zbyszekB napisał(a):
winluk napisał(a):
Cieszę się że smakowało. Andrzej aka goncian też próbował i też mu pasowało...... Może jeszcze pamięta.
Zanim Andrzej(@goncian) wypowie się na temat tego wina .....................
Trochę za późno zorientowałem się, że zostałem wywołany do wyrażenia swojego zdania o winie Blutenmuskateller 2023 Łukasza.
Ja je piłem dwa dni licząc od 22 września 2025r. dla sprawdzenia jakie też będzie następnego dnia - było dobrze.
Bardzo mi smakowało, a Moja ocena tego wina jest bardzo zbliżona do kolegi ZbyszekB.
Lubie takie wina ekstraktywne, złożone z poukładaną strukturą, tym bardziej, że chyba jeszcze tkwi w nim dobry potencjał w trakcie dalszego starzenia.
zbyszekB napisał(a):
Ale są też wyjątki od reguły

Łukasz wykorzystuje cały okres wegetacyjny, aby ta odmiana (ale i też inne) u Niego doszła, a że ma wysokie kwasy i chce ekstraktywnego wina, to radzi sobie metodami "biologicznymi" - zimna maceracja 24-48 godzin wraz z szypułkami, dobrane drożdże, FJM i wymrażanie.
Efekt końcowy, jak widać po niektórych wpisach, przechodzi zrozumienie tradycjonalistów.
Przypomnę więc za dostępnymi powszechnie publikacjami, że FJM stosuje się w przypadku ekstraktywnych win białych przeznaczonych do dłuższego starzenia w beczkach np. Chardonnay, Pinot Gris, a nawet Riesling, leżakując (lub nie) nad osadem drożdży (sur lie).