Teraz jest czwartek, 7 sierpnia 2025, 06:56

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 9 października 2016, 10:54 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): niedziela, 9 października 2016, 10:48
Posty: 7
Witam.
Wczoraj w sobotę zrobiłem 19 litrów moszczu. Owoce winogron czerwono-granatowe. Wybrałem tylko najładniejsze sztuki, zdusiłem je ręką, naczynie odkaziłem pirosiarczanem potasu. Do tego dodałem 8 litrów wody i 4 kg cukru. Dzisiaj niedziela godzina prawie 12 a moszcz nadal nie pracuje. Stoi w garderobie, najcieplejsze miejsce w domu.
Chyba coś zrobiłem nie tak skoro jeszcze nie ruszył. Proszę o pomoc.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 9 października 2016, 11:44 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): niedziela, 9 października 2016, 10:48
Posty: 7
Winogron nie sterylizowałem bo same zdrowe wybrałem. Owoce tylko próbowałem, bardzo słodkie były, cały czas na słońcu rosły. Żadnych drożdży nie dawałem, myślałem, że samo ruszy skoro ich nie myłem. Nic więcej do głowy mi nie przychodzi. Moszcz ma temperaturę 22 stopni i jest bardzo słodki, pod wieczór będzie jeszcze cieplejszy.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 9 października 2016, 12:05 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5513
Lokalizacja: Łódź i okolice
Jakie stężenie tego pirosiarczynu dałeś do odkażenia naczynia?

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 9 października 2016, 14:53 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): niedziela, 9 października 2016, 10:48
Posty: 7
Ok 40 gram na na jakieś 3-4 litry, użyłem tego na 2 wiadra fermentacyjne, rurki, łyżki, tłuczek. Po odkażeniu wszystko kilkukrotnie wypłukałem.
Teraz przygotowuję moszcz na drugie wiadro, planuje zrobić wino gronowe.

Zastanawiam się czy wystarczą drożdże zawarte na skórce winogron.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 9 października 2016, 15:18 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5513
Lokalizacja: Łódź i okolice
To już masz odpowiedź. Przy takiej dawce dzikie drożdże padły. Kup jak najprędzej drożdże aktywne np Fermivin i dodaj do nastawu.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 9 października 2016, 15:25 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): niedziela, 9 października 2016, 10:48
Posty: 7
Nie wiedziałem, że tak łatwo można przedobrzyć. Mam drożdże Bayanus g995. Na opakowaniu napisali że po 15-30 minutach można dodać do nastawu, mogę je użyć czy kupić te z postu wyżej? Jeśli je znajdę to dopiero jutro.
W drugim wiaderku będę miał ten sam problem? Dzisiaj dopiero je wypłukałem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 9 października 2016, 15:49 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5513
Lokalizacja: Łódź i okolice
Jak chcesz mocne wino to daj bayanusy ale one dociągają do 18% i bardzo trudno je ubić.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 9 października 2016, 15:57 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): niedziela, 9 października 2016, 10:48
Posty: 7
Ja nie mam żadnego doświadczenia. A jak takie drożdże się ubija? Pirosiarczan? Moszcz nie zepsuje się do jutra? W wiaderku jest od 14 w sobotę, w poniedziałek będzie ponad 2 doby.
A co mam zrobić z drugim wiaderkiem żeby go nie zepsuć? Moszczu będzie około 18-20 litrów ale inne odmiany winogron, owoce duże i granatowe, mniej słodkie od pierwszych ale w smaku dużo lepsze. Tu planowałem zrobić wino gronowe, bez dolewania wody i cukru.
Będę wdzięczny za każdą pomoc.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 9 października 2016, 16:34 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5513
Lokalizacja: Łódź i okolice
Nie masz gdzieś w pobliżu hipermarketu albo jakiejś Castoramy? Tam możesz kupić Fermiviny nawet dziś.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 9 października 2016, 16:57 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): niedziela, 9 października 2016, 10:48
Posty: 7
Jutro będę w sklepie z takimi rzeczami, dzisiaj nic już kupię.
Do drugiego nastawu też te drożdże dodać?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 9 października 2016, 17:02 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5513
Lokalizacja: Łódź i okolice
Możesz też dać.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 10 października 2016, 18:27 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): niedziela, 9 października 2016, 10:48
Posty: 7
Drożdże dodane, po jakim czasie mogą zacząć pracować?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 10 października 2016, 18:49 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 16 marca 2014, 19:09
Posty: 547
Lokalizacja: Alwernia
Momentalnie pewnie nie ruszą ale rano nastaw powinien już pracować .


Pozdrawiam.
Marcin.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO