Teraz jest piątek, 9 maja 2025, 02:31

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 77 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 6 listopada 2008, 23:58 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 5 stycznia 2005, 01:00
Posty: 896
Lokalizacja: Siemianowice Śl. winnica SAT 2639°C w Klimontowie Świętokrzyskie
[quote="DavidOS"]własnie MD dodałem do wody z cukrem i z nastawem.CUkru dałem 2 łyżeczki małe.

Myślę, że nadmiar zabawy z MD i oddawanie pola dzikim drożdżom to nie najlepszy pomysł. Ja bym dolał 90% drożdży do nastawu, a resztę monożył w butelce :lol: Jak kupisz pożywkę to ją dodaj do nastawu wg instrukcji na opakowaniu oraz odrobinkę do butelki (jeśli będziesz dalej mnożył....).

_________________
Pozdrawiam
Leszek_B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 7 listopada 2008, 19:37 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 29 marca 2008, 01:00
Posty: 109
Lokalizacja: Nidzica
Już zapóżno dodałem całą MD do drożdży po czym dodałem około 0,5kg cukru wymiesząłem go z moszczem z nastawu który przed dodaniem drożdży miał smak słodko-kwaśny taki i nie miał żadnych posmaków innych labruski w tym nie wyczułem. Teraz pozostawię to fgdzieś do poniedziałku aby sobie popracowały drożdże Malaga w nastawie. Teraz musze pilnować aby mi czasem nastaw z baniaka nie uciekł. Jutro mam nadzieje pokupuje rzeczy do winka które pisałem wcześniej. :D


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 8 listopada 2008, 11:32 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 29 marca 2008, 01:00
Posty: 109
Lokalizacja: Nidzica
Kupiłem tylko pożywkie firmy Chomik z Gdów. Napisali tak sposób użycia podany na opakowaniu drożdży winiarskich. Tylko na drożdżach nic nie pisało. Więc co mam to wsypa do nastawu pożywkię bo to jest proszek czy jak?? Balon niestety mieli tylko 15l w cenie 39zł i 10l za 18,50, a cukromierza wcale nie mieli niestety a szkoda.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 8 listopada 2008, 12:08 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 29 marca 2008, 01:00
Posty: 109
Lokalizacja: Nidzica
Wsypałem pożywkie do nastawu i niech to sobie fermentuje dalej.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 8 listopada 2008, 23:28 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 15 marca 2004, 01:00
Posty: 2487
Lokalizacja: Białystok
Pozywki daje sie od 3 do 7 g na każde 10 l nastawu.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 9 listopada 2008, 18:58 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 29 marca 2008, 01:00
Posty: 109
Lokalizacja: Nidzica
Ja dodałem 5g do nastawu około 20 kg. Teraz myslę czy jak z odciśnięciem moszczu poczekam do środy to czy to nie za szkodzi jemu.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 11 listopada 2008, 20:09 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 5 stycznia 2005, 01:00
Posty: 896
Lokalizacja: Siemianowice Śl. winnica SAT 2639°C w Klimontowie Świętokrzyskie
[quote="DavidOS"]Ja dodałem 5g do nastawu około 20 kg. Teraz myslę czy jak z odciśnięciem moszczu poczekam do środy to czy to nie za szkodzi jemu.

Środa 12.11.2008r. to akurat tyle ile ja macerowałem swoje na czerwone....i jest OK.

_________________
Pozdrawiam
Leszek_B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 13 listopada 2008, 18:49 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 29 marca 2008, 01:00
Posty: 109
Lokalizacja: Nidzica
A wię nie kupiłem niestety balonu 20l. Wycisnąłem z nastawu moszcz dodałem prawie 2kg cukru, i zamknąłem rurko fermentacyjną. I teraz prośba do was podajcie mi dobry sklep co bym w nim mógł kupić balon 20l zbiornik fermentacyjny 20 może 25l bo nastawu więcej niż potem moszczu, cukromierz rurkę do obciągu i nie wiem co jeszcze a korek pełny i korek z otworem do rurki. A co jeszcze to proszę napiszcie mi. Może jak tyle zamówię to gratis przesyłka w jakimś sklepie jest??

Czy mam jutro kupi pożywkę(5g) jeszcze jedną dla drożdży i ją dodać.
Czekam na wasze odpowiedzi i sugestie. A jeszcze jedno teraz moszcz ma stać w cieple przez kilka dni kiedy to będzie silnie pracować tak?? a Po kilku dniach gdy moszcz będzie pracować wolniej do w chłodniejsze miejsce??


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 13 listopada 2008, 19:34 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 21 marca 2008, 01:00
Posty: 75
Lokalizacja: Woj. Lubelskie
Ja kupowałem w Euro-winie, chociaż balony kupuje w okolicy, akcesoria raczej tu kupiłem, szybka przesyłka. A wysyłki raczej gratis nie będziesz miał.

http://www.euro-win.pl/sklep/


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 17 listopada 2008, 16:45 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 29 marca 2008, 01:00
Posty: 109
Lokalizacja: Nidzica
Bo teraz mam w tym pojemniku plastikowym po wodzie:
Obrazek



Na razie szukam odpowiedniej stronki z balonami. Tylko nie wiem czy warto w tym roku bo w następnym może być że ten duży balon będzie w sam raz na moje winko.
Z tego plastikowego baniaka będzie trudno zrobi obciąg miej więcej ile cm od dna uzbiera mi się tego osadu?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 17 listopada 2008, 16:57 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 21 kwietnia 2004, 01:00
Posty: 2070
Lokalizacja: Stargard Szczeciński - winniczka Sulimierz
Kup specjalny sprzęt do odciągu (niewiele kosztuje) szklana rurka z dziurką ok. 2cm od końcówki i silikonowy przewód. Zlejesz samo sklarowane, a syf na dnie zostanie. Zawsze możesz zlać go do osobnego pojemnika na osobne klarowanie.

_________________
Wino czyni ubogiego bogatym w fantazje,
a bogatego biednym w rzeczywistość.
_____________________________
Pozdrawiam - Grzesiek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 17 listopada 2008, 22:36 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 3 listopada 2008, 01:00
Posty: 8
Witam, proszę o pomoc z winem z białych winogron otóż: na początku wszystko ok po tygodniu fermentacji zaczelo juz sie klarować, natomiast kiedy dodalem drugą porcję cukru po ok. tygodniu zrobiło się mętne, a osad na dole jakby zielonkawy. Teraz mija 2 tydzień, fermentacja nadal trwa ale nie wiem co zrobić z mętnością i osadem? I jeszcze co jakis czas próbuję i smak wydaje się zapowiadać na wyborny... Nie zostało jeszcze zasiarkowane czy to może tego wina? Przepraszam ze wypowiadam się może nie do konca w odpowiednim miejscu, ale jeśłi ktoś byłby na tyle dobry to dziękuję za odpowiedz i pozdrawiam:)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 18 listopada 2008, 08:26 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 15 marca 2004, 01:00
Posty: 2487
Lokalizacja: Białystok
Jak wino fermentuje to siłą rzeczy nie może sie klarować. Dofermentuje - to ściagnij z nad osadu i wtedy powinno zacząc sie klarować. Z mętnością i osadem nie robi się nic przez pierwsze 4-6 tygodni a po tym czasie jedynie sciaga się znad osadu (mozna odrobinę zasiarkować wówczas żeby sie nie utlenilo). Larum z powodu mętności to wypada podnosić nie wcześniej jak po kilku miesiącach (3-6).


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 18 listopada 2008, 09:35 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 3 listopada 2008, 01:00
Posty: 8
Dziekuje :)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 4 grudnia 2008, 17:53 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 29 marca 2008, 01:00
Posty: 109
Lokalizacja: Nidzica
Oto fotki moszczu jak ostatni raz dodałem cukier:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A teraz powoli przymierzam się do zrobienia pierwszego obciągu. Z racji że muj balon jest zielony, plastykowy i nic nie widac to według was ile może na dnie byc osadu?


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 77 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO