Teraz jest niedziela, 4 maja 2025, 18:58

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 22 września 2013, 18:53 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2355
Lokalizacja: Dębica
Wiadomo, w pomiarze soku/moszczu wynik odczytany z cukromierza jest zafałszowany przez niecukry, które należy odjąć aby prawidłowo wyliczyć zawartość alkoholu. Jedna szkoła mówi odjąć 3Bx inna 4Bx a jeszcze ina 5Bx - ale to w tym momencie nieistotne.
Czy ktoś mi może objaśnić co się z tymi niecukrami dzieje później?
Jak fermentujemy do końca na wytrawne to cukromierz pokazuje 0Bx (a nawet poniżej) to co się z niecukrami stało?
Problem mam bo chciałem spróbować zrobić likierowe i tam fermentujemy z (powiedzmy) 24Bx do 8Bx. Co mam korygować a co nie? Czy te niecukry zmniejszają się proporcjonalnie do zawartości cukru? Czyli startowe 24Bx korygujemy o 4Bx a końcowe 8Bx powinniśmy skorygować o 1Bx (to znaczy odfermentować w rzeczywistości do 9Bx na cukromierzu bo niecukrów nie odczuwamy jako słodkiego)?
W takim przypadku było by to następująco:
24Bx (-4Bx) = 20 Bx
9Bx (-1Bx) = 8Bx
20-8= 12Bx zamieni się w alkohol?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 22 września 2013, 19:23 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 15 kwietnia 2011, 08:59
Posty: 72
Lokalizacja: Mazowieckie ok.Makowa Mazowieckiego
...może się przydać http://www.refraktometr.eu/okreslanie-z ... -w-moszczu


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 22 września 2013, 19:49 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2354
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Jeszcze potrzebna jest poprawka na alkohol, który "fałszuje" gęstość i zmienia pomiar BLG.

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 22 września 2013, 19:56 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2355
Lokalizacja: Dębica
ZbyszekTW napisał(a):
Jeszcze potrzebna jest poprawka na alkohol, który "fałszuje" gęstość i zmienia pomiar BLG.

Wiedziałem że to nie może być takie proste :crazy:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 22 września 2013, 20:07 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Kiedyś przeglądałem i były poprawki, na ile dokładne to nie wiem http://www.winiarze.pl/artykuly/pozosta ... zu-i-winie

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 22 września 2013, 22:06 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2355
Lokalizacja: Dębica
dobry link, ale:

"Z tabeli tej wynika, że jeżeli do 10 litrów moszczu dodaliśmy 2 litry wody z cukrem to do otrzymanego wyniku należy odjąć 3,3 (2 wody /10 moszczu = 0,2 poprawka doczytana z tabelki wynosi 3,3). Zatem jeżeli odczytaliśmy wartość 20 Blg to w rzeczywistości mamy 20-3,3=16,7 Blg, co daje nam 167 g/l."

i to jest OK, ale z tabeli wynika że poprawka przy zerowej zawartości cukru wynosi 4 - a to by oznaczało że pomiar areometrem nigdy nie powinien pokazywać zera?

UPDATE

Wiem kompensuje ją zawarty alkohol. Przy mocy wina 13-14% korekta wychodzi -4Blg co niweluje zawartość niecukrów i pomiar pokazuje 0Blg lub lekki minus.

No to muszę to jeszcze raz przeliczyć!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 23 września 2013, 19:47 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): piątek, 12 kwietnia 2013, 17:45
Posty: 24
Lokalizacja: okolice Skoczowa
Cześć.
Mam takie pytanko, czy skala Brixa i Ballinga to praktycznie to samo czy czymś się to różni?
Oczywiście oprócz nazwy.
Pytam się dlatego że mój areometr jest wyskalowany w Blg a na forum wszyscy podają Bx.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 23 września 2013, 21:06 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2355
Lokalizacja: Dębica
W tym zakresie który wykorzystujemy i przy dokładności której wymagamy to to samo.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 23 września 2013, 21:51 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 21 maja 2013, 21:49
Posty: 376
Lokalizacja: Szczecin na północy - Winnica CISOWA
Canin napisał(a):
W tym zakresie który wykorzystujemy i przy dokładności której wymagamy to to samo.


Weź pod uwagę, że powyższe może być nomen omen odpowiedzią na Twoje pytanie...

_________________
Aktualne zdjęcia i filmy - należy wpisać http://wino.org.pl/forum/Thread-MOJA-WINNICA-w-Zach-pom-Winnica-Cisowa


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 24 września 2013, 14:41 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 25 listopada 2008, 01:00
Posty: 61
Lokalizacja: Rzeszów
marcinusb82 napisał(a):
Mam takie pytanko, czy skala Brixa i Ballinga to praktycznie to samo czy czymś się to różni?
Oczywiście oprócz nazwy.
Pytam się dlatego że mój areometr jest wyskalowany w Blg a na forum wszyscy podają Bx.

Brix jest na kilogram roztworu a Balling na jego litr.
Im większa wartość tym większa gęstość a co za tym idzie większa rozbieżność wskazań.

_________________
"Każdą latorośl, która (...) nie przynosi owocu, odcina, a każdą, która przynosi owoc, oczyszcza, aby przynosiła owoc obfitszy."
Krzew winny i latorośle (J15,1?11)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 24 września 2013, 15:05 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): piątek, 5 grudnia 2008, 01:00
Posty: 862
Lokalizacja: Poznań
fasol napisał(a):
Brix jest na kilogram roztworu a Balling na jego litr.
Absolutnie nie! Blg też jest na kg! W obu przypadkach mamy % wagowe.

_________________
Pozdrawiam Piotr
Dolina Cybiny


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 24 września 2013, 17:03 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): piątek, 12 kwietnia 2013, 17:45
Posty: 24
Lokalizacja: okolice Skoczowa
Dzięki Panowie.
Czyli jest ok.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot], DotNetDotCom.org [Bot], Google [Bot] i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO