Teraz jest środa, 30 kwietnia 2025, 01:39

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 17 stycznia 2024, 22:13 
Ekspert
Ekspert

Zbiory i winifikacja z rocznika 2016 – DANIA
Wszystkie wina całkowicie wytrawne winifikowane w tych samych warunkach
Wszyskie wina przechodziły fermentację malolaktyczną
W tabeli wino A oznacza pomiary wina metodą „na mokro” ; B wino mierzone metodą na „sucho”
Nie podaję szczegółów tych w/w bo pomiary niewiele się różnią
"Winogrona dojrzewające w chłodnym klimacie zwykle zawierają stosunkowo wysoki poziom kwasu jabłkowego, dlatego też wysoki poziom kwasu mlekowego zostanie osiągnięty po fermentacji malolaktycznej. Jednakże rok 2016 był niezwykle ciepły, a jesień była piątą najbardziej słoneczną w historii, w związku z czym poziom kwasu mlekowego był niski lub umiarkowany (średnia = 2,14 g/l,Tabela 2)."
TABELA 2 (publikacja : styczeń 2018)
Informacje zawarte w tabeli 2 mogą się przydać polskim winogrodnikom uprawiającym wino szczególonie na północnym wschodzie Polski

PostNapisane: środa, 17 stycznia 2024, 23:54 
mistrz
mistrz

Tabelka utwierdza mnie w przekonaniu, że Nero i Eszter to odmiany idealne w naszym klimacie na naturalne wina stołowe.
Łatwo się robi (bez oprysków i ulepszaczy), tanio wychodzi i są zdrowsze od białych deserowych.

Artykuł na temat glicerolu w winie : Afera winna, czyli gliceryna w winie
https://www.newsweek.pl/styl-zycia/afer ... ie/x7xcmpy

PostNapisane: niedziela, 21 stycznia 2024, 23:32 
Kiper
Kiper

Ja dodaje gliceryne do wina by dodac ekstraktu ,lepkosci i ciala to nie jest nic specjalnego zadna afera w UK to jest powszechna praktyka .
To jest juz wyzsza sztuka jazdy ,bo niektore wina traca a niektore zyskuja gdy dodasz gliceryny do wina .Niektore wina pokazuja lepszy potencjal ,ale i zdarza sie ze niekiedy takie wina traca na warosci bo uwidaczniaja zamaskowane bledy jak np lekkie utlenienie itp .
Glicerol czyli gliceryna jest powszechnym srodkiem stosowanym przy zaparciach ,Nie mylic z glikolem ktory jest toksyczny

PostNapisane: poniedziałek, 22 stycznia 2024, 08:55 
Ekspert
Ekspert

WinnicaUdziejek napisał(a):
...Glicerol czyli gliceryna jest powszechnym srodkiem stosowanym przy zaparciach......
Podany doustnie czy w postaci czopka ?

-- Pn, 22.01.2024 8:53 --

zbyszekB napisał(a):
(średnia = 2,14 g/l,Tabela 2).[/i]"
TABELA 2 (publikacja : styczeń 2018)
Informacje zawarte w tabeli 2 mogą się przydać polskim winogrodnikom uprawiającym wino szczególonie na północnym wschodzie Polski

Mnie najbardziej zaciekawiło w tej tabelce, że przy niektórych próbkach/odmianach zastosowano środek poprawiający dojrzewanie, tzn. parametry winogron na krzewach. Oznaczono go w tabelce symbolem "L.". Środek nazywa się LalVigne MATURE a jego działanie opisane jest tu: https://lalvigne.com/en/north-america/our-products/product-details/mature/

PostNapisane: poniedziałek, 22 stycznia 2024, 11:05 
Ekspert
Ekspert

Ja kiedyś, z 15 lat temu pewnie, znalazłem na anglojęzycznym forum przepis na wino z cytryn, który zakładał właśnie dodatek gliceryny do wina.
Glicerynę zakupiłem, dodałem. Wino wyszło ogólnie niesmaczne.
Samą glicerynę zmieszałem z wodą dla oceny organoleptycznej i pamiętam, że czuć było jakiś jakby chemiczny, obcy posmak.
Ogólnie, eksperyment ten utwierdził mnie w przekonaniu, że najlepiej do wina jak najmniej dodawać…

PS.
Dodawanie gliceryny do wina jest nielegalne w komercyjnym winiarstwie.
Lepiej się skupić na tym, jak wytworzyć jak najwięcej gliceryny w trakcie fermentacji.
Bo ogólnie gliceryna daje dużo dobrego…

Strefa czasowa: UTC + 1