Teraz jest środa, 7 maja 2025, 02:49

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 77 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 4 listopada 2008, 18:18 
czeladnik
czeladnik

A więc jak pisałem tak zrobiłem wczoraj po godzinie czekania na odpowiedz w sprawie cukru dodałem go. Czas oczekiwania wykorzystałem w 100% czyli przeczytałem jakieś 30% tego działu i się sporo dowiedziałem. Nastaw dosłodziłem. Dziś raniutko zobaczyłem że już nastaw ładnie pracuje. Popołudniu dostałem rurkę fermentacyjną i korek zamontowałem do mojego zbiornika z nastawem do rurki wlałem wody przegotowanej i ładnie teraz gazy odchodzą CO2 jak się nie mylę. Na razie nie uszczelniałem korka ponieważ jutro spróbuję kupi drożdże u mnie w mieście (Nidzica) bo niestety w dużym mieście jakim jest Olsztyn nie były dostępne. Po prostu już nie mają w sklepie i tyle no cóż. W przyszłym roku to będę z miesiąc wcześniej stara się o drożdże itp. Gdybym wiedział że taki będzie problem z drożdżami to bym przez internet zamówił i by było po kłopocie. Mam pytanie za ile dni mogę doda jeszcze cukru bo chcę da jeszcze z 3 razy nieduże porcje po około 0,7kg. Nastaw chcę trzymać przez około 10 dni potem wycisnąć sok dodać cukru i niech sobie fermentuje potem jak zwolni dodać ostatnią porcje cukru. I niech się klaruje ale o tym to ja jeszcze poczytam to jest mój wstępny plan co wy na to. Jak nie chce się wam opisywać to podajcie mi tylko linki odpowiednie to sobie poczytam wszystko, przemyślę to i wykonam. Jak winko wyjdzie to będę mógł parę osób przekona i kto wie za rok kupię 1 lub 2 h pola na winiczkię a mam już ładny stok południowy na oku. Znam właściciela spadek około 30% tak mi się wydaje przynajmniej.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 4 listopada 2008, 18:58 
Ekspert
Ekspert

Proponuję Ci zarejestrować się na wino.org.pl . Najpierw poczytaj http://wino.org.pl/forum/forumdisplay.php?fid=82
później http://wino.org.pl/forum/forumdisplay.php?fid=31 , jeżeli coś będzie niejasne , na tych właśnie subforach zadawaj pytania.
Na tym Forum nie dyskutujemy o technologii wytwarzania win owocowych , poza tym gdyby jednak ktoś miał tyle samozaparcia i zdecydował się Ci pomóc, to nie za bardzo wiedziałby od czego zacząć :roll:

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 4 listopada 2008, 20:40 
czeladnik
czeladnik

Już a raczej dopiero wczoraj zacząłem te forum czytać http://wino.org.pl/forum. Bardzo fajne i z olbrzymią ilością wiedzy. Czy nadal ma sens doda choćby jutro drożdże winne?? teraz z rurki fermentacyjnej co około 7 sekund wydostaje się gaz. Czy to oznacza że fermentacja jest silna, wolna ,średnia??

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 4 listopada 2008, 21:03 
Ekspert
Ekspert

[quote="DavidOS"] Czy nadal ma sens doda choćby jutro drożdże winne??

Jakie będziesz miał te drożdze ?

[quote="DavidOS"] teraz z rurki fermentacyjnej co około 7 sekund wydostaje się gaz. Czy to oznacza że fermentacja jest silna, wolna ,średnia??

Średnia , ale się rozkręca.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 4 listopada 2008, 21:08 
czeladnik
czeladnik

Bendą starał się kupi drożdże "bayanusy" albo inne które można dodać jak najszybciej do nastawu. Olmek powiedz (napisz) gdzie takie drożdże można kupi w Mławie. Bo jak tu się nie uda to trzeba będzie do Mławy może pojechać.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 4 listopada 2008, 21:31 
Ekspert
Ekspert

Nie wiem ,czy w Mławie dostaniesz aktywne , były w Biedronce ( ul. Grzebskiego) , ale ta w chwili obecnej jest w remoncie. Szlachetne winiarskie, Zamojskich i Biowinu dostaniesz w sklepach ogrodniczych ( ul. Żwirki , Napoleońska , Brukowa ) , być może będą w Farbeksie ( przy drodze nr 7) , w Carrefourze ( ul. Targowica ) i Kauflandzie ( ul. Piłsudskiego)

P.S. Aktywnych nie posiadam , więc Cię nie poratuję niestety.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 4 listopada 2008, 21:44 
czeladnik
czeladnik

Dzięki Olmek za informacje mam nadzieje że u mię w ogrodniczym kupię. Acha powiem że na końcówkę rurki fermentacyjnej położyłem kawałeczek waty, aby przypadkiem jakaś muszka mi nie wpadła do środka. Dziś obok właśnie nastawu latały dwie muszki octówki. Zlikwidowałem je :D .

Tytuł:
PostNapisane: środa, 5 listopada 2008, 16:39 
czeladnik
czeladnik

Mam drożdże Malaga jak je przyrządzic mam tak jak na przepisie czy inaczej??

Tytuł:
PostNapisane: środa, 5 listopada 2008, 16:42 
czeladnik
czeladnik

W przepisie pisze że do butelki wlać 150 ml soku lub 200g miazgi 300ml wody 2 łyżeczki cukru. Butelki zakręci czopem z waty pasteryzować 30 minut. Czyli podgrzewa ale jak mocno?? i po wystudzeniu tego wlać drożdże i całość pozostawi na 1 lub 2 dni w temp 26C a potem wlać do balonu.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 5 listopada 2008, 17:17 
Kiper
Kiper

Lokalizacja: Siemianowice Śl. winnica SAT 2639°C w Klimontowie Świętokrzyskie
[quote="DavidOS"]W przepisie pisze że do butelki wlać 150 ml soku lub 200g miazgi 300ml wody 2 łyżeczki cukru. Butelki zakręci czopem z waty pasteryzować 30 minut. Czyli podgrzewa ale jak mocno?? i po wystudzeniu tego wlać drożdże i całość pozostawi na 1 lub 2 dni w temp 26C a potem wlać do balonu.

Bardzo ładnie pisze - 70 stopni do 100 stopni - moim zdaniem gotowanie na tym etapie nic nie szkodzi. :D

Tytuł:
PostNapisane: środa, 5 listopada 2008, 17:30 
czeladnik
czeladnik

Ok już robię przygotowuje drożdże Malaga. Napiszcie mi tylko jeszcze czy mam je tak w tej butelce zostawi na 1 czy na 2 dni. Bo teraz nastaw pracuje z dzikimi drożdżami. I boję się aby te dzikusy nie zabiły mi szlachetnych drożdży jak je dodam za wcześnie bym chciał dodać je jutro o tej włąsnie tak po 20 wieczorem. Co wy na to. Acha mam tylko obecnie butelki po wodzie 1,5 litra czy nie jest ona za duża do wlania do niej matki drożdżowej jak ją zrobię już. Bo tam będzie na pewno sporo powietrza bo butelka duża a drożdży zrobionych z wodą i miazga nie będzie za wiele bo tylko około 0,5 litra czyli aż litr powierzchni butelki będzie wypełniony powietrzem zamiast korka na koniec butelki położę jakaś szmatkie.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 5 listopada 2008, 23:29 
Kiper
Kiper

Lokalizacja: Siemianowice Śl. winnica SAT 2639°C w Klimontowie Świętokrzyskie
[quote="DavidOS"]Ok już robię przygotowuje drożdże Malaga. Napiszcie mi tylko jeszcze czy mam je tak w tej butelce zostawi na 1 czy na 2 dni. Bo teraz nastaw pracuje z dzikimi drożdżami. I boję się aby te dzikusy nie zabiły mi szlachetnych drożdży jak je dodam za wcześnie bym chciał dodać je jutro o tej włąsnie tak po 20 wieczorem. Co wy na to. Acha mam tylko obecnie butelki po wodzie 1,5 litra czy nie jest ona za duża do wlania do niej matki drożdżowej jak ją zrobię już. Bo tam będzie na pewno sporo powietrza bo butelka duża a drożdży zrobionych z wodą i miazga nie będzie za wiele bo tylko około 0,5 litra czyli aż litr powierzchni butelki będzie wypełniony powietrzem zamiast korka na koniec butelki położę jakaś szmatkie.

Będzie doskonale w tej butelce (niech będzie w temperaturze około 23-25°C ...a jak drożdże zaczną sie dobrze pienić to je dodaj do nastawu i dobrze wymieszaj. Ciekawe czy masz pożywkę dla drożdzy? Jeśli tak to też ją dodaj do nastawu.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 6 listopada 2008, 17:13 
czeladnik
czeladnik

Niestety pożywki jeszcze nie mam porostu zapomniałem powiedzieć o tym mamie (mam 21 lat) mojej bo ona kupowała drożdże bo ja w pracy byłem. Ale w sobotę się wybieram do ogrodniczego bo balon 20l cukromierz pożywkie i jak będzie to pojemnik fermentacyjny oraz rurkie do przeprowadzania obciągu znad osadu. No chyba to już wszystko co mi do winka potrzebne jest, jeśli nie to proszę napiszcie co po minąłem.
Drożdże malaga pięknie już pracują nas sokiem z tymi drożdżami jest już ponad 1 cm piany pięknej. Temperatura około 23 może 24c. Minęło dopiero
20 godzin jak zrobiłem MD. Myślę doda dopiero jutro MD chcę pozwolić jej się dobrze rozmnożyć aby zwalczyła dzikie drożdże. Jest jakiś sposób aby dowiedzieć się jak dodam MD czy to właśnie MD pracuje a dzikusy zwalczyła? Można to jakoś rozpoznać?

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 6 listopada 2008, 22:10 
Ekspert
Ekspert

Jesli chcesz aby MD sie dobrze rozmnozyła to nie czekaj długo az bedzie duża piana - nie piana swiadczy o ilosci drozdzy. Żeby rozmnozyć drożdże trzeba po prostu dolac do MD choćby wody z cukrem (lub pasteryzowanego moszczu gronowego). Wiec zwieksz jej ilość. Co do piany to wystarczy zeby sie pokazała.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 6 listopada 2008, 22:31 
czeladnik
czeladnik

własnie MD dodałem do wody z cukrem i z nastawem.CUkru dałem 2 łyżeczki małe.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 77 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1