Teraz jest czwartek, 15 maja 2025, 10:01

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 10 listopada 2016, 16:22 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
Pomieszałem myśląc o winowym, a przecież on nie podlega żadnym zmianom.
To jabłkowego nie ma (próbka 3), zamienia się w mlekowy i to on na jest górze. Masz rację.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 10 listopada 2016, 16:43 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): wtorek, 15 listopada 2011, 23:21
Posty: 61
Lokalizacja: Poznań
Pytałem o kwas cytrynowy, bo znalazłem taki tekst:
http://www.brsquared.org/wine/Articles/MLF/MLF.htm
i zastanawiałem się czy te prążki pod jabłkowym w białych winach to właśnie cytrynowy, a winowy jest na dole zlany u mnie z resztą - tak by to wyglądało.

_________________
Pozdrawiam, Marek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 18 października 2019, 06:40 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2355
Lokalizacja: Dębica
Mój pierwszy chromatograf: przed rozpoczęciem FJM, od lewej Regent, Marqette i Shiraz z Lidla.
Całkiem nieżle! Jak wyjmowałem ze słoika to nic nie było widać, czemu nikt nie napisał że obraz pojawia się dopiero po wysuszeniu?! (Zestaw od J.Lubery)

Obrazek


Załączniki:
2019-10-18 07.04.08m.jpg [176.04 KiB]
Pobrane 28 razy
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 18 października 2019, 07:32 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 11 września 2017, 12:14
Posty: 1935
Lokalizacja: Cieszyn
Wywoływałem siusiarką do włosów :D


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 18 października 2019, 07:46 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2355
Lokalizacja: Dębica
Ja byłem taki wkurzony że nie wyszło że zostawiłem na noc w ogrodzie zimowym (bo ta chemia śmierdzi z lekka), samo wyschło.
A z rana takie zaskoczenie!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 27 października 2019, 09:11 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2355
Lokalizacja: Dębica
No panowie eksperci - nauki czytania chromatografów ciąg dalszy. Co my tu widzimy?

Obrazek

Różowy Dornfelder
Regent (dodane bakterie)
Marszałek (dodane bakterie)
Różowy Morawski Zweigelt (z tego co wiem to było dokwaszane)

O ile pierwsze wygląda jako tako to ten Zweigelt jest zagadką. Jeśli ta plama jest trochę za wysoko jak na winowy - no ale przecież winiarz nie dokwaszał kwaskiem cytrynowym?!
Poza tym gdzie w moim Regencie/Marszałku podział się kwas winowy!

Chyba powtórzę, ale dołożę kropkę kwasu winowego jako referencję.


Załączniki:
2019-10-27 07.56.31m.jpg [126.93 KiB]
Pobrane 20 razy
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 27 października 2019, 11:32 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4621
Lokalizacja: Rybnik
Dziwnie to wygląda. Referencyjne kropki 3 kwasów bardzo pomagają na początku interpretować wynik, przy kolejnych testach są niepotrzebne. Mam wrażenie że plamki kwasu winowego i jabłkowego się zlewają. Jaka jest wysokość bibuły? Góra chromatogramu jest mało czytelna. Wydaj mi się że zieleń bromokrezolowa, mimo że daje mniejszy kontrast (żółty-zielony) to lepiej się podciąga na bibule. Ja nie zaginam bibuły w harmonijkę tylko zwijam na niezamknięty rulon i spinam z góry spinaczem biurowym.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 28 października 2019, 07:49 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2355
Lokalizacja: Dębica
ok, bibuła trochę mała była bo nie chciało mi się brudzić większego słoika :mrgreen:
Powtórzony chromatograf

Obrazek

i tak:
1) mój Regent w trakcie FJM - gdzie jest kwas winowy ja się pytam?
2) Zweielt Rose - widać że dokwaszany jednak winowym (co było do udowodnienia) powyżej jabłkowego pojawiła się kropka - to bursztynowy?
3) Kwas winowy - 6g/l
4) Shiraz z Lidla - widać że przechodził FJM

Wnioski - kropka z kwasu winowego nie zaszkodzi a zdecydowanie lepiej pozwala się zorientować gdzie co jest.


Załączniki:
2019-10-28 07.34.31m.jpg [115.72 KiB]
Pobrane 14 razy
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 28 października 2019, 11:44 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 9 września 2009, 01:00
Posty: 75
Lokalizacja: Podkarpacie
Canin napisał(a):
1) mój Regent w trakcie FJM - gdzie jest kwas winowy ja się pytam?


Robiłem ostatnio badania wina na kwasy (TA, winowy, jabłkowy, mlekowy) i wyszło mi, że kwasu winowego jest tylko 30% z TA, co mnie mocno zdziwiło.
Dumam teraz nad dokwaszeniem wina kwasem winowym.
Drugi wniosek z tych badań, że to co zalecają na amerykańskich studiach enologicznych czyli badanie soku przed fermentacją
i ewentualne dokwaszenie kwasem winowym na etapie miazgi pozwoliło by lepiej zaprojektować wino.

Pozdrawiam

Jurek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 28 października 2019, 12:40 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2355
Lokalizacja: Dębica
jlechu napisał(a):
Robiłem ostatnio badania wina na kwasy (TA, winowy, jabłkowy, mlekowy) i wyszło mi, że kwasu winowego jest tylko 30% z TA, co mnie mocno zdziwiło.
Dumam teraz nad dokwaszeniem wina kwasem winowym.
Drugi wniosek z tych badań, że to co zalecają na amerykańskich studiach enologicznych czyli badanie soku przed fermentacją
i ewentualne dokwaszenie kwasem winowym na etapie miazgi pozwoliło by lepiej zaprojektować wino.


Ja zobaczę co będzie po ukończeniu FJM - może rzeczywiście trzeba będzie dokwasić. Ja ten rok miałem ciężki - najpierw się zapowiadał świetnie więc nie zredukowałem plonu jak powinienem, potem zapowiadali fale gradu więc nie redukowałem, zamiast zapowiadanej długiej i ciepłej jesieni przyszedł przymrozek który zważył liście i było po sprawie. Więc ten niedostatek winowego jest uzasadniony.
Jak na końcu wyjdzie za mało kwaśne to dokwaszę winowym.

Super by było robić badania. Jak w "winiarskim raju" na Morawach próbowałem wytłumaczyć co to chromatografia bibułowa, to mnie nie mogli zrozumieć, a jak zrozumieli to zapytali - a po co? oddaje się wino do laboratorium i po problemie :clap:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 28 października 2019, 12:50 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4621
Lokalizacja: Rybnik
U nas "komercyjni" też już to praktykują. Ale dla większości to skala nie ta i dostępność labu też. Akurat w przypadku FJM wynik "od ręki" jest dość istotny.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 28 października 2019, 20:18 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2355
Lokalizacja: Dębica
WinnicaUdziejek napisał(a):
ale widze podobnie jak koledzy nie umiem czytac wynikow.

Możesz podkręcić jasność wypowiedzi? Jakiś skrót myślowy chyba się tu wkradł. Może przecinki by pomogły?

Celem chromatografii, w tym wątku, jest określenie obecności kwasów w winie, najczęściej stosowane do oznaczenia momentu zakończenia Fermentacji Jabłkowo Mlekowej.
Oczywiście najlepiej by było robić to w labolatoriach, jak na Morawach, gdzie takie laboratoria są w każdym miasteczku (bo wszyscy robią tam wina). U nas pozwala zrobić to badanie w domu bez wożenia próbek do stolicy (czy gdzie tam to robią)

Oczywiście, jak piszesz, można chromatografię ją stosować do wielu rzeczy, ja nie widzę problemu, testuj ją w innych zastosowaniach, czemu nie?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 28 października 2019, 22:41 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Chromatografia i badania laboratoryjne to już dla producentów wina na sprzedaż :!: :wink:
Gdybym ja miał się w to bawić przy ok 300L rocznie , to cała przyjemność z uprawy i wytwarzania wina by prysła ...
Jak do tej pory oceniam zakończnie FJM wg pH.TA,Blg i moich kubków smakowych ... to mi na razie wystarcza :D
A WY walczcie dalej z zatrzymaniem FJM, ...Każdy po swojemu :idea:

Gdybym wytwarzał kilka tysięcy butelek rocznie , to bym oddawał wino do analizy LAB, ale chromatografie na kwasy bym robił sam, bo wynik natychmiastowy... i reakcja na kwasy natychmiastowa .
Na wyniki LAB trzeba czekać zbyt długo aby skutecznie reagować na FJM.
Można jednak wcześniej (na kilka dni przed zbiorem) oddać moszcz do analizy ...

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 3 listopada 2019, 11:10 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2355
Lokalizacja: Dębica
Po półtora tygodnia
D-Dornfelder
R-Regent (FJM)
M-Marszałek (FJM)
Kw-referencyjny kwas winowy
R+-Zeszłoroczny regent

Obrazek

I widzimy że Regent zakończył FJM a Marszałek nie, i kiepsko mu idzie - nie widzę zmiany od poprzedniego badania. A, co ciekawe, Regent z poprzedniego roku przeszedł samoistną FJM pomimo że był siarkowany, ale ponieważ nie robiłm badań to nie wiem kiedy dokładnie - w zeszłym roku było ciepło, może równocześnie z główną fermentacją?


Załączniki:
2019-11-03 08.57.42m.jpg
2019-11-03 08.57.42m.jpg [ 102 KiB | Przeglądane 1085 razy ]
Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO