Teraz jest wtorek, 17 czerwca 2025, 09:04

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 173 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 12  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 13 października 2009, 21:15 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 15 czerwca 2005, 01:00
Posty: 714
Lokalizacja: Opole Lubelskie
[quote="kerimes"]Dołożę w temacie zakupów drożdży że ja zakupiłem w tym roku na jeden balon 40l nastawu drożdże Oenoferm Riesling 2x10g aktywne drożdże z winohobby i też miałem problem z startem tych drożdży jakieś delikatne te drożdże, reszta z enartis ruszyła bezproblemowo.


Oenoferm Riesling z Winohobby nie były delikatne tylko lekuchno stare.
Dzwoniłem do nich z pytaniem dlaczego takie tanie, miałem na nie chrapkę. Odpowiedzieli, że kończy się ich expiry date :lol:

_________________
Maciej


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 13 października 2009, 21:48 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 29 września 2009, 01:00
Posty: 89
Lokalizacja: Okrąg obok Lipna kuj.pom.
"Zamojscy" rok po terminie potrafią zastartowc ładnie :roll:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 13 października 2009, 21:59 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 22 listopada 2004, 01:00
Posty: 448
Lokalizacja: Wegrów
Prawidłowo przechowywane drożdże nie zdychają z czasem.
Aktualnie femrntuje na L2226 z data przydatności 2003 rok....
Ida jak burza!


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 13 października 2009, 22:11 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 15 czerwca 2005, 01:00
Posty: 714
Lokalizacja: Opole Lubelskie
[quote="Wesoly"]Prawidłowo przechowywane drożdże nie zdychają z czasem.
Aktualnie femrntuje na L2226 z data przydatności 2003 rok....
Ida jak burza!


Wiesz Rafał skandynawskie mięsko też było dobrze przechowywane, ale oni go nie chcieli "żreć". Z drożdżakami mogło być analogicznie :cry:

_________________
Maciej


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 14 października 2009, 07:41 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 29 września 2009, 01:00
Posty: 89
Lokalizacja: Okrąg obok Lipna kuj.pom.
[quote="micki64"][quote="Wesoly"]Prawidłowo przechowywane drożdże nie zdychają z czasem.
Aktualnie femrntuje na L2226 z data przydatności 2003 rok....
Ida jak burza!


Wiesz Rafał skandynawskie mięsko też było dobrze przechowywane, ale oni go nie chcieli "żreć". Z drożdżakami mogło być analogicznie :cry:

U mnie nie dały by rady chować się przez 20 lat :D

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 14 października 2009, 17:38 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 20 marca 2006, 01:00
Posty: 212
Lokalizacja: Lubelskie , Wyryki
[quote="micki64"]
Oenoferm Riesling z Winohobby ....


Używałem tych drożdży i mam o nich bardzo dobre zdanie.
Opakowanie otworzyłem rok temu ( przechowywane w lodówce ).
Tegoroczne „starty” bez problemów, winka pięknie pracowały.

:wink:

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 14 października 2009, 19:23 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
[quote="kilis"]Waldek a mógłbyś napisać, tak pytam z ciekawości.
1. Jakich drożdży użyłeś
2. Jaką ilość na ile litrów
3. Ile czasu po siarkowaniu dodałeś drożdże.


Użyłem włoskich drożdży UCLM S 377, postąpiłem wg. instrukcji 15-20g/hl.
Zasiarkowałem zaraz po zgnieceniu jagód (1g/10L) i macerowałem 10dni na dworze czyli w niskich temperaturach.
Potem "wyprasowałem" i dodałem drożdży (uwodnionych wcześniej).
I tu widzę dodatkową przyczynę moich kłopotów: zbyt duża różnica temperatur drożdży i nastawu+jakieś mocne piro :twisted:

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 14 października 2009, 19:57 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
[quote="heavy"] Zasiarkowałem zaraz po zgnieceniu jagód (1g/10L) i macerowałem 10dni na dworze czyli w niskich temperaturach.
Potem "wyprasowałem" i dodałem drożdży (uwodnionych wcześniej).


Zapytam tylko przez ciekawość , czynności które wykonałeś dotyczyły nastawu na białe, czy czerwone wino ?

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 14 października 2009, 20:01 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 25 kwietnia 2004, 01:00
Posty: 996
Lokalizacja: Bydgoszcz/Apelacja Tarkowo
Kurde gdybym wpadł na pomysł 10 dni maceracji, to bym się cieszył za mocnym piro 8O

_________________
.:. Pozdrawiam ShRon .:. USUN_TO-mail@shron.org .:.
..: Blog Winnica Tarkowo :..
:.: "When you dream there are no rules. People can fly, anything can happen" :.:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 14 października 2009, 21:44 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
[quote="olmek"][quote="heavy"] Zasiarkowałem zaraz po zgnieceniu jagód (1g/10L) i macerowałem 10dni na dworze czyli w niskich temperaturach.
Potem "wyprasowałem" i dodałem drożdży (uwodnionych wcześniej).


Zapytam tylko przez ciekawość , czynności które wykonałeś dotyczyły nastawu na białe, czy czerwone wino ?

Oj Kuba..... maceracja 10 dni to raczej nie białe 8O

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 14 października 2009, 21:55 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
[quote="heavy"]
Oj Kuba..... maceracja 10 dni to raczej nie białe 8O


Jasna sprawa, Waldek :D
W takim razie, dlaczego nie zaszczepiłeś miazgi drożdżami ? Czy może dziesięciodniowa maceracja bez fermentacji miała jakiś głębszy sens ?

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 14 października 2009, 22:12 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
Waldek jakąś nową technologię wymyśliłeś. :lol:
Białe się maceruje, może nie 10 dni ale kilka w niskiej temperaturze na pewno można. Chyba, że nazywasz macerację fermentacją w miazdze. Z drugiej strony, żadnej fermentacji nie prowadzieś, bo nie dałeś drożdży a nawet gdyby to w 5C nie zaczęłyby pracować. Węglanowa to też nie była bo temperatura nie ta. Ciekawe co Ci z tego wyjdzie.

I jeszcze jedno, przedawkowanie piro nie wstrzymało fermentacji. Drożdże dałeś 10 dni po siarkowaniu. W tym czasie musiało się związać. Przyczyna może być taka jak piszesz. Wlałeś rozgrzane drożdże do chłodnego nastawu. Szoku doznały biedaki. Różnica nie może być większa niż 10C.

Paweł


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 15 października 2009, 10:36 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
[quote="olmek"][quote="heavy"]
Oj Kuba..... maceracja 10 dni to raczej nie białe 8O


Jasna sprawa, Waldek :D
W takim razie, dlaczego nie zaszczepiłeś miazgi drożdżami ? Czy może dziesięciodniowa maceracja bez fermentacji miała jakiś głębszy sens ?

Zawszę maceruję bez drożdży. To taki mój patent :lol:

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 15 października 2009, 11:02 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
Acha , no to teraz rozumiem dlaczego swoich win tanio nie oddasz :lol:

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 15 października 2009, 11:26 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
[quote="olmek"]Acha , no to teraz rozumiem dlaczego swoich win tanio nie oddasz :lol:


Czy uważasz, że to błąd????
Po maceracji wyciskam miazgę i wiem dokładnie ile mam soku i wtedy "drożdżuję".

A swoją drogą ręczna robota musi kosztować :lol:

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 173 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 12  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO