Teraz jest poniedziałek, 29 grudnia 2025, 14:57

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 77 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 18 grudnia 2008, 22:00 
czeladnik
czeladnik

w Miniony poniedziałek dostałem wężyk do obciągu wina firmy Biowin. A w wtorek zrobiłem obciąg wina znad osadu. Potem dokładnie umyłem balon plastikowy i wlałem ponownie wino, jest słodkawe.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 18 grudnia 2008, 22:01 
czeladnik
czeladnik

w Miniony poniedziałek dostałem wężyk do obciągu wina firmy Biowin. A w wtorek zrobiłem obciąg wina znad osadu. Potem dokładnie umyłem balon plastikowy i wlałem ponownie wino, jest słodkawe.
Za ile czasu nalezy wykonac drugi obciąg??

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 18 grudnia 2008, 22:53 
Ekspert
Ekspert

Jak ci się osad zbierze.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 19 grudnia 2008, 15:42 
Ekspert
Ekspert

[quote="DavidOS"] Potem dokładnie umyłem balon plastikowy i wlałem ponownie wino

Balon plastikowy?????????, a fuj!!!!!!!

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 19 grudnia 2008, 17:46 
Ekspert
Ekspert

[quote="heavy"]Balon plastikowy?????????, a fuj!!!!!!!

Hmmm.... sama mam zamiar używać plastikowych balonów, a dokładnie z poliwęglanu :roll: Jak dla mnie wygodniejsze/bezpieczniejsze w użyciu. A że nie tak szlachetnie wyglądają? No cóż, przynajmniej mi nie pier...ą przy myciu czy przestawianiu.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 19 grudnia 2008, 20:59 
czeladnik
czeladnik

[quote="dominikams"][quote="heavy"]Balon plastikowy?????????, a fuj!!!!!!!

Hmmm.... sama mam zamiar używać plastikowych balonów, a dokładnie z poliwęglanu :roll: Jak dla mnie wygodniejsze/bezpieczniejsze w użyciu. A że nie tak szlachetnie wyglądają? No cóż, przynajmniej mi nie pier...ą przy myciu czy przestawianiu.

Używam takich balonów. Same plusy -zwłaszcza dla kręgosłupa- pod warunkiem, że są bez ucha (łatwiej się myją). Czasami jednak potrafią może nie pier...ć, lecz pęknąć. Na upartego można to zakleić lutownicą. Może nie są estetyczne ale praktyczne.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 19 grudnia 2008, 21:55 
Ekspert
Ekspert

Błagam, litości nie powinno używać się plastików. Nawet jak są dopuszczone do kontaktu z żywnością. Wiem, że szkło jest śliskie, nieporęczne itd, ale jednak neutralne.
Rozumiem krótkotrwały kontakt typu zbiór do plastikowych skrzynek czy wiader lub maceracja kilka dni, ale nie fermentacja,dojrzewanie i leżakowanie.
Powtórzę tylko............. fuj!!!!!!!!!!!

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 19 grudnia 2008, 21:58 
Ekspert
Ekspert

Choć po zastanowieniu muszę przyznać, że w małych winiarniach w Toscanii widziałem kadzie 500-1000L z tworzywa 8O

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 19 grudnia 2008, 22:29 
nowicjusz
nowicjusz

Fuj nie fuj, poliwęglan nie reaguje ani z kwasem winowym ani z alkoholem. Jest lekki, wygodny i bezpieczny. Nie daje żadnych absmaków. Same plusy, polecam. 8)

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 19 grudnia 2008, 22:58 
Ekspert
Ekspert

[quote="heavy"]Błagam, litości nie powinno używać się plastików. Nawet jak są dopuszczone do kontaktu z żywnością. Wiem, że szkło jest śliskie, nieporęczne itd, ale jednak neutralne.
Rozumiem krótkotrwały kontakt typu zbiór do plastikowych skrzynek czy wiader lub maceracja kilka dni, ale nie fermentacja,dojrzewanie i leżakowanie.

Walduś fermentatory też są z tego materiału, a jak sama nazwa wskazuje - służą do fermentacji. Co prawda można się jeszcze sprzeczać, że krótko tam nastaw przebywa (w zależności od rodzaju owoców - kilka dni - tygodni), że mniejsza zawartość alkoholu na tym etapie, ale wydaje mi sie, że masz po prostu złe skojarzenia z plastikiem. To nie są PETy - to jest inny materiał :wink:

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 20 grudnia 2008, 12:29 
czeladnik
czeladnik

Ja właśnie nie mogłem u siebie w mieście dostac balona szklanego. Ale teraz wice co ja z tym balonem plastikowym robiłem mycie go, po obciągu wina, wyciskanie soku to podejrzewam ze szklany balon by nie wytrzymał i bym go zniszczył z winkiem.

Tytuł: jaja jak balony
PostNapisane: sobota, 20 grudnia 2008, 19:12 
Ekspert
Ekspert

Do fermentacji wina używam i szklanych i plastikowych.
Te plastikowe są nawet wygodniejsze , bo mają zawór(kran) 2-3 cm nad dnem i łatwo przelewać, pokrywa z uszczelką i korkiem do rurki ( nie potrzeba pompek zasysaczy i innych pierduł jak przy szklanych).
Te plastikowe stosuję już od kilku lat( są uniwersalne ,bo służą mi także do miodu) i nie widzę (jestem krótkowidzem :lol: ) różnicy w jakości win fermentowanych w szkle i plastiku(do tego przystosowanym)
Wino i miód przechowuję jednak w opakowaniach szklanych- tak na wszelki wypadek.
PET-ów do wina nie używam , pojemników (5L) po mineralnej żywiec też nie, tak na wszelki wypadek.
Może jestem zbyt ostrożny ?
Jestem ekologiem ,ale nie ortodoksem.

PostNapisane: sobota, 20 grudnia 2008, 19:58 
Kiper
Kiper

[quote="zbyszekB"]Do fermentacji wina używam i szklanych i plastikowych.
Te plastikowe są nawet wygodniejsze , bo mają zawór(kran) 2-3 cm nad dnem i łatwo przelewać, pokrywa z uszczelką i korkiem do rurki ( nie potrzeba pompek zasysaczy i innych pierduł jak przy szklanych).
Te plastikowe stosuję już od kilku lat( są uniwersalne ,bo służą mi także do miodu) i nie widzę (jestem krótkowidzem :lol: ) różnicy w jakości win fermentowanych w szkle i plastiku(do tego przystosowanym)
Wino i miód przechowuję jednak w opakowaniach szklanych- tak na wszelki wypadek.
PET-ów do wina nie używam , pojemników (5L) po mineralnej żywiec też nie, tak na wszelki wypadek.
Może jestem zbyt ostrożny ?
Jestem ekologiem ,ale nie ortodoksem.

Witam.

Może te pojemniki plastikowe są praktyczne, ale ja osobiście wole butle szklane lupię patrzyć co się dzieję w butli, jak wygląda to przyszłe wino.
Stosuję natomiast pojemniki plastikowe (mam 30 litrowe - szt.2) ale na etapie fermentacji wstępnej.

Pozdrawiam.

Tadeusz.

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 21 grudnia 2008, 16:00 
Ekspert
Ekspert

[quote="dominikams"][quote="heavy"]Błagam, litości nie powinno używać się plastików. Nawet jak są dopuszczone do kontaktu z żywnością. Wiem, że szkło jest śliskie, nieporęczne itd, ale jednak neutralne.

Walduś fermentatory też są z tego materiału, a jak sama nazwa wskazuje - służą do fermentacji. Ale wydaje mi sie, że masz po prostu złe skojarzenia z plastikiem. To nie są PETy - to jest inny mateł

Daruj sobie ten "wykład"!
Powtórzę tylko............. fuj!!!!!!!!!!

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 21 grudnia 2008, 19:27 
Kiper
Kiper

Zgadzam się z Dominiką, że szklane mogą pie....ąć. I tak mi się zrobiło. Wczoraj po zlaniu wina, myłem 50 l balon i pie....ął. Wino zostało w pojemnikach fermentacyjnych. Jest to mój pierwszy pie.....ty balon w mojej ponad 30-letniej produkcji wina. No cóż nie ta już sprawność i stało się. Do plastików nie jestem jednak przekonany (tradycja) i już zamówiłem w Biowinie 2 balony 34 l. Z tymi mniejszymi lepiej sobie poradzę. Nie ma to jak szkło. :D

pozdrawiam JanuszJ49

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 77 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1