Teraz jest piątek, 21 listopada 2025, 16:48

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 6 listopada 2017, 13:20 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 24 maja 2017, 08:00
Posty: 643
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Witajcie, tak się zastanawiam czy na ilość osadu i długość czasu jego wytrącania się podczas dojrzewania może mieć wpływ odmiana? Dajmy na to np., że z odmian labruskowatych jest więcej osadu i dłużej trwa pełne klarowanie (do czasu aż przestane się osadzać) - niż np. w odmianach bardziej szlachetnych - bez domieszki labruski...?

Czy jest w tym cokolwiek prawdziwego? Czy po prostu wino nie ważne z jakiej odmiany tak samo długo i dużo może się osadzać? Pytam, bo mam właśnie wina np. 2 i 3 letnie z czystej labruski, które nadal się osadzają...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 6 listopada 2017, 20:07 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): piątek, 6 listopada 2015, 23:58
Posty: 202
Lokalizacja: Kraków ~237 m n.p.m.
Piłem wynalazki z owoców znanych z tzw. trudnego klarowania i piłem labruchę ale tak pięknie i szybko wszystko sklarowane, że nie wydaje mi się, żeby geny miały wpływ na klarowanie. Winą obarczyłbym raczej zbyt gęsty nastaw, może za dużo cukru.

_________________
µdnik


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 6 listopada 2017, 21:34 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 24 maja 2017, 08:00
Posty: 643
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Tak dla jasności napiszę jeszcze, że nie chodzi mi o brak klarowności, bo tę osiągam z reguły po około 2 tyg od zakończenia fermentacji. Wino jest cały czas klarowne ale po prostu zrzuca ciągle osad na dno.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 7 listopada 2017, 08:34 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Myślę. że bez filtrowania nic na to nie poradzisz, grawitacja robi swoje.

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 27 listopada 2017, 15:01 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 24 maja 2017, 08:00
Posty: 643
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Co najlepsze, posiadam także wina roczne i starsze, które były filtrowane i mimo tego iż są klarowne jak kryształ, to na dnie i tak po dajmy na to miesiącu, dwóch wytrąca się osad...

A teraz napiszę rzecz najlepszą. Jedno z takich win trzymałem przez około 3 miesiące w beczce dębowej - i co? Wino po pół roku kryształ i bez osadu na dnie...

W jaki sposób beczka wpłynęła tak na wino?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 27 listopada 2017, 15:41 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 19 listopada 2014, 20:15
Posty: 1714
Lokalizacja: okolice Ojcowa
To przypadek z tą beczką. W filtrowaniu ważny jest rozmiar porów filtra, skoro filtrowałeś, a osad mimo to pojawił się - pory były za duże.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 27 listopada 2017, 16:01 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 27 listopada 2014, 16:10
Posty: 328
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
Przyczyn może być wiele: chemia, temperatura, kwasowość wina, korki, itd., itp.....
Z każdego wina w końcu się coś wytrąci, nawet po kilkunastu latach chociażby kamień winowy, i nie jest on wadą wina.

Moje najstarsze wino jakie mam w piwniczce pochodzi z 2013 r. Do balona w czasie fermentacji dodałem zrębków dębowych gdyż beczki jeszcze nie mam. Wina nie filtruję, bo wierny jestem starej technologii wytwarzania wina domowego. W piwnicy dodaję co roku nowe wina i leżakują tam obok siebie. Co jakiś czas, może co pół roku obracam je. Moje wino to z 2013 r., było dotychczas klarowne ale w tym roku zauważyłem, że w 2 -3 butelkach tego wina wytrącił się osad a w innych nie. Podejrzewam, że przyczyną mogą być korki innego wytłumaczenia nie potrafię znaleźć. Nie robię dużo wina, najwyżej 15 -25 litrów rocznie.

Byłem w tym roku na festiwalu wina i degustowałem różne gatunki w tym i medalistów. Wszystkie wina były filtrowane co mi nie odpowiada, wolę wino domowe dobrze sklarowane. Po festiwalu podarowałem butelkę z innego rocznika mojego wina koledze, który mnie zaopatruje w miód. On zamiast wypić go w domu z żoną poczęstował kolegów na ogródkach działkowych a że jest prezesem ogrodów podejrzewam, że grono kolegów było duże. Po tygodniu zadzwonił do mnie z prośbą czy ja nie sprzedałbym jego koledze 50 litrów wina. Odmówiłem ale zapytałem dla kogo niby to wino miałoby być? Odpowiedział, że nie powie ale może mi zdradzić tylko tyle, że ta osoba ma wysoki lokalny status społeczny. To nie była pierwsza tego rodzaju propozycja czego i Wam drodzy koledzy forumowicze serdecznie życzę.

_________________
http://www.winogrona.org/index.php?title=Trestan
http://www.winogrona.org/images/8/8c/Po ... %80%A6.pdf
https://youtu.be/U9OuWYS3kVI


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 27 listopada 2017, 16:19 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7068
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
mihuu napisał(a):
Co najlepsze, posiadam także wina roczne i starsze, które były filtrowane i mimo tego iż są klarowne jak kryształ, to na dnie i tak po dajmy na to miesiącu, dwóch wytrąca się osad...

A teraz napiszę rzecz najlepszą. Jedno z takich win trzymałem przez około 3 miesiące w beczce dębowej - i co? Wino po pół roku kryształ i bez osadu na dnie...

W jaki sposób beczka wpłynęła tak na wino?

To zbyt daleko idące wnioski z tą beczką :wink:
I tak jak napisał @suszi sądzę,że to przypadek :!: :?:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 27 listopada 2017, 16:36 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 24 maja 2017, 08:00
Posty: 643
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
trestan48 napisał(a):
nawet po kilkunastu latach chociażby kamień winowy


Ale nie po miesiącu czy dwóch w 2-3 letnim winie :-) Też jestem przeciwnikiem nadmiaru maszyn i chemii przy produkcji wina, ale chciałbym osiągnąć w końcu taki poziom, aby zrobić wino, które wreszcie przestanie się tak szybko osadzać... Z tego, co czytam u Wszystkich wszystko zawsze pięknie się klaruje i brak jest osadów - tylko dziwnym trafem ja mam z tym jakieś problemy :-)

Może popełniam jakiś błąd podczas winifikacji? Może to dlatego, że wcześniej nigdy nie siarkowałem wina (chociaż na tym forum są też osoby które nigdy tego nie robiły). Bynajmniej na samą klarowność wina nigdy nie narzekałem.

Kamień winny swoją drogą - ale trwale przylega od do butelki i przy wzruszeniu nie zmąca całej zawartości butelki. U mnie jest to zawsze szaro-ciemny osad - pyłek).

Może ta beczka przyspieszyła dojrzewanie wina i w końcu dzięki niej ono dojrzało - stąd przestało wytrącać osad? Jeżeli tak, to jak to osiągnąć bez beczki? Czekać jeszcze kolejne 3 lata? :-D

PS: Wino filtrowane płytami 0,3 mikrona.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 27 listopada 2017, 17:32 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 24 maja 2017, 08:00
Posty: 643
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
A czy kwasowość może mieć wpływ na osad? Parametry wina (tak mniej więcej): wino czerwone, alko - 15%, kwasowość - 14, cukier - 9 blg


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 27 listopada 2017, 18:10 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
Stary ja to już pisałem . Jeszcze raz.
Niesiarkowane wino z cukrem będzie pracowało i będzie się tworzył osad drożdżowy.

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 27 listopada 2017, 19:00 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Ja myślę, że samo siarkowanie, bez skutecznego odfiltrowania także drożdży (co w domowych warunkach jest praktycznie nieosiągalne) też nie załatwi sprawy do końca.

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 27 listopada 2017, 19:11 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 24 maja 2017, 08:00
Posty: 643
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
No od tego roku zacząłem siarkować młode wino - przynajmniej raz po pierwszym zlaniu i raz przed dodaniem drożdży. Zobaczymy - jakie będą tego efekty. Jak na razie jedynym jest zmętnienie klarownego wina po dodaniu siarki - o czym pisałem w innym poście. Też nie wiem czym to może być spowodowane i czy u Was też taka sytuacja ma miejsce. Dotyczy to wina młodego jak i np. rocznego jak kryształ, które po dodaniu piro również pojaśniało nieznacznie i zmętniało.

Zodiak napisał(a):
Stary ja to już pisałem . Jeszcze raz.
Niesiarkowane wino z cukrem będzie pracowało i będzie się tworzył osad drożdżowy.


Skoro drożdże pracują, to czy nie powinny zginąć od ilości alkoholu, który wyprodukowały?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 27 listopada 2017, 19:29 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
Tak, w końcu zginą, ale przy ponad 16% i lepiej. Zdążą przerobić Ci te 9g cukru bo to około 0,6% alkoholu.

-- poniedziałek, 27 listopada 2017, 20:29 --

Może jeszcze dodatkowo. Zdarza się, ze drożdże giną w powiedzmy 12% alkoholu. Dzieje się tak wtedy kiedy do fermentacji użyliśmy zbyt małej ich ilości oraz w moszczu był deficyt azotu lub nie nakarmilismy ich azotem i aminokwasami. Wtedy powiedzmy ósme pokolenie jest tak słabe ze zabije je niższy alkohol.

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 27 listopada 2017, 21:00 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 27 listopada 2014, 16:10
Posty: 328
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
mihuu napisał(a):
A czy kwasowość może mieć wpływ na osad? Parametry wina (tak mniej więcej): wino czerwone, alko - 15%, kwasowość - 14, cukier - 9 blg


Nie wiem może się ktoś pomylił, ale wyraźnie jest napisane:
-kwasowość - myślę, że 14 g/L.,
-ilość cukru resztkowego 9 blg.

Zodiak napisał
Tak, w końcu zginą, ale przy ponad 16% i lepiej. Zdążą przerobić Ci te 9g cukru bo to około 0,6% alkoholu.-- poniedziałek, 27 listopada 2017, 20:29 --Może jeszcze dodatkowo. Zdarza się, ze drożdże giną w powiedzmy 12% alkoholu. Dzieje się tak wtedy kiedy do fermentacji użyliśmy zbyt małej ich ilości oraz w moszczu był deficyt azotu lub nie nakarmilismy ich azotem i aminokwasami. Wtedy powiedzmy ósme pokolenie jest tak słabe ze zabije je niższy alkohol.

Jeżeli jest 9 blg cukru to wino jest bardzo słodkie i ma 9-4=5 blg cukrów -reszta nie cukry. To wynosi ok. 50 g cukru na 1L. wina /17 = 2,9 % alkoholu, czyli śmiało rzec można około 3% alkoholu. Popraw mnie proszę jeżeli się mylę.

Nie lubię pisać za bardzo na temat wina, bo zawsze zbieram potem cięgi szczególnie jak piszę o kwasowości wina a szczególnie kiedy zalecam kupażowanie win gronowych z innymi gatunkami wina. Dobre wino powinno mieć 6,2 g kwasów na litr. Dopuszczalna jest w normie ilość kwasów od 6 -8 g/L. Nie myślałem jednak nigdy, że kiedykolwiek spotkam się w życiu z winem gronowym, które będzie miało 14 g kwasów na 1 L wina (z czarnej porzeczki to owszem). Gdybyś chciał i zastosował chemiczne odkwaszanie to zgodnie z zaleceniami redukcja chemiczna kwasowości polega na dodaniu do wina kredy (może być szkolnej), dodanie węglanu wapnia bądź wodorowęglanu potasu (KHCO3). Pan R. Myśliwiec w swojej książce zaleca dodanie 3-6 g węglanu wapnia na 1L. wina aby uzyskać zmniejszenie kwasów o 1 g w 1L. wina. Należy przy tym pamiętać, że nie wolno chemicznie zredukować kwasowość wina więcej jak o 3 g na 1 litr. Te same dane podaje w swojej książce zarówno Wojciech Bosak jak i p. Lisok.
Ja jeszcze gorąco polecam dodatkową redukcję kwasowości w niskich temperaturach.

_________________
http://www.winogrona.org/index.php?title=Trestan
http://www.winogrona.org/images/8/8c/Po ... %80%A6.pdf
https://youtu.be/U9OuWYS3kVI


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO