Teraz jest sobota, 3 maja 2025, 07:38

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: OPTI-RED
PostNapisane: poniedziałek, 23 października 2017, 15:13 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2007, 01:00
Posty: 942
Lokalizacja: małopolska
Stosował ktoś tą pożywkę firmy Lallemand do wina czerwonego?
Z opisu wynika że wygładza garbniki i poprawia ekstrakcję i trwałość antocyjanów.
Dodałem ją do nastawu w drugim dniu fermentacji.

_________________
Miłego dnia, Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: OPTI-RED
PostNapisane: poniedziałek, 23 października 2017, 22:01 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 14 lipca 2010, 09:34
Posty: 442
Lokalizacja: północna Suwalszczyzna
link produktu proszę i koncowa opinie prosze...
Ja myslalem w tym roku do win czerwonych dodac kwasu mlekowego by bakterie kwasu mlekowego miały odpowiednie srodowisko by indukować fermentacje mlekowa, ale nie będzie czerwonego bo było w tym roku za zimno winogrona nie dojrzaly odpowiednio.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: OPTI-RED
PostNapisane: wtorek, 24 października 2017, 12:21 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2248
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Dobrze że przypomniałeś o tym dodatku, bo mam go w lodówce. Użyję do Aliberneta który został właśnie zaszczepiony drożdżami Siha 10 ze starterem Go-ferm.
Natomiast trzeba pamiętać że jest to tylko dodatek do fermentacji mający zawczasu wypełnić lukę w relacji pomiędzy poziomem tanin a polifenoli i oprócz tego należy dodać normalną pożywkę. Co prawda dojrzały Alibernet takich dodatków nie potrzebuje bo sam ma to co trzeba, ale rok był taki a nie inny i może po tym nie będzie tak walił papryką i zielskiem czyli zdaje się Pirazyną.
Zamiast tego można też dodać pożywkę kompleksową np. Proferm plus, który oprócz standardowych składników odżywczych posiada ściany komórkowe drożdży. Wyjdzie na to samo.
Podobny też efekt daje zastosowanie startera i pożywki Lamothe Abiet: Oenostim i Oenoferm i do tego Pro TanninR.
Ale tak jak widzę najlepiej mi wychodzi organoleptycznie na Siha Proferm plus z dodanym L.A. Pro TanninR.

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO