Zbiory i winifikacja z rocznika 2016 – DANIA
Wszystkie wina całkowicie wytrawne winifikowane w tych samych warunkach
Wszyskie wina przechodziły fermentację malolaktyczną
W tabeli wino A oznacza pomiary wina metodą „na mokro” ; B wino mierzone metodą na „sucho”
Nie podaję szczegółów tych w/w bo pomiary niewiele się różnią
"
Winogrona dojrzewające w chłodnym klimacie zwykle zawierają stosunkowo wysoki poziom kwasu jabłkowego, dlatego też wysoki poziom kwasu mlekowego zostanie osiągnięty po fermentacji malolaktycznej. Jednakże rok 2016 był niezwykle ciepły, a jesień była piątą najbardziej słoneczną w historii, w związku z czym poziom kwasu mlekowego był niski lub umiarkowany (średnia = 2,14 g/l,Tabela 2)."
TABELA 2 (publikacja : styczeń 2018)
Informacje zawarte w tabeli 2 mogą się przydać polskim winogrodnikom uprawiającym wino szczególonie na północnym wschodzie Polski