Teraz jest niedziela, 4 maja 2025, 19:53

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 18 listopada 2013, 21:12 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): poniedziałek, 18 listopada 2013, 20:53
Posty: 4
Lokalizacja: Zabrze
Witam wszystkich serdecznie, to mój pierwszy post, ale nie pierwsze wino, zawsze robiłem "na oko" lub na smak a tym razem zrobiłem tak ja się należy, wiecie fermentacja wstępna miazgi, pektopol, itd itd. szczegóły winogrono ciemne, po wstępnej fermentacji na 40 l butle 15 l soku, 17 l wody, drożdże, i tu zaczynają się schody wyliczone było ze mam dać chyba ok 6 kg cukru, sprawdziłem cukromierzem żeby nie było więcej niż 15-18 blg (dałem 3kg cukru), minął tydzień sprawdzam a tu 0 blg, dałem kolejne 3 kg cukru, minęły 3 tygodnie, a tu 0 blg i kwasiora że się przełknąć nie dało, więc wziąłem litr "wina", zacząłem dosładzać do naszego gustu i wyszło ze na 40 l trzeba dać jeszcze 5 kg cukru, dałem ale to chyba coś jest nie tak, proszę o pomoc, wsparcie i rady z których na pewno skorzystam


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 18 listopada 2013, 21:36 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 maja 2013, 20:31
Posty: 199
Lokalizacja: Wrocław/Nysa
To chyba nie na to forum trafiłeś, to forum związane jest z Winem. Wino jak sama definicja mówi wyrabiane jest tylko z soku winogronowego, tu nikt nie dodaje wody ani cukru.

Pozdrawiam

_________________
Lukasz
http://winnicamazurkiewicz.blogspot.com


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 18 listopada 2013, 21:50 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): poniedziałek, 18 listopada 2013, 20:53
Posty: 4
Lokalizacja: Zabrze
witam kolegę, ale chyba się nie doczytałeś bo jakoś w kilku postach znalazłem ludzi którzy dodali i wodę i cukier.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 18 listopada 2013, 21:57 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 9 października 2006, 01:00
Posty: 74
Lokalizacja: Nowy Sącz
lukaszmazi napisał(a):
Wino jak sama definicja mówi wyrabiane jest tylko z soku winogronowego, tu nikt nie dodaje wody ani cukru.

Pozdrawiam


No z tą definicję to nie tak do końca.
Wg. USTAWY
z dnia 12 maja 2011 r.
o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami
i organizacji rynku wina.

g) wino z soku winogronowego ? będące napojem o rzeczywistej zawartości
alkoholu od 8,5% do 18% objętościowych, otrzymanym w wyniku
fermentacji alkoholowej nastawu na wino z soku winogronowego, z
możliwością dodania alkoholu rektyfikowanego lub destylatu winogronowego,
słodzenia jedną lub wieloma substancjami, o których mowa w
art. 6 ust. 1 pkt 2, lub barwienia,Art. 7.

oraz
1. Przy wyrobie fermentowanych napojów winiarskich dopuszcza się:
1) dodanie wody niezbędnej do korekty składu tych napojów, pod warunkiem
że nie zmieni to ich charakteru;


pozdrawiam Jarek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 18 listopada 2013, 22:19 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 27 czerwca 2009, 01:00
Posty: 793
Lokalizacja: Tychy
Panowie, otóż chodzi o to, że na tym forum ograniczamy się głównie do win gronowych. Co prawda czasami pojawi się jakaś krótka wymiana zdań o winach winogronowych(w tym dosładzane miodem), albo wodnikach, jednak szerszą dyskusję o winach winogronowych i owocowych lepiej prowadzić na zaprzyjaźnionym(a jakże!) forum wino.org :wink:

_________________
Pozdrawiam,
Jakub
__________________
Mój poduszkowiec jest pełen węgorzy!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 18 listopada 2013, 22:37 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): poniedziałek, 18 listopada 2013, 20:53
Posty: 4
Lokalizacja: Zabrze
dzięki za informację, zależało mi tylko na tym aby mógł mi ktoś pomóc,nie? Trudno, będę szukał dalej. powodzenia wszystkim


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 18 listopada 2013, 23:54 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 24 lipca 2008, 01:00
Posty: 566
Lokalizacja: lubuskie
ryszardz napisał(a):
Witam wszystkich serdecznie, to mój pierwszy post, ale nie pierwsze wino, zawsze robiłem "na oko" lub na smak a tym razem zrobiłem tak ja się należy, wiecie fermentacja wstępna miazgi, pektopol, itd itd. szczegóły winogrono ciemne, po wstępnej fermentacji na 40 l butle 15 l soku, 17 l wody, drożdże, i tu zaczynają się schody wyliczone było ze mam dać chyba ok 6 kg cukru, sprawdziłem cukromierzem żeby nie było więcej niż 15-18 blg (dałem 3kg cukru), minął tydzień sprawdzam a tu 0 blg, dałem kolejne 3 kg cukru, minęły 3 tygodnie, a tu 0 blg i kwasiora że się przełknąć nie dało, więc wziąłem litr "wina", zacząłem dosładzać do naszego gustu i wyszło ze na 40 l trzeba dać jeszcze 5 kg cukru, dałem ale to chyba coś jest nie tak, proszę o pomoc, wsparcie i rady z których na pewno skorzystam


ryszardz napisał(a):
dzięki za informację, zależało mi tylko na tym aby mógł mi ktoś pomóc,nie? Trudno, będę szukał dalej. powodzenia wszystkim


Podstawowe pytanie.
Z czego robisz te wino ? Labrucha/Beta - podaj chociaż jaka odmiana.
Wynik Blg oraz najważniejsze - kwasowość moszczu przed fermentacja w miazdze - znasz ?

_________________
Pozdrawiam - Daniel
po prostu cianek :) nie mylić z cyjankiem potasu :D


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 19 listopada 2013, 00:33 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2355
Lokalizacja: Dębica
cianek napisał(a):
kwasowość moszczu przed fermentacja w miazdze - znasz ?

No przecież podał:
ryszardz napisał(a):
... a tu 0 blg i kwasiora że się przełknąć nie dało ...

czyli 15 i więcej :lol:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 19 listopada 2013, 08:55 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): poniedziałek, 18 listopada 2013, 20:53
Posty: 4
Lokalizacja: Zabrze
wiesz rosną na działce, odmiana nie znam, kwasowość 22, cukier ok 15 blg, i zgodnie z tymi danymi użyłem http://www.winemakertools.org/winecalc i wyszło ok 11kg cukru nigdy tyle nie dodawałem, zawsze robiłem wina z niewielka ilością wody, wszystko na oko, wszystkim bardzo smakowało, ze takie geste, takie mocne, a dla mnie zawsze było za kwaśne, wolał bym robić i zawsze mi się marzyło wino z samego soku ale nie wiem jak zrobić zeby nie było takie kwasne


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 19 listopada 2013, 09:15 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5464
Lokalizacja: Łódź i okolice
ryszardz napisał(a):
wiesz rosną na działce, odmiana nie znam, kwasowość 22, cukier ok 15 blg

Skoro mają taką kwasowość to trzeba było już na początku odkwasić i zastosować odpowiednie drożdże redukujące kwasowość np MaurivinB. W tej chwili możesz jeszcze trochę odkwasić- zastosować węglan wapnia CaCO3 (kredę). Aby zredukować zawartość kwasów o 1 g należy dodać 0,35 g węglanu wapnia. Albo Bianco neve. Jak przyjdą mrozy możesz wystawić na zewnątrz i wymrozić. A co zostanie to niestety trzeba dosłodzić albo kupaż z winem o małej kwasowości.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 19 listopada 2013, 09:19 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
rtszardz napisał(a):
zawsze mi się marzyło wino z samego soku ale nie wiem jak zrobić zeby nie było takie kwasne

Przede wszystkim wino należy robić z winogron do tego przeznaczonych no i oczywiście dojrzałych.
Spróbuj przedstawić swój problemTUTAJ.
Bez urazy, ale wątek muszę zamknąć.

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO