Teraz jest czwartek, 1 maja 2025, 07:56

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 27 listopada 2017, 22:08 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
Masz racje myślałem, że to 9g cukru zostało. Zresztą nieważne. Jest cukier są drożdże jest fermentacja i musi być naprawdę sporo alkoholu aby zatrzymać fermentacje.
Swoją droga ciekawe skad@mihuu ma te parametry swojego wina bo także budzą pewne wątpliwości. No i chyba to nie jest wino gronowe.

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 27 listopada 2017, 22:45 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): wtorek, 2 listopada 2010, 20:12
Posty: 352
Lokalizacja: Warszawa
mihuu napisał(a):
... Jedno z takich win trzymałem przez około 3 miesiące w beczce dębowej - i co? Wino po pół roku kryształ i bez osadu na dnie... W jaki sposób beczka wpłynęła tak na wino?

Z drewna beczki uwolniły się taniny, które wytrącają białka, a które bez nich (tanin) czasami wytrącają się miesiącami.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 27 listopada 2017, 22:54 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 24 maja 2017, 08:00
Posty: 643
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Prawie gronowe - co prawda z dodatkiem cukru ale ani ml wody :-) Jak na razie ćwiczę na labrusce - ale posadzone mam już porządniejsze odmiany i z części starszych w przyszłym roku będę miał zbiór z gronek kontrolnych - więc będzie może jakiś mały nastawik "lepszego" jakościowo wina.

W tym roku miałem kwasy po zbiorach na poziomie 23 dlatego poszły Mauriviny. Muszę pomierzyć, co z tego wyszło :-)

Zobaczymy też czy to siarkowanie młodego wina będzie miało wpływ na późniejsze lepsze klarowanie i wyeliminowanie takiego długiego czasu osadzania się wina. Oby to faktycznie była wina niewybitych i ciągle sobie pracujących drożdży. Miałbym tę kwestię już wtedy z głowy.

Amawin napisał(a):
Z drewna beczki uwolniły się taniny, które wytrącają białka, a które bez nich (tanin) czasami wytrącają się miesiącami.


I jednak sprawa się znowu skomplikowała :-D


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 27 listopada 2017, 23:34 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 26 maja 2012, 00:49
Posty: 1721
Lokalizacja: Łazy (Jura)
@mihuu - a te 9 blg to masz wskazanie areometru? Czy to wartość wyznaczona?
Pytanie czy oprócz niecukrów uwzględnionych przez @trestana nie należy wziąć poprawki na alkohol - jeśli to było wskazanie areometru.

_________________
Pozdrawiam, Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 28 listopada 2017, 15:07 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 27 listopada 2014, 16:10
Posty: 327
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
@mihuu tak, masz rację.

Myślę, że z tą beczką też jest coś na rzeczy. Powodem może być za małe natlenienie wina. Każdy z nas boi się przesadzić aby za bardzo nie natlenić wina, bo ono może nawet doprowadzić do zoctowania się wina szczególnie tego o małej zawartości alkoholu. Minimalne natlenienie jest konieczne do prawidłowego starzenia się wina być może i do lepszego klarowania się. Widać beczki dębowe najlepiej a może nawet idealnie nadają się do samoczynnego, powolnego procesu prawidłowego natleniania się wina i dlatego od wieków są stosowane.

-- wtorek, 28 listopada 2017, 15:07 --

@mihuu tak, masz rację.

Myślę, że z tą beczką też jest coś na rzeczy. Powodem może być za małe natlenienie wina. Każdy z nas boi się przesadzić aby za bardzo nie natlenić wina, bo ono może nawet doprowadzić do zoctowania się wina szczególnie tego o małej zawartości alkoholu. Minimalne natlenienie jest konieczne do prawidłowego starzenia się wina być może i do lepszego klarowania się. Widać beczki dębowe najlepiej a może nawet idealnie nadają się do samoczynnego, powolnego procesu prawidłowego natleniania się wina i dlatego od wieków są stosowane.

_________________
http://www.winogrona.org/index.php?title=Trestan
http://www.winogrona.org/images/8/8c/Po ... %80%A6.pdf
https://youtu.be/U9OuWYS3kVI


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 28 listopada 2017, 16:56 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 24 maja 2017, 08:00
Posty: 643
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
9 blg, to wartość z areometru bez odjęcia niecukrów. W weekend będę zlewał drugą partię wina z beczki i jeżeli ono również będzie klarowne, trochę się wyjaśni. Że albo wino się lepiej natleniło i szybciej dojrzało, zrzucając, to co miało do zrzucenia, albo taniny usunęły białko, które się osadzało. Dodam, że to wino z beczki nie było siarkowane... więc i drożdże musiały szybko w beczce wyginąć.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 28 listopada 2017, 17:52 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2007, 01:00
Posty: 158
Lokalizacja: Radom
mihuu napisał(a):
.........
W tym roku miałem kwasy po zbiorach na poziomie 23 dlatego poszły Mauriviny......


