Teraz jest sobota, 26 kwietnia 2025, 18:08

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Myć czy nie?
PostNapisane: środa, 9 października 2013, 16:10 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 14 października 2009, 01:00
Posty: 38
Lokalizacja: Szczecin/Warzymice
Zebrałem dzisiaj grona Seyval Blanca, z 5 krzaczków wyszło 12kg, więc chyba nie źle? Ale do rzeczy, grona rosły dość nisko i ok 1/3 jest zabrudzona ziemią. Chcę je umyć, ale jak czytam większość odradza, a nie chciałbym otrzymać wina z piaskiem :? Czy myjąc usunę pożyteczne bakterie?

_________________
Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 9 października 2013, 16:57 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 17 kwietnia 2013, 18:06
Posty: 355
Lokalizacja: Południowa Wielkopolska
2,4kg na jeden krzaczek mieści się w granicach normy, pytanie jeszcze ilu letnie są te krzaczki. Warto by było sprawdzić ile cukru zawiera moszcz z tych winogron, to ci coś powie o ewentualnym dosładzaniu i poprawnym obciążaniu krzewu w przyszłym roku. Piasek opadnie na dno więc nie masz się czym przejmować, po pierwszym zlaniu znad osadu już go nie będzie.
Nie wiem jakie pożyteczne bakterie masz na myśli? :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 9 października 2013, 17:18 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 14 października 2009, 01:00
Posty: 38
Lokalizacja: Szczecin/Warzymice
Krzaczki są 3 letnie i to w sumie pierwsze tak obfite ich owocowanie. Niektóre grona nie mieściły się w dłoni ważyły po ok 250-300g. Generalnie wszystkie owoce były dość nisko. Cukry zaraz zmierzę. Myślisz, że powinienem przerzedzać grona?

_________________
Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 9 października 2013, 17:38 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): niedziela, 17 marca 2013, 18:36
Posty: 47
Lokalizacja: Szczecin
Jeśli umyjesz owoce, to usuniesz ze skórki drożdże fermentacyjne, więc odpowiedz chyba już masz:)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 9 października 2013, 19:27 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
Mariusz1 napisał(a):
Jeśli umyjesz owoce, to usuniesz ze skórki drożdże fermentacyjne, więc odpowiedz chyba już masz:)

Gdzie takie bzdury wyczytałeś?
Owoców się nie myje bo to jest zwykłe dolewanie wody do wina. Tak samo jak nie zbiera się gron po deszczu czy nawet rano jak jest rosa.
A drożdży używa się takich, które dadzą nam to co chcemy a nie przypadkowych/nieznanych bytujących na owocach.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 25 listopada 2013, 14:28 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 9 kwietnia 2013, 09:44
Posty: 1266
Lokalizacja: Brzeg Dolny
Mariusz1 napisał(a):
Jeśli umyjesz owoce, to usuniesz ze skórki drożdże fermentacyjne, więc odpowiedz chyba już masz:)


opinie jakoby na skórkach winogron bytowały "szlachetne drożdże winiarskie" są błędne
wyobraź sobie cykl ukorzeniania sadzonki: moczysz sztobry w Topsinie... czyli dezynfekcja.
opryski w trakcie sezonu... kolejna dezynfekcja.. czekasz ze zbiorami aż minie karencja żeby drożdże które dodasz mogły normalnie funkcjonować...

czyli na owocach masz tylko przypadkowe "dzikusy"
oczywiście na nich też przeprowadzisz fermentację ale jej wynik będzie raczej przypadkowy

to samo odnośnie dodawania rodzynek, na nich też nic szlachetnego nie ma, wystarczy się zapoznać z informacją na opakowaniu, one też są siarkowane

_________________
Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 25 listopada 2013, 17:52 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 27 czerwca 2009, 01:00
Posty: 793
Lokalizacja: Tychy
Masz jakieś dowody na to, że są błędne? Czy sobie wymyśliłeś?
Szlachetne rasy, lub szczepy drożdży to nic innego jak drożdże wyizolowane ze skórek winogron.
Oprysk to nie dezynfekcja! Nawet nie wiesz jakie drożdże są odporne, zwłaszcza mając dostęp do tlenu i tak fajne środowisko jak skórka winogron. Poza tym drożdże występują na skórkach innych owoców jak np. jabłek, śliwek, malin itd. Jakimś cudem są całe regiony winiarskie, gdzie dozwolone jest wyłącznie bazowanie na naturalnie występujących drożdżach.
Inna sprawa, że w polskich warunkach liczenie na to, że S. cerevisae bytujące na skórkach podejmą fermentację nie dopuszczając do rozwoju innych gatunków jest ryzykowne(siarkowanie pozwala zmniejszyć to ryzyko).

P.S. Zdania zaczynamy dużą literą!

_________________
Pozdrawiam,
Jakub
__________________
Mój poduszkowiec jest pełen węgorzy!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 25 listopada 2013, 20:30 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 9 kwietnia 2013, 09:44
Posty: 1266
Lokalizacja: Brzeg Dolny
Oczywiście wiem skąd pochodzą szlachetne szczepy a słowa "dezynfekcja" użyłem na wyrost, chcąc zobrazować skutki stosowania różnych środków chemicznych.
Może źle się wyraziłem.
Miałem na myśli że przy wszystkich zabiegach jakie stosujemy nie możemy być pewni tego co na skórkach bytuje.

_________________
Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 25 listopada 2013, 21:20 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
Veteran5 napisał(a):
Jakimś cudem są całe regiony winiarskie, gdzie dozwolone jest wyłącznie bazowanie na naturalnie występujących drożdżach.

Bo są to zbadane drożdże i winiarze wiedzą czego się po nich spodziewać. U nas to loteria.
Często są to też już użyte wcześniej szlachetne drożdże, wywalone potem na winnicę razem z wytłokami.
Na loterię przy dużej produkcji normalny winiarz sobie nie pozwoli.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 1 grudnia 2013, 12:03 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 27 czerwca 2009, 01:00
Posty: 793
Lokalizacja: Tychy
kilis: Dokładnie to miałem na myśli ;-)

_________________
Pozdrawiam,
Jakub
__________________
Mój poduszkowiec jest pełen węgorzy!


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 11 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO