marttinezz napisał(a):
Cześć Wam,
czy ktoś z Was próbował ?
Tzn zamiast mieszać codziennie czapę, zastosować gęstą siatkę (tak by owoce nie przeszly) nierdzewną obciążoną jakimś obciążnikiem (metalowy nierdzewny lub kamień) tak by owoce cały czas były zanurzone.
By po prostu nie mieszać?
Wyjezdzam na 3 dni i zastanwiam się czy zbierac i zastosować takie rozwiązanie czy poczekać ze zbiorem i przerobem Regenta zanim wróce i bedę w stanie mieszać.
Będę wdzięczny za opinie.
Pozdrawiam
Marcin
Takie rozwiązanie nie powinno zaszkodzić
pH 3,44; TA 7g/l, ale ile cukrów ?
Coś duże to pH (przy TA 7g/l pH nie powinno być wyższe niż około 3,3; jeżeli nie przesadziłeś z opryskami potasem)
-jeżeli cukry 22 Brix lub większe , to zbieraj
-jeżeli cukry poniżej 22 Brix to czekaj jeszcze (jeżeli są zielone liście a owoce zdrowe)
PS
Gdy siatkę (denko) obciążysz krzemieniem, to wino będzie miało mineralne zapachy i posmaki

I Archimedes krzyknął "eureca" ....