Teraz jest wtorek, 6 maja 2025, 15:15

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 5 stycznia 2010, 21:21 
mistrz
mistrz

Trafiłem ostatnio na „Kartę Winnic Małopolskiego Przełomu Wisły”, która skłoniła mnie to do przemyśleń nt. moich praktyk.
W punkcie XIII. "Zabronione procesy i praktyki enologiczne" znajdujemy tam m.in. informację:
Przy wyrobie wina niedozwolone jest stosowanie następujących procesów i praktyk enologicznych:
- ...
- stosowanie kawałków drewna dębowego w formie listew (tzw. eno-staves), wiórów (chipsy) i innej, z wyjątkiem beczek drewnianych
- ...

Dotychczas byłem przekonany, że chipsy są co najmniej neutralne i bez zastrzeżeń je stosuję.
Oczywiście nie kwestionuję prawa Stowarzyszenia do ustalania dowolnych ograniczeń; ale może znacie jakieś logiczne uzasadnienie?

Ja tworzę niewielkie ilości wina, w mojej skali chipsy dają możliwość w pełni kontrolowanego stosowania dębu (ilość, gatunek, stopień wypalenia, ...).
Czy naprawdę odpowiednio zastosowane chipsy mogą mieć jakikolwiek negatywny wpływ na jakość wina?

___
2010.01.06 20:40
Zmiana tytułu wątku z "Chipsy a (nie)dozwolone praktyki" na "Pierwsza Polska AOC lub definicja Małopolski".
Bardzo dziękuję za informacje nt. chipsów :x, proponuję przenieść temat do "Różności"

Ostatnio edytowano środa, 6 stycznia 2010, 20:40 przez terroirPL, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 5 stycznia 2010, 22:29 
Ekspert
Ekspert

"V. Środki ochrony roślin i nawozy.
Niedozwolone jest stosowanie herbicydów, pestycydów i tak zwanych systemowych środków ochrony roślin.
"

Na szczęście można stosować akarycydy kontaktowe :wink:
Nie widzę logicznego uzasadnienia całkowitego zaniechania ochrony przed chorobami grzybowymi. Siarka i związki miedzi , to również pestycydy.
Nie rozumiem zaleceń dotyczących uprawianych odmian. Np. M.O. , czy Jutrzenka nie należą do tych, z których wino dopuszczone jest do obrotu.
Brakuje mi w tym elaboracie sprawy najistotniejszej - dopuszczalnej grubości powłoki cynkowej w drucie do naciągu :mrgreen:

Tytuł:
PostNapisane: środa, 6 stycznia 2010, 10:40 
mistrz
mistrz

Też wtrącę trzy grosze (choć już o tym było), ale może pokapują i unikną w przyszłości rozczarowania.

Uzurpują sobie prawo do własności znaku i oznaczenia w którym jest słowo "Małopolskiego" a dysponentem słowa "małopolska" jest bodajże sejmik małopolski.
Z kolej w "Obszarze uprawy" nie ma choćby jednej gminy małopolskiej.
To jaką kombinacją słowno-muzyczną będą się starać do prawa używania nazwy "małopolska" chyba niezbędnej do uzyskania chronionego oznaczenia geograficznego zgodnie z przepisami UE. Zatańczą i zaśpiewają czy zaleją sejmik winem bo z merytorycznym uzasadnieniem będzie ciężko.

Już im to pisałem, że nadużywają ale się uparli i widzę że bawią się raczej hobbistycznie, a szkoda.

Przy okazji, mógłby ktoś skomentować pkt. VI i VII ?

Tytuł:
PostNapisane: środa, 6 stycznia 2010, 11:22 
Kiper
Kiper

VI i VII powiadacie.
Zakładając że sformułowanie 'zaleca się' potraktujemy jako nakazowe:
Minimalne obsadzenie 4000 szt/ha i 7000kg/ha
co przy odm na wina białe daje od 4000 do 4117 krzewów/ha
a przy odm na win czerwone od 4000 do 5833 krzewów/ha
przy założeniu że zbiory będą max dopuszczone.
Przy 4000szt będzie 2,5 m2 na pień.
Czyli można gęściej sadzić byle nie przekroczyć tych 7000kg/ha :lol:

Tytuł:
PostNapisane: środa, 6 stycznia 2010, 12:02 
mistrz
mistrz

[quote="Darchom"]...bo z merytorycznym uzasadnieniem będzie ciężko.

Po prostu oprócz podziału administracyjnego kraju jest jeszcze określenie region historyczny. Nie widzę tutaj problemów, a jeśli by się takie pojawiły, to ja bardzo dziękuje za takie unijne przepisy :?

Tytuł:
PostNapisane: środa, 6 stycznia 2010, 12:42 
Ekspert
Ekspert

Karta MPW niczego nikomu nie nakazuje. Każdy może robić wino jak chce (oczywiście zgodnie z prawem), ale jeśli chce otrzymać znak musi je robić wg wytycznych z karty. Znaku nie musi dostać każde wino wyprodukowane w rejonie WPW. Być może żadne go nie otrzyma.
Pkt VI wg mnie praktycznie eliminuje silnie rosnące odmiany. Czy to dobrze. Nie wiem. Przy tym założeniu Rondo, Seyval, Hibernal praktycznie nie mają szans dostać tego znaku. Pinoty, Traminer, Riesling pewnie większe.
Z niektórymi zapisami też się nie zgadzam (np. śor), ale może karta ulegnie jeszcze modyfikacjom.

Paweł

Tytuł:
PostNapisane: środa, 6 stycznia 2010, 14:28 
Ekspert
Ekspert

[quote="kilis"]Karta MPW niczego nikomu nie nakazuje. Każdy może robić wino jak chce (oczywiście zgodnie z prawem), ale jeśli chce otrzymać znak musi je robić wg wytycznych z karty.

Szkoda tylko, że polscy raczkujący jeszcze winiarze, rozpoczynają od przyznawania sobie znaków, w dodatku według dość dziwnych wytycznych, zamiast skupić się na sprawach bardziej istotnych - produkcji dobrego wina, którego jakość zweryfikują konsumenci.
Dwukrotnie zostałem wrobiony w zakup towarów z innym znakiem, o nieco wyższym statusie - godłem "Teraz Polska" i od tego czasu takie wyróżnienia działają na mnie zupełnie odwrotnie niż to sobie założono.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 6 stycznia 2010, 14:42 
mistrz
mistrz

[quote="Hejowiec"][quote="Darchom"]...bo z merytorycznym uzasadnieniem będzie ciężko.

Po prostu oprócz podziału administracyjnego kraju jest jeszcze określenie region historyczny. Nie widzę tutaj problemów, a jeśli by się takie pojawiły, to ja bardzo dziękuje za takie unijne przepisy :?

Nie chcę się powtarzać ale małopolska historycznie do Dniepru sięgała a w skład UE wchodzi. OK, zostawmy to.
No to przekonaj merytorycznie włodarzy małopolskich, żeby firmowali nazwą "małopolska" kogoś kto jest poza ich łapami. Przepisy nawet w "naszym urzędzie patentowym" są takie że jak byś chciał zastrzec nazwę powiedzmy "Wina Jasielskie" to pokornie o zgodę odpowiednich radnych poprosisz.

[quote="1stgreen"]VI i VII powiadacie.
Zakładając że sformułowanie 'zaleca się' potraktujemy jako nakazowe:
Minimalne obsadzenie 4000 szt/ha i 7000kg/ha
co przy odm na wina białe daje od 4000 do 4117 krzewów/ha
a przy odm na win czerwone od 4000 do 5833 krzewów/ha
przy założeniu że zbiory będą max dopuszczone.
Przy 4000szt będzie 2,5 m2 na pień.
Czyli można gęściej sadzić byle nie przekroczyć tych 7000kg/ha :lol:

W rzeczy samej.

A z tą wydajnością max 1,2 kg/krzew (czerwone) to przypadkiem nie przesadzili ?

Tytuł:
PostNapisane: środa, 6 stycznia 2010, 15:10 
mistrz
mistrz

[quote="Darchom"][quote="Hejowiec"][quote="Darchom"]...bo z merytorycznym uzasadnieniem będzie ciężko.

Nie chcę się powtarzać ale małopolska historycznie do Dniepru sięgała a w skład UE wchodzi. OK, zostawmy to.
No to przekonaj merytorycznie włodarzy małopolskich, żeby firmowali nazwą "małopolska" kogoś kto jest poza ich łapami. Przepisy nawet w "naszym urzędzie patentowym" są takie że jak byś chciał zastrzec nazwę powiedzmy "Wina Jasielskie" to pokornie o zgodę odpowiednich radnych poprosisz.

Ja tam w sprawy włodarzy małopolskich się nie mieszam, bo jest wielce prawdopodobne, że mogą stanąć okoniem.

Małopolska sięgająca Dniepru - 8O nie wydaje mi się. Rozumiem jeszcze określenie "Wschodnia Małopolska" (np w odniesieniu ziemi przemyskiej, rzeszowskiej), ale po Dniepr?

Tytuł:
PostNapisane: środa, 6 stycznia 2010, 15:34 
Kiper
Kiper

Tak dyskusja już była, łącznie ze wstawianiem mapek chyba przy okazji jakiegoś wydarzenia w Janowcu (lub coś takiego).

J

Tytuł:
PostNapisane: środa, 6 stycznia 2010, 15:52 
Ekspert
Ekspert

[quote="Darchom"]..

Nie przesadzili jeżeli zamierzają firmować b.dobre wina ze znakiem MPW
np. podobne do tego:
Giovanni Rosso – Apelacja- Piemont → Włochy → Barolo – Winnica - Serralunga - Vintage 2001 - Winogrona - Nebbiolo 100,00% - Cena detaliczna - 299,00 dolarów NOK (750 ml).
lub chociażby takie:
Ankeny Vineyard (Villamatte Valley)
2008 Maréchal Foch 20,00 dolarów Srebrny Medal Zwycięzca w 2009 Northwest Food and Wine Festival. Wino Młode z francusko-amerykańskich hybrydowych winogron, intensywnie ciemne, charakterystyczne dla odmiany, o zapachu dzikich owoców z domieszką kwiatów. Smak dzikich jeżyn, wiśni i czereśni pie sprawia ,że Ankeny winnica Foch wina są dla miłośników "Big czerwonych". Dobre do grillowanego mięsa lub warzyw, pizzy, makaronu lub łagodnej curry.
PS
Zalecenia są jednak zbyt "sztywne" i szczegółowe moim zdaniem.
Ale ograniczenie siary i ***cydów mi się podoba :!: :!: :!:

Tytuł:
PostNapisane: środa, 6 stycznia 2010, 18:49 
mistrz
mistrz

[quote="Hejowiec"] ...

Małopolska sięgająca Dniepru - 8O nie wydaje mi się. Rozumiem jeszcze określenie "Wschodnia Małopolska" (np w odniesieniu ziemi przemyskiej, rzeszowskiej), ale po Dniepr?

Polecam http://pl.wikipedia.org/w/index.php?tit ... 0131193940 - 1635 rok :wink:

Tytuł:
PostNapisane: środa, 6 stycznia 2010, 18:58 
mistrz
mistrz

[quote="zbyszekB"][quote="Darchom"]..

Nie przesadzili jeżeli zamierzają firmować b.dobre wina ze znakiem MPW
np. podobne do tego:
Giovanni Rosso – Apelacja- Piemont → Włochy → Barolo – Winnica - Serralunga - Vintage 2001 - Winogrona - Nebbiolo 100,00% - Cena detaliczna - 299,00 dolarów NOK (750 ml).
lub chociażby takie:
Ankeny Vineyard (Villamatte Valley)
2008 Maréchal Foch 20,00 dolarów Srebrny Medal Zwycięzca w 2009 Northwest Food and Wine Festival. Wino Młode z francusko-amerykańskich hybrydowych winogron, intensywnie ciemne, charakterystyczne dla odmiany, o zapachu dzikich owoców z domieszką kwiatów. Smak dzikich jeżyn, wiśni i czereśni pie sprawia ,że Ankeny winnica Foch wina są dla miłośników "Big czerwonych". Dobre do grillowanego mięsa lub warzyw, pizzy, makaronu lub łagodnej curry.
PS
Zalecenia są jednak zbyt "sztywne" i szczegółowe moim zdaniem.
Ale ograniczenie siary i ***cydów mi się podoba :!: :!: :!:

To mam takie pytanie: w naszych warunkach, pewniak, powiedzmy Maréchal Foch, orientacyjna masa grona:100-120 g, jakie powinien mieć optymalne obciążenie, żeby jagody miały potencjał do zrobienie wina które mógłbyś zaakceptować ?

Tytuł:
PostNapisane: środa, 6 stycznia 2010, 19:15 
mistrz
mistrz

[quote="Darchom"][quote="Hejowiec"] ...

Polecam http://pl.wikipedia.org/w/index.php?tit ... 0131193940 - 1635 rok :wink:

"Małopolska - prowincja. Oprócz Małopolski właściwej, obejmowała również Podlasie, Ruś Czerwoną, Wołyń, Podole i Ukrainę" - to komentarz do tej mapy - odnosi się do "prowincji". Pod hasłem Malopolska, jest dokładne omówienie granic. W tym czasie funkcjonowały już nazwy: Ukraina, Podole, Ruś itp.

Koniec off-topu ;)

Tytuł:
PostNapisane: środa, 6 stycznia 2010, 19:45 
Kiper
Kiper

[quote="Darchom"]Polecam http://pl.wikipedia.org/w/index.php?tit ... 0131193940 - 1635 rok :wink:

No to to samo źródło: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/68/Poland_Lesser_Poland_map.png

Dyskusja rzeczywiście już była. Dzisiejsze granice administracyjne podobnie jak dawne granice prowincji (http://pl.wikipedia.org/wiki/Prowincja_%28I_Rzeczpospolita%29) mają się średnio do historycznej Małopolski (Wielkopolska sięgała Bałtyku :wink:)
Mam przeczucie, że użycie nazwy Małopolska przez stowarzyszenie przeszkadzałoby ci nawet, gdyby przepisy i włodarze woj. małopolskiego nie mieli nic przeciwko. Czy według ciebie powinni mieć nazwę Stowarzyszenie Winiarzy Mazowiecko-Lubelskiego Przełomu Wisły?
Małopolski Przełom Wisły jest nazwą geograficzną tego obszaru i tyle na ten temat: http://pl.wikipedia.org/wiki/Ma%C5%82opolski_Prze%C5%82om_Wis%C5%82y

A co do głównego wątku: uważam, że postanowili zrobić wzorcową apelację... i właśnie wzorowali się na przepisach jakiejś apelacji. Problem w tym, że za wcześnie na to wszystko: najpierw niech się nauczą robić porządne wino stołowe czy regionalne a potem myślą o wyróżnieniu najlepszych certyfikatem.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1