Teraz jest środa, 30 kwietnia 2025, 09:31

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 13 lutego 2023, 21:12 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7002
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Cuvee Bianca/seyval/sieger
Zbiory
post255328.html#p255328

I co z tego powstało ?
Cuve pomarańczowe !
Fermentacja kilka dni na skórkach, drożdże FERMIVIN LS2
3 razy zlewane z nad osadu, ostatni pomiar: 0 Blg; TA 7,9g/l; pH 3,52
Smakuje jak mieszanka Sauvignon Blanc/ Pinot Gris.
Różowy kolor to raczej ze skórek Siegera ?
To drugie moje bożole 2022; wino tzw "naturalne"; bez pestycydów, siarkowania, filtrowania, sztucznego klarowania itd, itp

Pierwsze to był Solaris 2022, ale to już tylko wspomienie .
Następne to będzie cuvee La Crescent/Osceola Muscat

-- Pn, 13.02.2023 21:12 --

13/02/2023
Następne wino , białe półwytrawne cuvee La Crescent & Osceola Muscat 2022;
Aromaty : muszkat,brzoskwinia, morela, agrest


Załączniki:
Komentarz: cuve bianca/seyval sieger 2022
cuvee Bianca&Seyval&Sieger.JPG
cuvee Bianca&Seyval&Sieger.JPG [ 71.8 KiB | Przeglądane 7777 razy ]

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 23 lutego 2023, 20:33 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 5 kwietnia 2010, 19:38
Posty: 1027
Lokalizacja: Okolice Jasła
Ciekawe zestawienie ,ale napisz coś więcej na temat winifikacji i efektu końcowego tej mieszanki amerykańców .


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 29 grudnia 2023, 19:26 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7002
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
jano napisał(a):
Ciekawe zestawienie ,ale napisz coś więcej na temat winifikacji i efektu końcowego tej mieszanki amerykańców .

25/02/2023
Winifikacja
moszcz 21Blg; TA 9,7g/l; pH 3,18; drożdże Lalvin 71B; 3 razy zlewane z nad osadu
Efekt końcowy : cukier poniżej 1Blg(półwytrawne); TA 8,2g/l; pH 3,21; nie siarkowane jeszacze.
Mam nadzieję,że wytrzyma (bez siarkowania) do degustacji na zlocie w Żarkach (18/03/2023)
Będziesz miał okazję sprawdzić :!: :idea:

-- Pt, 03.03.2023 20:22 --

Dzisiaj degustowałem http://www.winogrona.org/images/7/7b/Cu ... a_2022.JPG (RobertR)
Wino w typie sauvignon
Jak do tej pory było to najlepsze polskie wino jakie degustowałem z pośród kilkunastu białych win wytrawnych i półwytrawnych zakupionych i swoich kilkunastu własnych..
Porównywałem też to wino do
1 Sauvignon blanc 2022;Hans Greyl ; South Afrika ; wytrawne 12,5%
2 Sauvignon blanc 2022; Chile półwytrawne 13%
Wino afrykańskie i czylijskie z Biedronki po 20zeta

-- Pt, 29.12.2023 19:21 --

Długie zimowe wieczory; czas na ocenę naszych wyrobów AD 2023 a przynajmniej tych o jasnym kolorze :!:
Moje cuvee : Osceola Muscat/La Crescent/Aurore
Materiał wyjściowy : 22Brix,TA 11g/l, pH 3,31; drożdże Enovini
4 razy zlewane z nad osadu, bez dojrzewania nad osadem
20/12/2023 - parametry wina :-1Blg/TA 7,5g/l
Ocena degustacyjna (subiektywna) : klarowność wystarczająco dobra (nie filtrowane); kolor - żółty; aromaty - zapach kwiatowy; smak - jabłka, agrest , mirabelka.
PS
Gdyby ktoś chciał wymienić się winem o podobnym składzie odmianowym , to zapraszam na PW
PS2
Zachęcam też dzieleniem się oceną i przedstawianiem swoich win na forum

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 29 grudnia 2023, 21:35 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 14 lipca 2019, 16:18
Posty: 281
Lokalizacja: Góry Świętokrzyskie, 335 m n. p. m.
Piłem półsłodkiego hibernala 2022 od Zbyszka.
Wino o barwie pomaranczowo-różowej. Pierwsze uderzenie po otwarciu to zapach pestek, amigdalina, migdały, marcepan cos w te nuty. W smaku konkretne, tresciwe, inne, czuć leciutko goryczkę na wstępie - nie przeszkadza. Bardziej polwytrawne? Kwasy na języku około 6,5 - 7 g na litr. Cukru w sam raz. Przyjemnie się pije. Piłem podobne gruzińskie bursztyny. Na conffeti wine fest były podobne naturalne wina ale Zbyszkowe by wygrało...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 3 lutego 2025, 19:36 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7002
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
30/12/2023
Cuvee czerwone HzK(70)/Sevar(20)/Marechal Joffre(10)
Parametry wyjściowe : 22Brix; TA 8g/l; pH 3,28; drożdże Fermivin; 2 tygodnie fermentacji na skórkach i pestkach (pestki dojrzałe); fjm
30/12/2023 zlane po raz trzeci; parametry: -0,5Blg; TA ~6g/l; pH 3,52
Wyczuwalna słodycz jak dla wina półwytrawnego; silne aromaty owocowe : ciemna czereśnia, jeżyny, gorzka czekolada.
Bez dębu (beczka czipsy itp); wino raczej do szybkiego spożycia :!: :wink: ; nie siarkowane!!!
To wino nie potwierdza opinii negatywnych na temat win z HzK :shock:
Co prawda to nie jest 100% HzK ale 70% powinno dać wyraźną przewagę w tym cuvee

-- Pn, 03.02.2025 19:35 --

Hibernal 2024 i spółka
W niedzielę zlewałe 2 białe wina : Bianca i Hibernal .
Bianca wymaga jeszcze stabilizacji białkowej.
Ale cuvee Hibernal(60)&Johanniter(37)&Traminette(3); już wyklarowane.
Bez klarowinu, bez filtracji.
Parametry: -1,5Blg; TA 7,9g/l; pH 3,66
Wino w stylu Sauvignon blanc bez pirazyn

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 11 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO