 |
Kiper |
 |
Dołączył(a): środa, 24 maja 2017, 08:00 Posty: 643 Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
|
Witajcie, tak się zastanawiam jak prawidłowo odmierzyć odpowiednią ilość suchych drożdży dla konkretnej ilości nastawu. Załóżmy, że kupię Maurivin B 500g. 40g wystarcza na 100 litrów - czyli 10g na 25 litrów i np. 2g na 5 litrów. To jest niby rzecz oczywista. Jednakże kupując drożdże w mniejszych ilościach jest np 10g na nastaw 25-50 litrów...? Czyli jest niespójność. Czy jest zatem jakaś ilość minimalna drożdży aby poprawnie ruszyły i przefermentowały nawet te małe, kilku litrowe nastawy? Czy może mój sposób liczenia jest jednak odpowiedni i np te 2g wystarczą spokojnie na 5 litrów?
Pozdrawiam
|
|