Teraz jest środa, 30 kwietnia 2025, 06:16

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Pektoenzym
PostNapisane: sobota, 3 października 2015, 11:22 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 16 marca 2014, 19:09
Posty: 547
Lokalizacja: Alwernia
Mam takie pytanie.
Czy dodając pektoenzym do krótkiej maceracji 3-4 godzinnej do białych winogron zawierających sporą ilość goryczki w skórkach oprócz większej wydajności soku przy tłoczeniu nie uzyskamy tak samom przez ten pektoenzym większej goryczki z skórek niż bez pektoenzymu??

Pozdrawiam.
Marcin.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Pektoenzym
PostNapisane: sobota, 3 października 2015, 16:34 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5461
Lokalizacja: Łódź i okolice
Pektoenzym rozluźnia miąższ nie skórki. Większą goryczkę będziesz miał jak za bardzo dociśniesz przy wyciskaniu soku.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Pektoenzym
PostNapisane: sobota, 3 października 2015, 16:41 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 16 marca 2014, 19:09
Posty: 547
Lokalizacja: Alwernia
Dzięki, czyli jutro dodaję pektonzym bez obaw potm maceracja kilku godzinna i do prasy :)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Pektoenzym
PostNapisane: niedziela, 4 października 2015, 00:03 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
Jeśli masz goryczkę w skórce to nieistotne czy dasz enzymy czy nie, tylko czas jaki to będzie leżało w miazdze.
Im dłużej tym więcej jej przejdzie. Im bardziej dojrzałe owoce tym gorzej. Trzeba uważać na Solarisa i Johannitera.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Pektoenzym
PostNapisane: niedziela, 4 października 2015, 06:29 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 16 marca 2014, 19:09
Posty: 547
Lokalizacja: Alwernia
Właśnie mam na myśli Johannitera !! Mam 20 krzewów i cztery z nich rosną słabiej (nie wiem czemu) mniejsze liście mniejsze latorośle mniejsze grona i na nich właśnie jagody są calutkie żółte i w próbie smakowej skórki są niesamowicie gorzkie !! w porównaniu z tymi z silniejszymi krzewami które mają skórki zielonkawe maceracja 3-4 godziny nie będzie za długa w takim razie ?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Pektoenzym
PostNapisane: niedziela, 4 października 2015, 09:39 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
Nie wiem, nie robiłem Johannitera. Mam parę gron jak ty na dwulatkach. Też są małe liście i żółte owoce. Goryczka na prawdę duża, w ogóle bym tego nie macerował.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Pektoenzym
PostNapisane: niedziela, 4 października 2015, 10:35 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 16 marca 2014, 19:09
Posty: 547
Lokalizacja: Alwernia
Zrobię krótką maceracje z racji tego ze takie grona sa na 4 krzewach z 20-tu i powolne delikatne prasowanie żeby jak najmniej było goryczki w tamtym roku robiłem 12 godzinną maceracje pierwszego owocowania jahannitera no i wino wyszło nawet nawet z tym że była wyczuwalna goryczka w winie na 2 planie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Pektoenzym
PostNapisane: niedziela, 4 października 2015, 17:57 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): poniedziałek, 1 sierpnia 2011, 15:00
Posty: 104
Lokalizacja: Lublin/Roztocze Zachodnie
Może po prostu nie dodawaj gron z tych czterech krzaków, nie będą miały wpływu na sok z pozostałych 16-tu


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Pektoenzym
PostNapisane: niedziela, 4 października 2015, 20:18 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 16 marca 2014, 19:09
Posty: 547
Lokalizacja: Alwernia
Poszło wszystko w tym roku miałem dużo mniej tych żółtych gron to powinno być lepiej niż w tamtym roku a i tak nie było najgorzej z tą goryczką w winie rok temu :)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Pektoenzym
PostNapisane: sobota, 12 sierpnia 2017, 11:48 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): niedziela, 27 stycznia 2013, 13:02
Posty: 91
Lokalizacja: Aleksandrów Łódzki
Powoli czas zacząć robić zakupy przed zbliżającym się sezonem i stąd moje pytanie. Wie ktoś może, gdzie można kupić dobry enzym, który działa w niskich temperaturach( tak do 10 stopni) ?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Pektoenzym
PostNapisane: czwartek, 17 września 2020, 17:11 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 26 stycznia 2014, 19:48
Posty: 380
Lokalizacja: szamotuły, wlkp.
Mam do was takie pytanie w temacie.
Został mi otwarty od zeszłego roku pektoenzym, czy mogę go jeszcze użyć ? Myślałem ze mam nieruszony ale pamięć mnie zawiodła
Konkretnie ten
https://m.leroymerlin.pl/uprawa-i-ochro ... lsrc=aw.ds

_________________
Pozdrawiam Tomek.
https://www.facebook.com/Ogród-winoroślowy-Toma-105224865590825/


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Pektoenzym
PostNapisane: czwartek, 17 września 2020, 20:12 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 10 grudnia 2009, 01:00
Posty: 33
Lokalizacja: Warszawa
Jeśli przechowywałeś w lodówce nic mu się nie stanie.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 11 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO