Teraz jest piątek, 9 maja 2025, 02:36

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: pestki
PostNapisane: środa, 11 marca 2009, 16:59 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 1 września 2007, 01:00
Posty: 1957
Lokalizacja: małopolska
Czy znacie urządzenie do oddzielania pestek .? Nie mam na myśli ręcznego sitka . Zbyszek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 11 marca 2009, 18:59 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 2347
Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
Zbyszek, nie myśl, że się z Ciebie nabijam: znajoma znajomej drylowała porzeczki na dżem... igłą. Ja sobie tego nie wyobrażam, ale może Ty jesteś wyjątkowo cierpliwy.

Urządzenie tego rodzaju (jeśli rzecz o winogronach) chyba nie istnieje.

_________________
Napisać można o winie z każdej odmiany - zrobić - nie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 11 marca 2009, 20:26 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 1 września 2007, 01:00
Posty: 1957
Lokalizacja: małopolska
Musi istnieć ,olej z winogron praktycznie w każdym sklepie i niedrogo . Można to zrobić tak ;rozetrzeć , oddzielić pestki od skórek nabierać sitem -pestki opadają [ są cięższe ] góre czyli skórki zrzucamy odcedzamy sok i mamy pestki . Ale mnie chodzi o coś ,bez moczenia rąk . Oczywiscie coś prostego. Zbyszek ps dżem z czarnej porzeczki robi się podobnie tzn usuwa pestki i ''skórkę ''przez sitko , tj przeciera przez sito [durszlak] podgrzane owoce na sicie zostają skórki i pestki , nie wierze ,w wybieranie igłą to jakiś żart -może troche pisze chaotycznie ale to prosta rzecz


Ostatnio edytowano środa, 11 marca 2009, 20:57 przez zypsek, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 11 marca 2009, 20:54 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 26 stycznia 2009, 01:00
Posty: 20
Lokalizacja: okolice Lezajska
Pestki do produkcji oleju pozyskuje sie raczej po macerowaniu winogron /moszczu/, mniej roboty
Pozdrawiam Stan


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 11 marca 2009, 21:00 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 1 września 2007, 01:00
Posty: 1957
Lokalizacja: małopolska
Tak masz rację ale w wypadku win białych maceracja powoduje gorzkość od pestek . Jesli usunąć pestki to i wino nie powinno być gorzkie . Zbyszek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 12 marca 2009, 10:34 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2007, 01:00
Posty: 272
Lokalizacja: Przeworsk-podkarpacie srodkowe
Czytałem gdzieś w internecie (nie pamiętam bo dawno) o produkcji oleju z pestek winogron, a było mniej wiecej tak: "... pestki z czerwonych winogron po wstepnej maceracji odcedzić przez sita, z białych odwirować, następnie było coś o podgrzewaniu do temp. 70 stC i tłoczenie na prasie." to tak z grubsza - chodzi jednak o to, że było cos o odwirowywaniu - być może odpowiednie otwory w wirówce nie przepuszczały pestek, a miąższ przelatywał przez te otwory.
Pozdrawiam - Darek


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 25 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO