Teraz jest poniedziałek, 2 lutego 2026, 17:11

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 77 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 2 listopada 2008, 13:22 
czeladnik
czeladnik

Wczoraj zrobiłem winko dlatego że z piątku na sobotę był mróz -1,5C Bałem się że będzie wiatr i pozwala owoce więc zerwałem je i zmiażdżyłem i niestety nie posiadam jeszcze drożdży winnych,pożywki i tego pirosiarczanu do zabicia drożdży dzikich ale jutro popołudniu bene miał. Nie wiem jakie. Miazga z winogron jest umieszczona w misce dużej w wannie. Czy dodanie drożdży jutro nie zaszkodzi winu?? Miska z winem jest nakryta bawełnianą tkaniną. I z 2 razy już to mieszałem. Widzę bąbelki pojawiające się na powierzchni tej miazgi. Może jest to spowodowane moim mieszaniem miazgi a może to już drożdże działają. Temperatura pomieszczenia około 21C.Oto fotki:

Obrazek

Obrazek

Proszę pomóżcie mi z tym winkiem Tej miazgi jest około 20 kg. Na taką ilość właśnie kupie drożdże itp.

PostNapisane: niedziela, 2 listopada 2008, 16:05 
Ekspert
Ekspert

[quote="DavidOS"]
Obrazek

Widać, ze już ci się miazga brzydko utlenia. Robienie białego wina bez pirosiarczynu jest w większości przypadków skazane na porażkę. Poz tym wypadałoby wytłoczyć moszcz przed dodaniem drożdży. No i nie trzymaj tego w ciepłym pomieszczeniu, tylko wstaw do lodówki lub przynajmniej na dwór.

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 2 listopada 2008, 16:10 
czeladnik
czeladnik

To są winogrona fioletowe.

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 2 listopada 2008, 17:26 
Kiper
Kiper

[quote="DavidOS"]To są winogrona fioletowe.

Widzisz, na zdjęciach nie widać aby sok się przebarwiał na kolor czerwony - tym bardziej fioletowy, wobec tego należy postępować tak jak przy winifikacji białego wina.
Jeśli kolor na zdjęciach nie jest przekłamany to widać tak jak Misza napisał, że już zaczął się utleniać. Temperatura 21 *C to stanowczo za dużo, a do jutra to już będzie masakra.

Pozdrawiam
Rafał

PostNapisane: niedziela, 2 listopada 2008, 19:02 
Ekspert
Ekspert

[quote="DavidOS"]Wczoraj zrobiłem winko dlatego że z piątku na sobotę był mróz -1,5C

Jeszcze nie zrobiłeś „winka” – cóś tam dopiero nastawiłeś na „dzikusach”
Z pomocą kolegów może jednak zrobisz ?
Cytuj:
Bałem się że będzie wiatr i pozwala owoce więc zerwałem je i zmiażdżyłem i niestety nie posiadam jeszcze drożdży winnych,pożywki i tego pirosiarczanu do zabicia drożdży dzikich ale jutro popołudniu bene miał. Nie wiem jakie. ....Temperatura pomieszczenia około 21C.

Proszę pomóżcie mi z tym winkiem Tej miazgi jest około 20 kg. Na taką ilość właśnie kupie drożdże itp.

Jutro popołudniu to troszkę późno. Będziesz miał drożdże , ale nie wiadomo jakie ?
Zanim nastawisz MD i toto będzie nadawało się aby toto wlać do moszczu to dużo wcześniej (jeżeli nie już) w temperaturze powyżej 20st.C ruszą Ci już „dzikusy”.
Jeżeli dodasz MD ze „szlachetnych” do fermentującego już moszczu na „dzikusach” to może być różnie.
Zwyciężą silniejsze (takie jest życie)
Można robić wino i na dzikusach ale to jest loteria (poza tym trzeba mieć na ten temat wiedzę)
Na przyszłość nie zbieraj owoców jeżeli wcześniej nie zakupisz drożdży, a jeżeli już koniecznie musisz (bo wiatr itp.)to nie rozgniataj je dopóki nie zakupisz wszystkiego co potrzebne do nastawu.
Teraz jeżeli nie chcesz robić wina na „dzikusach’ to kup „bayanusy”. Rozrabiasz je w wodzie i wlewasz do nastawu po 20 minutach. Nie dodawaj już PIRO aby nie utrudniać im życia (rozmnażania się)
One sobie na pewno poradzą z „dzikusami”
Są tak silne ,że trudno je nawet zatrzymać dopóki nie zjedzą całego cukru.
Ale tym będziesz się martwił później. I masz na to dużo czasu aby sobie coś na ten temat poczytać i popytać.

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 2 listopada 2008, 20:10 
czeladnik
czeladnik

Wiem popełniłem wielki błąd ale chyba przede wszystkim brak czasu i kolejki spowodowało to że musiałem zaczną robi bez drożdży te może już zmarnowane winko niestety. Postaram się kupi te drożdże bayanusy. Rozumiem że mam nie dodawać nic na zniszczenie dzikich drożdży oraz nie dawać pożywki. Acha fotki odbiegają od tego co jest naprawdę robiłem je aparatem komórkowy moszcz się wydaje brązowy ponieważ zdjęcie uchwyciło kolor światła i wyszło jak wyszło. Kolejki pisałem dlatego bo w piątek jak miały by kupione to w sklepie tym co właśnie je posiadają były ogromne kolejki a osoba kupująca była uzależniona od pozostałego czasu do odjazdu pociągu. Na drugi raz jak nie będe miał drożdży pożywki itp. to zerwę jak będę musiał ale nie będe rozgniatać do czasu kupna potrzebnych rzeczy lub nauczę się robić winko na dzikich drożdżach. Chyba pominąłem bardzo ważny element koledzy winorośl z której próbuje zrobić winko to labruska. Ten cały owoc pochodzi z jednego krzewu i by było więcej ale po tym mrozie strasznie owoc opadał mi.

PostNapisane: niedziela, 2 listopada 2008, 20:42 
Ekspert
Ekspert

[quote="DavidOS"]Wczoraj zrobiłem winko dlatego że z piątku na sobotę był mróz -1,5C Bałem się że będzie wiatr i pozwala owoce więc zerwałem je i zmiażdżyłem i niestety nie posiadam jeszcze drożdży winnych,pożywki i tego pirosiarczanu do zabicia drożdży dzikich ale jutro popołudniu bene miał. Nie wiem jakie. Miazga z winogron jest umieszczona w misce dużej w wannie. Czy dodanie drożdży jutro nie zaszkodzi winu?? Miska z winem jest nakryta bawełnianą tkaniną. I z 2 razy już to mieszałem. Widzę bąbelki pojawiające się na powierzchni tej miazgi. Może jest to spowodowane moim mieszaniem miazgi a może to już drożdże działają. Temperatura pomieszczenia około 21C.Oto fotki:

Obrazek

[URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1c1267e4ec09614d.html][img]
Kup sobie coś http://images41.fotosik.pl/26/1c1267e4ec09614dm.jpg[/img][/URL]

Kup sobie coś takiego do miazgi http://biowin.pl/?bio=1&lang=pol&am ... 4c08bac195

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 2 listopada 2008, 21:22 
Ekspert
Ekspert

[quote="DavidOS"]...Chyba pominąłem bardzo ważny element koledzy winorośl z której próbuje zrobić winko to labruska. Ten cały owoc pochodzi z jednego krzewu i by było więcej ale po tym mrozie strasznie owoc opadał mi.

Rzeczywiście pominąłeś ten b.ważny element.
Nie mierzyłeś jak sądzę także kwasów i cukrów ?
Możesz jeszcze zmierzyć dzisiaj – jak masz czym – ale nie sądzę aby tak było ?
Prawdopodobnie cukrów masz na poziomie 16% (mało - labruska)
Z tym sobie poradzisz – dosłodzisz moszcz sacharozą.
Jak , kiedy i ile – zapytaj na forum (albo jak zdążysz – poczytaj)
Z kwasami możesz mieć problemy.
Jak są duże (powyżej 10g/l) –rób półsłodkie .
Jak powyżej 15g/l rób „winko” winogronowe
Ale wtedy informacje na ten temat - na sąsiednim forum : http://www.wino.org.pl
A najlepiej zapytaj Macieja na tamtym forum
Ja Ci w tym temacie nie pomogę
Nie robiem nigdy i nie piłem wina z labrusci

PostNapisane: niedziela, 2 listopada 2008, 21:37 
Ekspert
Ekspert

[quote="kapitan"]Kup sobie coś takiego do miazgi http://biowin.pl/?bio=1&lang=pol&am ... 4c08bac195

Dobra rzecz.
A jeszcze lepsza z kranem (na dole), lub z uszczelką i otworem na korek z rurką fermentacyjną (nieco droższe)

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 3 listopada 2008, 18:20 
czeladnik
czeladnik

Robiąc "wino" korzystałem z opisu z stronki http://old.wino.org.pl/frames/robimy-winogronowe.htm
Nie wiedziałem , tam nic nie pisało ze moszcz ma by w czymś co nie pozwala dojść do moszczu powietrza. Chciałem to przetrzyma tydzień w misce, potem wycisną sok do balona plastikowego taki posiadam,potem cukier ,fermentacja zlanie znad odciąg z osadui itp. jak w przepisie z tej stronki, posiadam także beczkę dębową ale by trzeba ją złoży co zrobię na przyszłe winko. m
Niestety nie posiadam drożdży i dziś. W sklepie były straszne kolejki i brak czasu na stanie w nich z powodu pociągu tak wyszło że ich nie mam. Zaraz przeleję winko do balona plastikowego raczej bańki takiej od wody gazowanej i zamknę korkiem nie do końca tak aby trochę powietrza mogło dojść . Czy tak może być z braku rurki fermentacyjnej?? Acha nie widzę aby moszcz już fermentował na dzikich drożdżach ale ja nie wiem jak to ma wygląda nic nie bulgocze. Kiedy doda mam cukier. Owoce raczej mają mało cukru. Nie mam jak to sprawdzi. Na drugi rok postaram się kupi zestaw domowego winiarza.Kiedy mam doda cukier teraz czy kiedy. Owoc jest mało kwaśny.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 3 listopada 2008, 19:32 
czeladnik
czeladnik

DavidOS, z tą rurką fermentacyjną to trochę nie tak.Ona jest wypełniona wodą po to, aby z balonu mógł się swobodnie wydostać wydostac CO2 ,a równocześnie blokuję dostęp dla tlenu z powietrza.Tak więc "zamknięcie korkiem nie do końca,aby trochę powietrza mogło dojść" 8O nie spełni tego efektu jaki chciałbyś uzyskać.Zrób z tego wino winogronowe dokładnie wg przepisu na stronie ,której podałeś,ale nie spodziewaj sie cudów.Beczkę zarezerwuj sobie dla przyszłych trunków,kiedy nabierzesz juz trochę wprawy,bo teraz wybacz,to co piszesz to istna masakra :) Ale nie zrażaj sie krytyką i próbuj co roku,a tym roku jeszcze popracuj solidnie nad teorią.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 3 listopada 2008, 19:50 
czeladnik
czeladnik

Ale już mogę dodać cukier czy nie?? Jutro będę miał drożdże winne rurkę pożyw kie. Cudów się nie spodziewam chcę po prostu spróbować choć słabe wino ale wino. Chcę doda 1 litr wody z około 1 kg cukru.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 3 listopada 2008, 23:35 
nowicjusz
nowicjusz

Witam, w jaki sposób wykonać obliczenia, aby zbadać końcową zawartość alkoholu? Dokładniej chodzi mi o to, ze w instrukcji cukromierza wyskalowanej w Blg obliczenia podane są dla odczytu 1)przed fermentacja (przed dodaniem cukru czy po dodaniu cukru?) 2) Bezpośrednio przed dodaniem kolejnej porcji cukru 3) tuz po dodaniu kolejnej porcji 4) po fermentacji, a ja cukier dodaje jeszcze 3 raz po dwóch tygodniach fermentacji... W ktorym miejscu to uwzględnić? A i jeszcze nie zbadałem ilości kwasów w nastawie, ale z przepisu chciałbym zrobić wino ok 12% (białe winogrona, nie wiem jaki gatunek ale 13°Blg w czystym soku). Czy konieczne jest dodanie pirosiarczanu? Czy moge to zrobić w tym momencie? Fermentacja trwa już tydzień... Z góry dziękuję za odpowiedz:)

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 4 listopada 2008, 00:52 
Ekspert
Ekspert

[quote="misiek666"] Witam, w jaki sposób wykonać obliczenia...:

Nie wiem co jest w instrukcji Biowinu, ale ... zmierzyłeś Blg soku, które wyniosło 13 . Zakładam ,że nie odejmowałeś poprawki na niecukry , więc ekstrakt cukrowy wynosi 11 BLG , co daje ok. 100g cukru w 1l soku. 17g cukru/l odpowiada 1% obj. alkoholu , więc aby otrzymać wino wytrawne 12% potrzebujesz 204 g cukru/l . Brakuje Ci więc 104g , jednak musisz dodać trochę więcej , ponieważ dodając cukier zwiększasz objętość roztworu , w przybliżeniu będzie to 110g/l. Niezależnie od tego w ilu porcjach będziesz ten cukier dodawał w sumie musi być dodane 110g/l

[quote="misiek666"] Czy konieczne jest dodanie pirosiarczanu? Czy moge to zrobić w tym momencie? Fermentacja trwa już tydzień...

Jeżeli już , to pirosiarczynu , ale napewno nie w trakcie trwania fermentacji , no chyba ,że chcesz ją zatrzymać. Powinieneś to zrobić po raz pierwszy przed jej rozpoczęciem. Nie zapomnij więc dodać pirosiarczynu potasu po pierwszym zlaniu znad osadu po odfermentowaniu całego cukru. Przy produkcji białego wina siarkowanie jest niezbędne.

P.S. Mam nadzieję ,że to nie jest prowokacja :roll:

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 4 listopada 2008, 10:32 
nowicjusz
nowicjusz

Dziękuję za info:)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 77 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1