jano napisał(a):
Ciekawe zestawienie ,ale napisz coś więcej na temat winifikacji i efektu końcowego tej mieszanki amerykańców .
25/02/2023
Winifikacja
moszcz 21Blg; TA 9,7g/l; pH 3,18; drożdże Lalvin 71B; 3 razy zlewane z nad osadu
Efekt końcowy : cukier poniżej 1Blg(półwytrawne); TA 8,2g/l; pH 3,21; nie siarkowane jeszacze.
Mam nadzieję,że wytrzyma (bez siarkowania) do degustacji na zlocie w Żarkach (18/03/2023)
Będziesz miał okazję sprawdzić

-- Pt, 03.03.2023 20:22 --
Dzisiaj degustowałem
http://www.winogrona.org/images/7/7b/Cu ... a_2022.JPG (RobertR)
Wino w typie sauvignon
Jak do tej pory było to najlepsze polskie wino jakie degustowałem z pośród kilkunastu białych win wytrawnych i półwytrawnych zakupionych i swoich kilkunastu własnych..
Porównywałem też to wino do
1 Sauvignon blanc 2022;Hans Greyl ; South Afrika ; wytrawne 12,5%
2 Sauvignon blanc 2022; Chile półwytrawne 13%
Wino afrykańskie i czylijskie z Biedronki po 20zeta
-- Pt, 29.12.2023 19:21 --
Długie zimowe wieczory; czas na ocenę naszych wyrobów AD 2023 a przynajmniej tych o jasnym kolorze
Moje cuvee : Osceola Muscat/La Crescent/Aurore
Materiał wyjściowy : 22Brix,TA 11g/l, pH 3,31; drożdże Enovini
4 razy zlewane z nad osadu, bez dojrzewania nad osadem
20/12/2023 - parametry wina :-1Blg/TA 7,5g/l
Ocena degustacyjna (subiektywna) : klarowność wystarczająco dobra (nie filtrowane); kolor - żółty; aromaty - zapach kwiatowy; smak - jabłka, agrest , mirabelka.
PS
Gdyby ktoś chciał wymienić się winem o podobnym składzie odmianowym , to zapraszam na PW
PS2
Zachęcam też dzieleniem się oceną i przedstawianiem swoich win na forum