Teraz jest piątek, 2 maja 2025, 12:01

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 22 lutego 2016, 23:49 
Kiper
Kiper

To duża ilość ( kilka hektolitrów roztworu).
Miałem na uwadze ilość 1-10g.

Cena spadła o 25%

-- Cz, 11.02.2016 12:45 --

Możliwe , że jest jeszcze bardziej prosty sposób na "oznaczenie" kwasu winowego, wykorzystując tą tabelę i odmierzoną ilość preparatu Malicid.
Znając początkową kwasowość ogólną i końcową kwasowość ogólną (łatwo miareczkować) można wprost odczytać z tabeli ilość kwasu winowego.
Można by to zrobić nawet kilkakrotnie na małych próbkach zanim podejmiemy próbę na całej interesującej nas pojemności.

Nie mogłem się tylko doczytać :
1.Czy Malicid można stosować samodzielnie lub inaczej czy dwie pierwsze od lewej kolumny tej tabeli to dane moszczu/wina przed jakimkolwiek odkwaszaniem czy może po wstępnym odkwaszaniu (np Neoanticid do pewnego "bezpiecznego" poziomu) ? Ale to i tak chyba nie ma znaczenia bo zawsze jakieś początkowe parametry przed zastosowaniem /Malicid są.

2.Jaką w tym przypadku częściową ilość do całkowitego odkwaszania należy wziąć przy Malicid?. A pewnie taką jak przy stosowaniu Neoanticid. Określa to ten wzór:
Załącznik:
wzor2.jpg

T1 = ogólna kwasowość,
W = zawartość kwasu winowego,
w = pożądany pozostały poziom kwasu winowego, np. 1g/l
Podaję za Era Wina

Tyle tylko , że tu znowu trzeba znać zawartość kwasu winowego :?:

Można by też wykorzystać dwie zależności pierwsza to ten wzór wyżej i druga to wzór podawany dla Malicid :

The following calculation formula is used for the application of Malicid:

Required quantity of Malicid (g/l) = 1.7 x [D - WA + FWA - (D x WA)/(TA - 2)]

where: D = desired de-acidification in g/l
TA = total titratable acidity (expressed as tartaric acid) in g/l
WA = tartaric acid in g/l
FWA = final tartaric acidity in g/l
Podaję za Winegrowers Supplies
Wzór jest też w tym dokumencie .

Gdyby nie ten X w pierszym wzorze to mielibyśmy układ z dwiema niewiadomymi i sprawa prosta.
A kto ruszy z trzema ? :lol:

Może ktoś stosował w praktyce oba te preparaty jednocześnie lub niezależnie (a w szczególności Malicid) i mógłby co nieco napisać?

-- Pn, 22.02.2016 1:18 --

Amawin napisał(a):
To jest dość typowa analiza ilościowa z użyciem spektrofotometru. Wystarczy tutaj prosty spektrofotometr na którym można nastawić długość fali 525 nm - takie urządzenia występują powszechnie w laboratoriach biochemicznych.

Cała tajemnica tkwi w odczynnikach i przeliczniku. Niewielką próbkę wina (0,2 ml, a więc zostałoby ci jeszcze 1499,8 ml wina) mieszamy z 5 ml odczynnika A (skład nieznany?), zerujemy spektrofotometr przy 525 nm, dodajemy odczynnika B (w składzie chyba m.in. NaOH), czekamy godzinę (być może urządzenie przez ten czas utrzymuje też pewną stałą temperaturę, choć to byłoby bardziej potrzebne przy oznaczeniach enzymatycznych, więc pewnie wystarczy przez ten czas trzymać probówkę w temp. pokojowej), aż powstanie barwny produkt (najprawdopodobniej czerwonawy), który właśnie pochłania światło o długości fali 525 nm i oznaczamy to pochłanianie (im więcej tego produktu - bardziej intensywny kolor roztworu, tym bardziej pochłaniane jest światło 525 nm, czyli zielone). Z otrzymanej wartości za pomocą odpowiedniego przelicznika (właśnie nieznany) otrzymamy stężenie kw. winowego w g/l. Przelicznik można wyliczyć używając równolegle roztworów wzorcowych kwasu winowego (np. 0,5 g/l, 2 g/l i 5 g/l).

Jeszcze jedna możliwość :
Jest dioda LED 525nm.
Zbudujmy własny spektrofotometr , bardzo prosta konstrukcja.
A co , studenci mogą to my też. :lol:
Skalibrować można by równolegle sporządzonym roztworem kwasu winowego.
@Amawin jak to widzisz od strony odczynników?
Co może reagować tylko z kwasem winowym i barwić jednocześnie na określony kolor?
A wino czerwone ta sama procedura co białe ?

-- Pn, 22.02.2016 23:49 --

Jeszcze jedna metoda:
rosyjski patent

Jakakolwiek forma życia na planecie Ziemia aby przetrwać ( z wyjątkiem większości roślin) żywi się unicestwianiem innego rodzaju życia.My ludzie robimy to od poczęcia. -:) Niewytłumaczalny jest fakt unicestwiania się w ramach jednej rasy: LUDZKIEJ.ja

PostNapisane: wtorek, 23 lutego 2016, 09:40 
Ekspert
Ekspert

Andrzej_z_Wolki napisał(a):
Ja to będę się bawił z prawie gotowym winem .
Zastanawiam się czy użycie dodatkowo preparatu np. typu malicid dałoby większą szansę na ew. uniknięcie niepożądanych absmaków ? :wink:

-- Cz, 10.12.2015 14:28 --

Przy tej metodzie ważne jest aby znać faktyczną ilość kwasu winowego (nie ogólna w przeliczeniu na winowy ) lub jak kto woli proporcje winowy/jabłkowy.

Andrzeju, odkwaszałeś to gotowe wino czy nadal czekasz na "oznaczenie" kwasu winowego (proporcji do jabłkowego)?

PostNapisane: wtorek, 23 lutego 2016, 16:56 
Kiper
Kiper

Roman ,
totalny brak czasu jeszcze niczego nie ruszyłem z miejsca . (jedynie kilka odczynników)
Mam Malicid i chyba nim się najpierw pobawię i "Końkordem" :lol: (tak jak w pierwszym pomyśle w poprzednim poście)

Jakakolwiek forma życia na planecie Ziemia aby przetrwać ( z wyjątkiem większości roślin) żywi się unicestwianiem innego rodzaju życia.My ludzie robimy to od poczęcia. -:) Niewytłumaczalny jest fakt unicestwiania się w ramach jednej rasy: LUDZKIEJ.ja

PostNapisane: sobota, 27 lutego 2016, 18:55 
czeladnik
czeladnik

Andrzej_z_Wolki napisał(a):
Mam Malicid i chyba nim się najpierw pobawię
Pytanie czy na pewno wydarzy się to czego się spodziewamy?

Mi z poszukiwań wyszło (głównie "czesanie" internetu), że istnienie soli podwójnej należy najprawdopodobniej do obszaru trzeciego rodzaju prawdy w sensie Tischnera (por. góralska teoria poznania).
Rezultaty moich dociekań w temacie metody soli podwójnych opisałem tutaj: http://enolab.pl/metoda-soli-podwojnych/

Nadto chcąc wino odkwaszone Malicidem (czy każdym innym preparatem zawierającym dodatek kwasu winowego) wprowadzić do obrotu należy mieć na uwadze co następuje:
Cytuj:
Kwas L(+)-winowy
1. Kwas winowy, którego stosowanie do celów odkwaszania przewidziane jest w załączniku I A pkt 13, może być stosowany wyłącznie w odniesieniu do produktów, które:
pochodzą z odmian winorośli Elbling i Riesling; oraz
zostały otrzymane z winogron zbieranych w następujących regionach upraw winorośli w północnej części strefy A uprawy winorośli:
? Ahr,
? Rheingau,
? Mittelrhein,
? Mosel,
? Nahe,
? Rheinhessen,
? Pfalz,
? Moselle luxembourgeoise.
Źródło: Dodatek 2 rozporządzenia Komisji (WE) nr 606/2009

Na otarcie łez (dla lubiących miareczkować) metoda oznaczania zawartości kwasów jabłkowego i winowego techniką miareczkowania właśnie:
http://www.vawa.net/winemaking-articles/titration.html (sam jeszcze tego nie trenowałem).

Mapa najpopularniejszych odmian przerobowych uprawianych w Polsce
Winogrodnicy.PL < Tutaj polskie winnice się liczą! Pozdrawiam, Piotr

PostNapisane: niedziela, 28 lutego 2016, 06:06 
Kiper
Kiper

Witaj Piotr,
to co piszesz o soli podwójnej to pewnie prawda (w sensie ogólnym) :lol:
Najważniejsze w tym jest to aby nie powstawały produkty (np. rozpuszczalne) których nie można oddzielić od wina.

Dzięki Tobie mamy tu jeszcze jedną metodę oznaczania kwasu winowego ( jakoś tego nie "wyczesałem" :lol: ).
Wydaje się być najprostsza , miareczkowanie każdy może wykonać (odczynniki nie muszą być dokładnie rozcieńczane, jedynie Ph-metr dokładność 0,01) .

Autor "bawił się" w to 4 lata nie pisze jednak jak dokładna jest ta metoda (choćby w %) względem innych .

Widzę podobieństwo tej metody do rosyjskiego patentu, tam są też dwie próbki, poza tym wzór do obliczeń i spektrofotometr.
Tutaj dwie próbki gotowa grafika do "obliczeń" i Ph-metr.
Gdybyś zechciał to "przerobić" (niejako z "marszu" wszak masz pewnie zaplecze) to warto byłoby obie metody. Rosyjski patent jest chyba o wiele dokładniejszy.

Piotr, kiedy przewidujesz u siebie oznaczanie kwasu winowego i jaką metodą (aparat)?

PostNapisane: poniedziałek, 29 lutego 2016, 02:25 
czeladnik
czeladnik

Ad meritum. To co mnie najbardziej "zasmuciło" w informacjach o braku skuteczności metody soli podwójnych to fakt, że odkwaszanie nie robi prawie żadnego wrażenia na kwasie jabłkowym. Czyli owszem odkwasimy, ale w zdecydowanej ilości odbędzie się to kosztem kwasu winowego (tak, jakbyśmy zastosowali sam CaCO3).

Chętnie obydwie metody (kanadyjską i rosyjską) dodam do "Ulubionych" (czyt. zajmę się tym w bliżej nieokreślonej przyszłości, bo na razie skupiamy się na uruchomieniu 'pakietu podstawowego' por. § 8.1.).

W kwestii oznaczania kwasu winowego. W trakcie najbliższych 2-3 miesięcy będę trenował na pożyczonym reflektometrze (coś podobnego do tego), aby rozpoznać w boju jakie są związane z tym wyzwania. A docelowo postawię chyba na metodę kolorymetryczną, zwłaszcza że dostęp do spektrofotometru UV-Vis już mam. Pozostaje zainwestować w odczynniki i oswoić metodę.

PostNapisane: poniedziałek, 29 lutego 2016, 16:57 
Ekspert
Ekspert

EnoLab napisał(a):
Ad meritum. To co mnie najbardziej "zasmuciło" w informacjach o braku skuteczności metody soli podwójnych to fakt, że odkwaszanie nie robi prawie żadnego wrażenia na kwasie jabłkowym. Czyli owszem odkwasimy, ale w zdecydowanej ilości odbędzie się to kosztem kwasu winowego (tak, jakbyśmy zastosowali sam CaCO3)...
Nie rozumiem togo co kolega pisze, a linków nie czytałem. Znam metodę soli podwójnych z praktyki. Odkwasiłem kilka litrów wina o ile pamiętam do zera. Więc jaki cudem w/w metoda nie robi wrażenia na kwasie jabłkowym?

PostNapisane: poniedziałek, 29 lutego 2016, 17:20 
Ekspert
Ekspert

Myślę Jarku, że warto i linki przeczytać - cytat z linku http://enolab.pl/metoda-soli-podwojnych/
Cytuj:
Całe zamieszanie wynika najprawdopodobniej ze złego tłumaczenia, i to nie tylko na język polski. Metoda znana jako metoda soli podwójnych poprawnie powinna nazywać się metodą podwójnego wytrącania soli: 1. winianów wapnia (winian monowapnia, diwinian wapnia) oraz jabłczanów wapnia (jabłczan monowapnia, dijabłczan wapnia). Inna ewentualność to wytrącanie się kryształów jabłczanu wapnia na powierzchni kryształów winianu wapnia [3], ale to już z pewnością nie jest sól podwójna.

Ale co z niewyczuwalnym mydlanym posmakiem, który chyba powinien się pojawić po całkowitym odkwaszeniu?

PostNapisane: poniedziałek, 29 lutego 2016, 21:52 
czeladnik
czeladnik

Erikos napisał(a):
Nie rozumiem togo co kolega pisze, a linków nie czytałem. Znam metodę soli podwójnych z praktyki. Odkwasiłem kilka litrów wina o ile pamiętam do zera. Więc jaki cudem w/w metoda nie robi wrażenia na kwasie jabłkowym?
Czytać nie trzeba, popatrzmy na liczby: http://northerngrapesproject.org/wp-con ... cidity.pdf
Od strony 16 zaczyna się opis doświadczenia, na stronach 19 i 20 są zamieszczone kluczowe wykresy.
Tutaj wersja bardziej raportopodobna: http://northerngrapesproject.org/wp-con ... cation.pdf
Na stronie 4 Tabela 1. Deacidification in La Crescent, Frontenac gris and Frontenac rosé through addition of calcium carbonate or Sihadex.

-- poniedziałek, 29 lutego 2016, 20:48 --

dziadek2 napisał(a):
Ale co z niewyczuwalnym mydlanym posmakiem, który chyba powinien się pojawić po całkowitym odkwaszeniu?
Ów mydlany posmak może być spowodowany, tym że najprawdopodobniej CaCO3 nie przereagowuje w całości, co potwierdzałyby np. wykresy 2, 4 i 6 w tej pracy: http://www.vitis-vea.de/admin/volltext/e027334.pdf. Natomiast nie wiem czym jest spowodowany BRAK owego posmaku, bo rozumiem że o to pytasz.

Jest cała praca magisterska (ponad 300 stron) tylko na temat wytrącania soli wapniowych tych dwóch kwasów, ale nie mam do niej dostępu, może komuś się uda dotrzeć:
MURTAUGH, M. 1990. Calcium salt precipitation of malate and tartrate from model solutions, wines and juices. M.S. thesis, CA: University of California Davis.

Natomiast tutaj, jeżeli czytać wykresy ze strony 2 wprost, mamy dowód na to, że jednak można "zrzucić" do ok. 60% kwasu jabłkowego, przy użyciu następującej techniki:
Cytuj:
With the cultivars tested, an initial addition of calcium carbonate, followed by a tartaric acid addition after complete precipitation of endogenous tartaric acid, resulted in the most efficient malic acid removal.
Czyli najpierw traktujemy wino przy użyciu CaCO3, następnie uzupełniamy kwas winowy po całkowitym wytrąceniu "oryginalnego" kwasu winowego (i co już? i tyle? mi tu brakuje jeszcze jakiejś czynności, a może po prostu nie potrafię dobrze przetłumaczyć). Nieznane są niestety konkretne ilości i proporcje. A także nie wiemy jak takie wino smakuje:
Cytuj:
Data analysis of consumer sensory studies of both wines is underway.

PostNapisane: poniedziałek, 29 lutego 2016, 23:22 
Kiper
Kiper

EnoLab napisał(a):
Cytuj:
With the cultivars tested, an initial addition of calcium carbonate, followed by a tartaric acid addition after complete precipitation of endogenous tartaric acid, resulted in the most efficient malic acid removal.
Czyli najpierw traktujemy wino przy użyciu CaCO3, następnie uzupełniamy kwas winowy po całkowitym wytrąceniu "oryginalnego" kwasu winowego (i co już? i tyle? mi tu brakuje jeszcze jakiejś czynności, a może po prostu nie potrafię dobrze przetłumaczyć). Nieznane są niestety konkretne ilości i proporcje. A także nie wiemy jak takie wino smakuje:
Cytuj:
Data analysis of consumer sensory studies of both wines is underway.

W poprzednio cytowanych badaniach używane były CaCO3 i Sihadex co pewnie na jedno wychodzi.

Czy podobne badania były przeprowadzone z użyciem Neoanticid i Malicid ? (jakoś nie mogłem się doszukać). Tu może być zupełnie inaczej.
Dr. Würdig pewnie wie.

PostNapisane: wtorek, 1 marca 2016, 00:08 
czeladnik
czeladnik

Wyników badań dla tych dwóch preparatów nie widziałem.
Neoanticid z opisów wygląda również na czysty CaCO3: EN | PL

Jedyna szansa w Malicidzie, ze względu na ten dodatek kwasu L(+)-winowego (z zastrzeżeniem, że w Polsce niewolno odkwaszać tym kwasem).
Ale nie jest zabronione nim dokwaszanie, więc taką techniką na raty: najpierw węglan wapnia później dodatek kwasu winowego już powinno być dobrze.

PostNapisane: wtorek, 1 marca 2016, 08:32 
Ekspert
Ekspert

Mnie jeszcze interesuje wpływ temperatury i pH przy tej metodzie odkwaszania (całkowitym odkwaszeniu części nastawu)

http://wino.org.pl/forum/showthread.php ... #pid235851

Cytuj:

cytrynian wapnia 0,85 g/l (18 °C), 0,95 g/l (25 °C)
jabłczan wapnia 8,00 g/l (0 °C), 12,0 g/l (35 °C)
winian wapnia 0,37 g/l (0 °C)
wodorowinian potasu 0,38 g/l (11 °C), 5,85 g/l (100 °C)

http://www.produkcjawina.com/odkwaszanie/

Cytuj:
Przy ponad 12g/l ogólnej kwasowości moszczu powinno się zastosować metodę odkwaszania za pomocą podwójnej soli. Dzięki niej w równej ilości pomniejszamy kwas winowy i kwas jabłkowy i automatycznie możemy pozwolić sobie na większe odkwaszanie. Przy tej metodzie używa się specjalny preparat wapniowy, o nazwie ?Neoanticid?, ze specyficznymi właściwościami reakcyjnymi. Tutaj należy także zastosować specjalną technikę odkwaszania. Żeby wytrąciła się podwójna sól (kwasu winowego i jabłkowego), odkwaszany moszcz (czy wino), musi mieć wartość pH powyżej 4,5 (poniżej 4,5 pH podwójna sól jest niestabilna i wtedy nie może zostać oddzielona od moszczu). W takiej sytuacji odkwaszamy celowo tylko pewną część z całej ilości przeznaczonego do odkwaszenia moszczu, aby na pewno jego pH było wyższe niż 4,5, czyli miało relatywnie niską kwasowość.

PostNapisane: wtorek, 26 kwietnia 2016, 10:52 
Kiper
Kiper

Może ma tu też znaczenie szybkość uzyskiwania odpowiedniego Ph (Neoanticid) w stosunku do "innego" CaCO3 (wykres1) i możliwość istnienia nieujawnionych dodatków to powodujących i nie tylko.

-- So, 02.04.2016 20:41 --

Jeśli dobrze odczytałem z tego "ru/angielskiego" tekstu (in which nagodi vanadyl yellow. ???? Ktoś wie jak to przetłumaczyć ?) , to ta metoda wymaga jeszcze prostszych elementów do zgromadzenia i w mniejszej ilości:
1.mieszadełko (można pominąć)
2. wanadan amonu
3.spectrofotometr a tu najprostszy na świecie fotometr PEDD.
Do naszych celów super precyzyjna rzecz . Porównanie wyników z profesjonalnym Shimadzu UV-2401 PC
4.węgiel aktywowany
5.wodorotlenek sodu
6.kwas solny
7.nadtlenek wodoru
8. kwas siarkowy
Do tego kwas winowy do sporządzenia roztworów kalibracyjnych i kalkulator ( w kompie) :D

PostNapisane: wtorek, 4 października 2016, 13:20 
Kiper
Kiper

Mam pytanie o Bianco Neve. Spodziewam się go użyć, a dotychczas stosowałem węglan wapnia.
A więc, czy istnieje jakaś istotna różnica w odkwaszaniu metodą soli podwójnych węglanem wapnia a węglanem potasu?
Poza dawką, bo widzę, że Bianco Neve potrzeba 2x więcej niż węglanu wapnia do strącenia tej samej ilości kwasów. Ale tak poza tym: czy powstałe sole podwójne są również nierozpuszczalne i procedura wygląda tak samo?

PostNapisane: wtorek, 4 października 2016, 18:46 
Ekspert
Ekspert

Kup to, można już dostać w Polsce. http://marxam-enology.pl/pl/p/Neoantici ... -wina/3419
Działa bardzo dobrze.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1