Teraz jest sobota, 26 kwietnia 2025, 14:38

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 16 października 2011, 12:48 
przedszkolak
przedszkolak

cześć,
robię pierwsze wino z winogron odmiany bliżej nieznanej (czerwonej). Nie znam się, więc proszę o wyrozumiałość
Miałem ok 20l miazgi, 16 Brixów, dodałem pierwszą z dwóch porcji cukru (ok 1,3kg), potem po tłoczeniu miałem 7Brix'ów i dodałem drugą połowę cukru (ok 1,3 kg). Wyszło 12-13 l moszczu.
Teraz po fermetacji burzliwej, nie mając możliwości dolania do balonu po czubek, przelałem młode winko do mniejszych dwóch butli i posmakowałem. No wyszło kwaśne dosyć, ok 9Brix'ów.
Celuję na wino półwytrwawne - czy mogę/mam jeszcze dodać cukru do wina i fermentacji cichej?

pozdrawiam
Barecki - Gdańszczanin na Śląsku Cieszyńskim

PostNapisane: niedziela, 16 października 2011, 14:09 
mistrz
mistrz

Lokalizacja: ogród z winoroślą - Nowy Targ (Podhale - 600m npm.)
Zanim wypowiedzą się zaawansowani eksperci, zwrócę Ci uwagę na kwestię kwasów, o których nic nie wspomniałeś (pewnie ich nie mierzyłeś). Mimo iż w swoim nastawie masz jeszcze dużo cukru (9Brix - a czym mierzyłeś? bo jeśli "spławikiem" to nie Brix tylko Blg), Twoje wino jest kwaśne właśnie z powodu kwasów - zapewne poziom kwasów jest tak wysoki, że jedynym wyjściem byłoby rozcieńczenie wodą...

Inna sprawa, że nie napisałeś w jakie dokładnie wino celujesz, tzn. ile % alk. Według moich obliczeń do uzyskania np. 11% wystarczyłaby Ci jedynie ta pierwsza część cukru jaki dodałeś (1,3kg), a ty dodałeś go 2 razy więcej...

PostNapisane: niedziela, 16 października 2011, 21:27 
przedszkolak
przedszkolak

cześć,
mierzyłem refraktrometrem, który ma pomiar Brix. Z książki Myśliwca, to oznacza ok 14 NM, a czerwone robi się do 22 NM (tak pisze Myśliwiec). A to oznacza 8,85kg na 100l moszczu (rozumiem, że to wskazania na wino wytrawne), więc mając na uwadze, że cukromierz zwyża nieco wyniki przez niecukry (patrz książka Myśliwca), na mniej więcej 15l wyszło mi ok 2kg, więc dałem więcej, by wyszło bardziej półwytrawne.
Ale może źle zrobiłem? W końcu pierwszy raz próbuje

pozdrawiam
Barecki

PostNapisane: niedziela, 16 października 2011, 23:30 
mistrz
mistrz

Lokalizacja: ogród z winoroślą - Nowy Targ (Podhale - 600m npm.)
Ja już się powoli gubię w Twoim opisie - piszesz, że z 20 litrów miazgi wytłoczyłeś 12-13 litrów moszczu (litr to dość duże zaokrąglenie przy takiej ilości), a następnie piszesz, że obliczałeś ile dodać cukru do... 15 litrów! Skąd się nagle wzięło 15 litrów?!

Nadal nie napisałeś jak sytuacja u Ciebie z kwasami - czy je w ogóle mierzyłeś?

Nadal też nie napisałeś ile % alkoholu chciałeś osiągnąć.

Bez tych informacji trochę trudno doradzić...

I jeszcze jedno pytanie - czy wszystkie pomiary robiłeś refraktometrem? Jeśli tak, to niestety te dwa ostatnie (po tłoczeniu i po fermentacji burzliwej) nadają się do kosza bo refraktometr nie pokaże wiarygondego odczytu poziomu cukru gdy w roztworze znajduje się alkohol. Na tym etapie trzeba już użyć "spławika" (dzięki Misza za info).

W każdym razie, ja korzystam z takiego wzoru znalezionego na innym forum (może nie jest idealny):

G=[(16,7*A)-({C-4}*10)] * F
gdzie:
G- ilość cukru w gramach potrzebna do dosłodzenia nastawu
A - moc wina w % jaką chcesz otrzymać
C - odczytana zawartość cukru w moszczu w Blg (cukromierzem)
F - ilość moszczu (nastawu)

Z tego wzoru wychodzi mi, że do wytworzenia 11% alkoholu, przy 15 litrach nastawu o cukrze 16Brix (minus 4 jako poprawka na niecukry) potrzeba 955g cukru.

Może jest jakiś inny wzór na obliczanie ilości dodawanego cukru, ale na pewno obowiązuje ta sama zasada - najpierw dodajesz odpowiednią ilość cukru potrzebną do wytworzenia żądanej ilości alk., następnie zatrzymujesz fermentację (np. poprzez siarkowanie) a dopiero potem dodajesz cukier do smaku (np. do półwytrawnego, półsłodkiego czy słodkiego). Po dodaniu cukru "do smaku" trzeba sprawdzać czy nie ruszy ponownie fermentacja!

PostNapisane: niedziela, 23 października 2011, 11:51 
Ekspert
Ekspert

zuzek napisał(a):

I jeszcze jedno pytanie - czy wszystkie pomiary robiłeś refraktometrem? Jeśli tak, to niestety te dwa ostatnie (po tłoczeniu i po fermentacji burzliwej) nadają się do kosza bo refraktometr nie pokaże wiarygondego odczytu poziomu cukru gdy w roztworze znajduje się alkohol. Na tym etapie trzeba już użyć "spławika" (dzięki Misza za info).

Spławik też reaguje na wzrost poziomu alkoholu w roztworze.
Robiłem kiedyś doświadczenie, wyniki są tutaj post98717.html?hilit=poprawka%20na%20alkohol#p98717

Strefa czasowa: UTC + 1