Teraz jest piątek, 13 czerwca 2025, 11:25

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 27 sierpnia 2022, 11:36 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): sobota, 27 sierpnia 2022, 11:13
Posty: 1
Lokalizacja: Polska
Witam
Nastawiłem wino w 10l wiaderku spożywczym. Rurka założona. Ruszyło i od kilku pracuje, jednak wieczko jest nieszczelne. Jak nacisnę je palcem od góry to syczy gdzieś po bokach. Objechałem taśmą dookoła ale nadal gdzieś delikatnie ucieka. Pytanie czy mogę tak to zostawić? Czy to wpłynie jakoś na fermentację?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 27 sierpnia 2022, 12:03 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5491
Lokalizacja: Łódź i okolice
W fermentacji burzliwej nie szkodzi. Na dużych winnicach fermentowali w otwartych kadziach. Ale potem musisz zmienić najlepiej na balon.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO