Teraz jest wtorek, 27 stycznia 2026, 09:38

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 29 grudnia 2025, 18:06 
mistrz
mistrz

Misza napisał(a):
...... Panonia zbierana jako bursztynowa ........

Ja również w tym sezonie zebrałem Panonię późno, jak dobrze zbursztynowiała.

Misza napisał(a):
....... Ja zamierzam przez kilka lat pobawić w winifikację i zobaczyć co się z niej da wycisnąć, bo w uprawie wydaje się odmianą wręcz idealną. Potem podejmę decyzję czy zostaje czy wylatuje.

Moim zdaniem, racjonalna postawa, którą też postanowiłem przejść.

PostNapisane: piątek, 2 stycznia 2026, 13:06 
Kiper
Kiper

Dziś po raz pierwszy skosztowałem jedynego wina jakie w poprzednim tragicznym ( gradobicie) 2025 roku udało się zrobić.
z 60 krzewów powstało 5 litrów solaris + dublański. Dublańskiedo nie czuję za bardzo w tym winie, mega świeże, kwiatowe, delikatnie cytrusowe, niestety drożdże UCLM chyba zostawiły trochę cukru i jak dla mnie za delikatne, ale ogólnie mega jestem zadowolony.
Żona mówi że bardzo dobre.
Dziś po raz pierwszy zostało zasiarkowane, jest całkowicie klarowne

PostNapisane: piątek, 2 stycznia 2026, 17:38 
Ekspert
Ekspert

Próbowałem Blutenmuskateller 2023, ogród winny PARCELE; wino wytworzone przez forumowicza ŁukaszŁ(@winiuk)
Na etykiecie rocznik 2023, alkohol 12%, wino półwytrawne.
Wg moich pomiarów: RS ~ -0,5Blg; TA~7,4g/l; pH 3,85
Aromaty: intensywny muskat i mocne aromaty kwiatowe długo się utrzymujące po opróżnieniu kieliszka
Smak: podobny jak aromaty ale nie aż tak intensywny.
Kolor: jasno słomkowo-żółty, przezroczysty.
Dobra równowaga alkohol/cukier/kwasy
Bardzo dobre wino :!: :!:
Dla porównania , kilka dni wcześniej degustowałem Gelber Muskateller 2023; 13%, lekko wytrawne (na etykiecie)
Wg moich pomiarów: RS : 0 Blg;TA~ 6,5g/l
To wino miało słabsze aromaty niż wino Łukasza

PostNapisane: piątek, 2 stycznia 2026, 17:53 
mistrz
mistrz

Cieszę się że smakowało. Andrzej aka goncian też próbował i też mu pasowało... Może jeszcze pamięta. U mnie małżonka uwielbia te smaki kwiatowe.

PostNapisane: piątek, 2 stycznia 2026, 19:19 
Ekspert
Ekspert

winluk napisał(a):
Cieszę się że smakowało. Andrzej aka goncian też próbował i też mu pasowało... Może jeszcze pamięta. U mnie małżonka uwielbia te smaki kwiatowe.

Zanim Andrzej(@goncian) wypowie się na temat tego wina to czy mógłbyś napisać coś na temat parametrów przed butelkowaniem, oraz jak udało Ci się obniżyć kwasy ?

PostNapisane: piątek, 2 stycznia 2026, 20:13 
mistrz
mistrz

Ostatni pomiar parametrów jaki zapisałem był taki kwasy 8g/l pH 3,8
Później robiłem przed butelkowaniem badanie w lab ale gdzieś zapodziałem wyniki. Z tego co pamiętam kwasy były niższe coś koło 7g/l i cukier resztkowy 6g / l a pH 3,6.
Ja stosuję praktycznie cały czas taki sam sposób na białe. Zimna maceracja 24-48 h. Później drożdże które zjadą kwasy W tym przypadku były to HD s62. Później fjm i wymrażanie.

PostNapisane: piątek, 2 stycznia 2026, 23:28 
Ekspert
Ekspert

Próbowałeś kiedyś robić wina białe bez fjm? Czy uważasz ten proces za konieczność? Pytam, bo wiele win białych, które próbowałem a które przeszły fermentację jabłkowo-mlekową były wyraźnie "inne" (np. na Morawach ) i dla mnie to nie było na plus. Ja unikam fjm w winach białych, bo tracą one świeżość, pikantność i kwasowość jaką lubię. (Pytam tylko o wina białe, bo oczywiście uważam fjm za koniczność w przypadku win czerwonych).

PostNapisane: piątek, 2 stycznia 2026, 23:49 
Ekspert
Ekspert

sajko71 napisał(a):
Ja unikam fjm w winach białych, bo tracą one świeżość, pikantność i kwasowość jaką lubię.

Niestety Sławku to jest prawda. Białe po fjm są jakieś takie płaskie, bezpłciowe. Wina białe powinny mieć tą świeżość i kwasowość a po fjm ją w dużym stopniu tracą.

PostNapisane: sobota, 3 stycznia 2026, 06:46 
mistrz
mistrz

sajko71 napisał(a):
Próbowałeś kiedyś robić wina białe bez fjm? Czy uważasz ten proces za konieczność? Pytam, bo wiele win białych, które próbowałem a które przeszły fermentację jabłkowo-mlekową były wyraźnie "inne" (np. na Morawach ) i dla mnie to nie było na plus. Ja unikam fjm w winach białych, bo tracą one świeżość, pikantność i kwasowość jaką lubię. (Pytam tylko o wina białe, bo oczywiście uważam fjm za koniczność w przypadku win czerwonych).

Próbowałem jasne że tak... Jak tylko miałem surowiec z kwasem około 9-10 g... Ale zazwyczaj u mnie kwasy wachaja się w granicach 11-12 g wtedy robię z fjm.... Robiłem też bez fjm i z takim kwasem wyższym to udawało mi się zejść do 8 g-9 g i było to jednak za dużo dla mnie.

PostNapisane: sobota, 3 stycznia 2026, 12:45 
Ekspert
Ekspert

Ja już dawno wykopałem wszystko co w momencie zbioru notorycznie ma kwas >9 bo to po prostu nie dojrzewa prawidłowo w mojej lokalizacji albo warunki glebowe dla tej odmiany są nieodpowiednie.
Komercyjne białe wina, które przeszły fjm stanowią niewielki margines.

PostNapisane: sobota, 3 stycznia 2026, 18:17 
Ekspert
Ekspert

vanKlomp napisał(a):
sajko71 napisał(a):
Ja unikam fjm w winach białych, bo tracą one świeżość, pikantność i kwasowość jaką lubię.

Niestety Sławku to jest prawda. Białe po fjm są jakieś takie płaskie, bezpłciowe. Wina białe powinny mieć tą świeżość i kwasowość a po fjm ją w dużym stopniu tracą.

Ale są też wyjątki od reguły :!: :!:
Trzeba mieć odpowiednią odmianę i umiejętności winiarskie aby wiedzieć kiedy przerwać fjm
Jeżeli będziecie mieli okazję spróbowania win blutenmuskateller zrobionych przez Łukasza, to zmienicie zdanie ?!

Mieczysławie(@Misza), ja też pozbywam się odmian niedojrzewających w moim siedlisku, bo w drugiej dekadzie października rzadko kiedy jeszcze u mnie owoce winogron dojrzewają.
Cwietoczny ( Blutenmuskateller, Jutrzenka ) to późna odmiana :!: Łukasz zbierał owoce 30 października 2023; cukier 21,5Brix; TA:11g/l; pH 3,16.

To wino nie jest płaskie (po fjm) jak sugerował Krzysztof (dla win białych)
Wg mnie to wino jest lepsze i bogatsze smakowo i aromatycznie od austriackiego komercyjnego gelber muskateller 2023 (o którym tu już wspominałem), który prawdopodobnie nie przechodził FJM ?
PS
Golber Muskateller vs Blutenmuskateller i i te wina porównywane przezemnie tak mają, mimo fjm dla blutenmuskatellera

PostNapisane: sobota, 3 stycznia 2026, 18:49 
Ekspert
Ekspert

Zbyszku, ależ my Blutenmuskatellera z rocznika 2023 piliśmy na zlocie w Piecach i wypadło całkiem przyzwoicie (średnia ocena 6). Wtedy to była dla większości jeszcze enigmatyczna odmiana ;) Pamiętam nawet nasze zdziwienie i dyskusję. Niestety, nie było kogo zapytać o szczegóły. Jak na zlocie jest i wino i jego wytwórca wtedy można rzeczowo dyskutować, a nie tylko domniemywać :wink: :lol:
Nie kwestionuję tego, że się nie da - Łukasz pokazał, że można i wynik może zaskakiwać. Łukasz ma zresztą talent czy fach w ręku - nieważne czego więcej - co pokazał na przykładzie Volosa. Nie polecałbym jednak tej skomplikowanej drogi początkującym ;)
Ja miałem Jutrzenkę i jej ziołowości nie znosiłem. Kwasy miała podwyższone, ale na pewno nie na poziomie Hibernala. Fakt nie próbowałem, przetrzymywać jej do końca października. Straciłem dla niej cierpliwość i nie żałuję.

PostNapisane: sobota, 3 stycznia 2026, 19:31 
Ekspert
Ekspert

Ja piłem także blutenmuskatellera 2022 od Łukasza i to było tez dobre wino, mimo tego, ze było to jego pierwsze wino !!!,. Więc ja polecam początkującym tą skomplikowaną drogę prób i błędów, bo standardy nie zawsze się sprawdzają.
Mieczysławie
Jeżeli jutrzenka to Cwietoczny/Blutenmuskateller ,to nie dziwię się,że ją wykopałeś :wink:
Późna odmiana, niedojrzała ma ziołowe i zielne aromaty i posmaki ,ale w lepszych lokalizacjach niż na Górnym Śląsku i Mazowszu ma szanse na dobre wino :!: :?: Też mam już tylko 2 krzewy

PostNapisane: niedziela, 4 stycznia 2026, 13:25 
mistrz
mistrz

Misza napisał(a):
Ja już dawno wykopałem wszystko co w momencie zbioru notorycznie ma kwas >9 bo to po prostu nie dojrzewa prawidłowo w mojej lokalizacji albo warunki glebowe dla tej odmiany są nieodpowiednie.
Komercyjne białe wina, które przeszły fjm stanowią niewielki margines.

No tu masz rację tylko że u mnie mimo tych kwasów są jeszcze inne zalety uprawowe, które mi bardzo pasują w blutenmuskateler a że udaje mi się robić z tej odmiany pijalne wino to pasuje mi to jeszcze bardziej. Miałem sporo tych wczesnych odmian i niestety to one idą pod łopatę od dublańskiego po soreli i inne węgierskie kończąc. Cóż mi z takich odmian jak nie nadają się pod moją formę uprawy i początkiem września masakrują je już owady i ptactwo. Wolę zdecydowanie późny zbiór i prawie zawsze pewne wino. Mam też nowe nasadzenia chodź by soyeresa i on już ma kwasy ok i do zbioru koniec września początek października... Pierwsze wino z jego udziałem już praktycznie na finiszu i zapowiada się bardzo obiecująco. Mam też i inne które będą za jakiś czas w pełni owocować więc będzie co porównywać. Oczywiście ja nikogo nie namawiam do tej akurat odmiany. Przedstawiam tylko to co robię u siebie i czego się nauczyłem tu na forum czytając wasze porady...

PostNapisane: niedziela, 4 stycznia 2026, 14:36 
Ekspert
Ekspert

zbyszekB napisał(a):
....
Jeżeli jutrzenka to Cwietoczny/Blutenmuskateller ,to nie dziwię się,że ją wykopałeś :wink:
Późna odmiana, niedojrzała ma ziołowe i zielne aromaty i posmaki ,ale w lepszych lokalizacjach niż na Górnym Śląsku i Mazowszu ma szanse na dobre wino :!: :?: Też mam już tylko 2 krzewy

Nie ma najmniejszych wątpliwości, że Jutrzenka to Cwietoczny/Blutenmuskateller. Wiem, że trudno to zaakceptować bazując na opisach Jutrzenki i własnych doświadczeniach. Jednak fakty są takie, że Jutrzenka jest muszkatowa w pełnej dojrzałości ale żeby to stwierdzić nie wystarczy po prostu przetrzymać ją na krzewie do końca października - do tego musi być spełnionych jednocześnie kilka warunków z których długość okresu wegetacyjnego oraz przebieg pogody w tym okresie są najważniejsze. Dodatkowo, jest to odmiana o niespotykanej u innych odmian ewolucji aromatów w trakcie dojrzewania, przynajmniej ja podobnej nie spotkałem wśród ok 300 odmian które przeszły przez moje ręce w ciągu ostatnich 20 lat.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1