Ile?
Chyba coś pomiary poszły nie tak. Jeśli istotnie tyle miały, to nie warto je było zbierać.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 28 listopada 2017, 19:42 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 26 maja 2012, 00:49
Posty: 1721
Lokalizacja: Łazy (Jura)
mihuu napisał(a):
9 blg, to wartość z areometru bez odjęcia niecukrów. W weekend będę zlewał drugą partię wina z beczki i jeżeli ono również będzie klarowne, trochę się wyjaśni. Że albo wino się lepiej natleniło i szybciej dojrzało, zrzucając, to co miało do zrzucenia, albo taniny usunęły białko, które się osadzało. Dodam, że to wino z beczki nie było siarkowane... więc i drożdże musiały szybko w beczce wyginąć.


@mihuu, sorry ale ja dalej swoje. Rozumiem, że masz 9blg odczyt z aerometru ale tam jest już alkohol (15% - skąd wiesz że tyle). Alkohol obniża gęstość a cukier podnosi. Blg jest wyznaczany za pomocą gęstości właśnie. Z tego wynika, że masz tam jeszcze więcej cukru niż myślisz.

_________________
Pozdrawiam, Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 28 listopada 2017, 19:54 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 24 maja 2017, 08:00
Posty: 643
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
15% - bo tak było zaplanowane wino tzn. na 15% potrzeba 240g cukru + 90g na dosłodzenie. Ale u nie o cukier chodzi tylko o to jak pozbyć się osadzania na dnie :-)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 28 listopada 2017, 20:28 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
Chcesz powiedzieć, że zbierałeś grona przy 24brix i 23g/L kwasów i Muarviny zjechały z kwasami do 14g/L?

-- wtorek, 28 listopada 2017, 21:28 --

No i w kółko Macieju to samo: cukier, drożdże i zdziwienie, że jest osad. Odsącz ten osad. Przemyj wodą i oddaj do analizy.

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 28 listopada 2017, 20:35 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 24 maja 2017, 08:00
Posty: 643
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Zodiak napisał(a):
Chcesz powiedzieć, że zbierałeś grona przy 24brix i 23g/L kwasów i Muarviny zjechały z kwasami do 14g/L?

-- wtorek, 28 listopada 2017, 21:28 --

No i w kółko Macieju to samo: cukier, drożdże i zdziwienie, że jest osad. Odsącz ten osad. Przemyj wodą i oddaj do analizy.


Kolego - pisałem, że tyle potrzeba na 15% alkoholu, ale nie, że tyle miały winogrona... Co do kwasowości, to te 14g ma obecnie wino z zeszłego roku. 23g to pomiar tegoroczny, a ile jest po maurivinach jeszcze nie mierzyłem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 28 listopada 2017, 20:41 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
To ile było cukru w tym roku?
Uważaj aby Ci się ocet nie zrobił

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 28 listopada 2017, 20:52 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 24 maja 2017, 08:00
Posty: 643
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Ten rok był tragiczny i zebrało się tylko 12 brix - stąd dodałem cukru i dałem drożdże odkwaszające.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 28 listopada 2017, 21:28 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 19 listopada 2014, 20:15
Posty: 1684
Lokalizacja: okolice Ojcowa
@mihuu Możemy podać sobie ręce. Od lat robiłem wino z labruski na wiele sposobów zanim trafiłem na to forum. Teraz mogę próbować robić coś pijalnego....

Ale do rzeczy, może i beczka pomogła klarować wino, ale na pewno go całkiem nie wyleczyła. Według mnie z czasem znów zrzuci osad. Uważam tak, ponieważ masz bardzo kwaśny surowiec. Labruski zazwyczaj rosną w wielkich formach. U teściowej mogę zebrać 50 kg surowca z jednego krzewu (oczywiście jest wysoki na 2 piętra i cztardziestoparo letni). Takie krzaki nie dają surowca dobrej jakości. Trzeba go nie tylko dosładzać, ale i koniecznie rozcieńczyć wodą (sit, i tak, i tak nie będzie się dało tego pić). Jeśli pH w gotowym winie jest poniżej 3 to w tak kwaśnym środowisku będzie krystalizować/wytrącać się wiele związków.
Ciężko zrobić wiarygodny pomiar pH, ale może warto spróbować.

Mam też drugą radę nie rób czerwonego wina z cukrem resztkowym, to same kłopoty. W warunkach domowych ciężko utrzymać odpowiednią wielkość aktywnej siarki w winie, a bez tego słodkie wino bez wzmocnienia spirytusem nie da się. Piszesz, że masz już wsadzone lepsze odmiany, cukier w nich będzie maskował smak... itd


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 28 listopada 2017, 21:49 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 24 maja 2017, 08:00
Posty: 643
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
suszi napisał(a):
nie rób czerwonego wina z cukrem resztkowym


Byłoby najprościej - niestety nie każdy lubi wino wytrawne.

-- wtorek, 28 listopada 2017, 21:49 --

A może byłby ktoś chętny - o ile nie jest to tajemnicą i podałby dokładnie krok po kroku jak robi swoje wino i po jakim czasie uzyskuje je super klarowne, nieosadzające się i gotowe do butelkowania?

Wiem, że przepisów jest w necie sporo i w książkach o tym piszą, wiem również, że owoce nie są równe owocom, znaczenie ma temperatura fermentacji, przechowywania itd. - ale mimo wszystko może jednak ktoś chciałby się pochwalić swoją procedurą dla porównania? :)


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO