Teraz jest poniedziałek, 28 kwietnia 2025, 10:21

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 23 października 2009, 21:06 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 14 maja 2009, 01:00
Posty: 21
Lokalizacja: Panki k.Częstochowy
Witam wszystkich i pozdrawiam.
Życzę udanych nastawów .
Mam kilka balonów ( 9 ) po 54 litry samego soku wycisnietego z gron (ciemne).
Do każdego balonu na początku dodałem ok.4kg cukru oczywiście rozcieńczonego w wodzie max.
No i dro... aktywne.
Dziś czyli od 14.10 2009 widzę że jest trochę kwaśnę .
Proszę o poradę co robić dalej .
Mam ochotę na półsłodkie wino.
Za wszystkie porady bardzo dziękuję.
smigaczi


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 23 października 2009, 21:09 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 14 maja 2009, 01:00
Posty: 21
Lokalizacja: Panki k.Częstochowy
Przepraszam dziś czyli 23 a nastaw 14.10


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 23 października 2009, 22:38 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2007, 01:00
Posty: 272
Lokalizacja: Przeworsk-podkarpacie srodkowe
Na początek to powiem, że wzór który podaję należy stosować dla nastawów z winogron nie przeciążonych - chodzi o kwasowość (jak w książce pisze) jednak Ty masz bardzo dużo "balonów" więc przypuszczam, że są to winogrona prowadzone raczej "na stodole" niż w szpalerze - inaczej byś nie pytał:-)
Ale do rzeczy (przepraszam jedocześnie za moje dywagacje)
Wzór:
G=[(16,7*A)-({C-4}*10)] * F gdzie:
G- ilość cukru w gramach potrzebna do dosłodzenia nastawu
A - moc wina w % jaką chcesz otrzymać
C - odczytana zawartość cukru w moszczu w Blg (cukromierzem)
F - ilość moszczu (nastawu)
Ty miałeś 486 l moszczu i dosłodziłeś 36 kg cukru więc pytanie ile cukru miał moszcz przed dosłodzeniem? Jeżeli by przyjąć, że ok 17 Blg to nie dosładzając więcej masz wino około 12% (jednak kwasów również nie zmierzyłeś) wydaje mi się, że Fermentacja Jabłkowo-mlekowa i nawet odkwaszanie Węglanem Wapnia nie "zbiją" na tyle kwasów aby wino było pijalne, więc pozostaje dodanie wodydo rozcieńczenia kwasów . Ponieważ ja jednak robię wino gronowe - nie podam Ci dokładnej ilości wody - kombinuj:-))
Pozdrawiam - Darek


Ostatnio edytowano sobota, 24 października 2009, 13:53 przez darucha, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 23 października 2009, 22:58 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
Darucha dopisz nawiasy, bo C-4*10 da nie tego co trzeba. No i tę 4 na niecukry zastąpiłbym 3/20*Bx czyli 3/20*C

Paweł


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 24 października 2009, 10:50 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 14 maja 2009, 01:00
Posty: 21
Lokalizacja: Panki k.Częstochowy
Dzieki
Dzisjaj sprawdziłem miernikiem i wyszło że muszę dodać ok.6kg na balon (54l).
Troszeczkę za profesjonalnie odpowiadacie nowicjuszowi jednak po głębszej analizie dałem radę .
Przepraszam że wczoraj nie odpisałe ale musiałe pilnować destylarki .
Jesli ktoś potrzebuje czegoś takiego gorąco polecę kolegę który to wykonuję.
Można zdjęcia zobaczyć w moich poprzednicch wiad....
Moja winnica rozbujała się super po wiosennej wpadce.
Jestem poprostu szczęśliwy i przygotowywuję ok.2 ha na nowe sadzonki.
pozdrawiam wszystkich .
SMIGACZI


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 24 października 2009, 10:53 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 14 maja 2009, 01:00
Posty: 21
Lokalizacja: Panki k.Częstochowy
Witam
Za parę chwil wstawię foty .


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 24 października 2009, 13:57 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2007, 01:00
Posty: 272
Lokalizacja: Przeworsk-podkarpacie srodkowe
Nawias wstawiłem bo faktycznie o nim zapomniałem, a co do niecukrów to - książki podają od 2-6 na niecukry - średnia wychodzi 4 i tak wstawiłem, ale to i tak zależy od rodzaju tłoczenia i stanu owoców, lepiej, żeby o 0,5% mocniejsze wino wyszło bo alkohol konserwuje i ukrywa braki wina:-)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 24 października 2009, 14:17 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 25 kwietnia 2004, 01:00
Posty: 996
Lokalizacja: Bydgoszcz/Apelacja Tarkowo
[quote="darucha"]Nawias wstawiłem bo faktycznie o nim zapomniałem, a co do niecukrów to - książki podają od 2-6 na niecukry - średnia wychodzi 4 i tak wstawiłem, ale to i tak zależy od rodzaju tłoczenia i stanu owoców, lepiej, żeby o 0,5% mocniejsze wino wyszło bo alkohol konserwuje i ukrywa braki wina:-)

W przypadku winogron obecnie stosuje się poprawkę 3/20 blg

_________________
.:. Pozdrawiam ShRon .:. USUN_TO-mail@shron.org .:.
..: Blog Winnica Tarkowo :..
:.: "When you dream there are no rules. People can fly, anything can happen" :.:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 25 października 2009, 11:24 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 14 maja 2008, 01:00
Posty: 1973
Lokalizacja: Na północ od Tarnowa ;)
[quote="smigaczi"]... a nastaw 14.10

Może to nastaw 1410 :wink: :twisted:
Sorry nie mogłem się powstrzymać :wink:

_________________
Pozdrawiam - Jarek
Bóg, kiedy chce nas ukarać spełnia nasze życzenia!


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 25 października 2009, 13:13 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7002
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
[quote="Erikos"][quote="smigaczi"]... a nastaw 14.10

Może to nastaw 1410 :wink: :twisted:
Sorry nie mogłem się powstrzymać :wink:
[quote="smigaczi"]...Przepraszam że wczoraj nie odpisałe ale musiałe pilnować destylarki ....
Cukru jak najwięcej :!: do oporu
A przepis „1410” jest łatwy , bo przypomina pamiętną bitwę. Napój zaś wyśmienity – „Dzięki zachowaniu podczas "nastawiania" proporcji 1:4:10 powala każdego z siłą 34 tysięcy żołnierzy Władysława Jagiełły.”

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 27 października 2009, 22:30 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 3 maja 2005, 01:00
Posty: 141
Lokalizacja: Bochnia
no co Wy bimberos robicie czy wino chcecie :D
do 1410 nie trzeba winogron :D

_________________
Phoenix,Rondo,Nero,Frumosa Albe, Lancelot, Regent
Arkadia,Muscat Letni.
,Łora,Lilla,Muscat Blue,Fanny
Solaris


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: DotNetDotCom.org [Bot] i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO