ryszardz napisał(a):
Witam wszystkich serdecznie, to mój pierwszy post, ale nie pierwsze wino, zawsze robiłem "na oko" lub na smak a tym razem zrobiłem tak ja się należy, wiecie fermentacja wstępna miazgi, pektopol, itd itd. szczegóły winogrono ciemne, po wstępnej fermentacji na 40 l butle 15 l soku, 17 l wody, drożdże, i tu zaczynają się schody wyliczone było ze mam dać chyba ok 6 kg cukru, sprawdziłem cukromierzem żeby nie było więcej niż 15-18 blg (dałem 3kg cukru), minął tydzień sprawdzam a tu 0 blg, dałem kolejne 3 kg cukru, minęły 3 tygodnie, a tu 0 blg i kwasiora że się przełknąć nie dało, więc wziąłem litr "wina", zacząłem dosładzać do naszego gustu i wyszło ze na 40 l trzeba dać jeszcze 5 kg cukru, dałem ale to chyba coś jest nie tak, proszę o pomoc, wsparcie i rady z których na pewno skorzystam
ryszardz napisał(a):
dzięki za informację, zależało mi tylko na tym aby mógł mi ktoś pomóc,nie? Trudno, będę szukał dalej. powodzenia wszystkim
Podstawowe pytanie.
Z czego robisz te wino ? Labrucha/Beta - podaj chociaż jaka odmiana.
Wynik Blg oraz najważniejsze - kwasowość moszczu przed fermentacja w miazdze - znasz ?