino słodkie niekoniecznie mocne.

Od czego zacząć, ile cukru kiedy co i jak? Będę wdzięczny za wszelkie odpowiedzi i rady! Pozdrawiam :>

PS: Jaki gatunek winogrona polecacie do produkcji domowego wina?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 28 sierpnia 2021, 17:48 
Online
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 18 września 2011, 22:16
Posty: 3332
Lokalizacja: Ostrzeszów, południowa WLKP
Witaj na forum! Duża część forum dotyczy produkcji wina, dlatego proponuję szerzej poczytać o tym co już napisane, bo nikt nie ma czasu co chwilę to samo pisać. Właśnie obok rozwija się wątek o tym jak krok po kroku zrobić wino, tam poczytaj. Możesz też skorzystać w forumowej wyszukiwarki wpisując interesujące Cię frazy. Co do wina to trzeba zacząć od sporej ilości krzewów, bo trzeba mieć dużo materiału, bo my tu promujemy prawdziwe wina, czyli nie dolewamy wody i unikamy oddawania cukru.

_________________
Pozdrawiam wszystkich - Sławek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 28 sierpnia 2021, 19:59 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 14 listopada 2018, 06:31
Posty: 1291
Lokalizacja: Kraków, Kopanka
diablo0ffiicial napisał(a):
Zakupiłem na ten moment:
...
Chciałbym aby było to wino słodkie niekoniecznie mocne.


Przydałby Ci się refraktometr do zmierzenia poziomu cukru w soku.
(koszt jakieś 70zł).

Czekasz aż w winogronach uzbiera się ponad 20% cukru - najlepiej więcej.
Fermentację soku prowadzisz do takiego momentu aż "słodkość" spadnie do odpowiedniego poziomu
a z drugiej strony poziom alkoholu wzrośnie do przynajmniej tych 10%.
Wtedy musisz zatrzymać fermentację, żeby drożdże nie wyjadły całego cukru - zlewasz wino
znad osadu, dodajesz <> 1-2g/10l pirosiarczynu i mocno schładzasz wino do poziomu niewiele
powyżej 0stC żeby wykończyć drożdże z jednej strony siarką a z drugiej niską temperaturą.
Przydałaby się lodówka z regulacją temperatury (najprościej zastosować zewnętrzny sterownik).

Nie idź w kierunku dodawania do soku wody czy cukru...

Alternatywnie możesz zrobić wino wytrawne i dosłodzić erytrotytolem - to słodzik,
który ma dobry smak - bez sztucznych posmaków i nie jest fermentowalny więc
drożdże nie przerobią go na alkohol... Ale lepiej pewnie zrobić jak na początku.

Ps. Alkoholomierz ze skalą 0-96% do wina się nie nadaje. Potrzebny jest zakres
około 0-20% Mocniejszego wina raczej nie zrobisz ;)

_________________
To pisałem ja, Jakub.

Ps. „Nie pytaj co rząd może zrobić dla ciebie, pytaj jak temu zapobiec!".


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO