Teraz jest piątek, 9 maja 2025, 02:31

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 77 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 6 listopada 2008, 23:58 
Kiper
Kiper

Lokalizacja: Siemianowice Śl. winnica SAT 2639°C w Klimontowie Świętokrzyskie
[quote="DavidOS"]własnie MD dodałem do wody z cukrem i z nastawem.CUkru dałem 2 łyżeczki małe.

Myślę, że nadmiar zabawy z MD i oddawanie pola dzikim drożdżom to nie najlepszy pomysł. Ja bym dolał 90% drożdży do nastawu, a resztę monożył w butelce :lol: Jak kupisz pożywkę to ją dodaj do nastawu wg instrukcji na opakowaniu oraz odrobinkę do butelki (jeśli będziesz dalej mnożył....).

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 7 listopada 2008, 19:37 
czeladnik
czeladnik

Już zapóżno dodałem całą MD do drożdży po czym dodałem około 0,5kg cukru wymiesząłem go z moszczem z nastawu który przed dodaniem drożdży miał smak słodko-kwaśny taki i nie miał żadnych posmaków innych labruski w tym nie wyczułem. Teraz pozostawię to fgdzieś do poniedziałku aby sobie popracowały drożdże Malaga w nastawie. Teraz musze pilnować aby mi czasem nastaw z baniaka nie uciekł. Jutro mam nadzieje pokupuje rzeczy do winka które pisałem wcześniej. :D

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 8 listopada 2008, 11:32 
czeladnik
czeladnik

Kupiłem tylko pożywkie firmy Chomik z Gdów. Napisali tak sposób użycia podany na opakowaniu drożdży winiarskich. Tylko na drożdżach nic nie pisało. Więc co mam to wsypa do nastawu pożywkię bo to jest proszek czy jak?? Balon niestety mieli tylko 15l w cenie 39zł i 10l za 18,50, a cukromierza wcale nie mieli niestety a szkoda.

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 8 listopada 2008, 12:08 
czeladnik
czeladnik

Wsypałem pożywkie do nastawu i niech to sobie fermentuje dalej.

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 8 listopada 2008, 23:28 
Ekspert
Ekspert

Pozywki daje sie od 3 do 7 g na każde 10 l nastawu.

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 9 listopada 2008, 18:58 
czeladnik
czeladnik

Ja dodałem 5g do nastawu około 20 kg. Teraz myslę czy jak z odciśnięciem moszczu poczekam do środy to czy to nie za szkodzi jemu.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 11 listopada 2008, 20:09 
Kiper
Kiper

Lokalizacja: Siemianowice Śl. winnica SAT 2639°C w Klimontowie Świętokrzyskie
[quote="DavidOS"]Ja dodałem 5g do nastawu około 20 kg. Teraz myslę czy jak z odciśnięciem moszczu poczekam do środy to czy to nie za szkodzi jemu.

Środa 12.11.2008r. to akurat tyle ile ja macerowałem swoje na czerwone....i jest OK.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 13 listopada 2008, 18:49 
czeladnik
czeladnik

A wię nie kupiłem niestety balonu 20l. Wycisnąłem z nastawu moszcz dodałem prawie 2kg cukru, i zamknąłem rurko fermentacyjną. I teraz prośba do was podajcie mi dobry sklep co bym w nim mógł kupić balon 20l zbiornik fermentacyjny 20 może 25l bo nastawu więcej niż potem moszczu, cukromierz rurkę do obciągu i nie wiem co jeszcze a korek pełny i korek z otworem do rurki. A co jeszcze to proszę napiszcie mi. Może jak tyle zamówię to gratis przesyłka w jakimś sklepie jest??

Czy mam jutro kupi pożywkę(5g) jeszcze jedną dla drożdży i ją dodać.
Czekam na wasze odpowiedzi i sugestie. A jeszcze jedno teraz moszcz ma stać w cieple przez kilka dni kiedy to będzie silnie pracować tak?? a Po kilku dniach gdy moszcz będzie pracować wolniej do w chłodniejsze miejsce??

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 13 listopada 2008, 19:34 
przedszkolak
przedszkolak

Ja kupowałem w Euro-winie, chociaż balony kupuje w okolicy, akcesoria raczej tu kupiłem, szybka przesyłka. A wysyłki raczej gratis nie będziesz miał.

http://www.euro-win.pl/sklep/

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 17 listopada 2008, 16:45 
czeladnik
czeladnik

Bo teraz mam w tym pojemniku plastikowym po wodzie:
Obrazek

Na razie szukam odpowiedniej stronki z balonami. Tylko nie wiem czy warto w tym roku bo w następnym może być że ten duży balon będzie w sam raz na moje winko.
Z tego plastikowego baniaka będzie trudno zrobi obciąg miej więcej ile cm od dna uzbiera mi się tego osadu?

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 17 listopada 2008, 16:57 
Ekspert
Ekspert

Kup specjalny sprzęt do odciągu (niewiele kosztuje) szklana rurka z dziurką ok. 2cm od końcówki i silikonowy przewód. Zlejesz samo sklarowane, a syf na dnie zostanie. Zawsze możesz zlać go do osobnego pojemnika na osobne klarowanie.

Pozdrawiam - Grzesiek

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 17 listopada 2008, 22:36 
nowicjusz
nowicjusz

Witam, proszę o pomoc z winem z białych winogron otóż: na początku wszystko ok po tygodniu fermentacji zaczelo juz sie klarować, natomiast kiedy dodalem drugą porcję cukru po ok. tygodniu zrobiło się mętne, a osad na dole jakby zielonkawy. Teraz mija 2 tydzień, fermentacja nadal trwa ale nie wiem co zrobić z mętnością i osadem? I jeszcze co jakis czas próbuję i smak wydaje się zapowiadać na wyborny... Nie zostało jeszcze zasiarkowane czy to może tego wina? Przepraszam ze wypowiadam się może nie do konca w odpowiednim miejscu, ale jeśłi ktoś byłby na tyle dobry to dziękuję za odpowiedz i pozdrawiam:)

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 18 listopada 2008, 08:26 
Ekspert
Ekspert

Jak wino fermentuje to siłą rzeczy nie może sie klarować. Dofermentuje - to ściagnij z nad osadu i wtedy powinno zacząc sie klarować. Z mętnością i osadem nie robi się nic przez pierwsze 4-6 tygodni a po tym czasie jedynie sciaga się znad osadu (mozna odrobinę zasiarkować wówczas żeby sie nie utlenilo). Larum z powodu mętności to wypada podnosić nie wcześniej jak po kilku miesiącach (3-6).

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 18 listopada 2008, 09:35 
nowicjusz
nowicjusz

Dziekuje :)

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 4 grudnia 2008, 17:53 
czeladnik
czeladnik

Oto fotki moszczu jak ostatni raz dodałem cukier:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A teraz powoli przymierzam się do zrobienia pierwszego obciągu. Z racji że muj balon jest zielony, plastykowy i nic nie widac to według was ile może na dnie byc osadu?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 77 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1