Teraz jest poniedziałek, 15 września 2025, 00:56

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 3 kwietnia 2004, 21:28 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 8 marca 2004, 01:00
Posty: 988
Lokalizacja: Wołomin, piwniczka PP
[quote="Heniek"] A ja i tak mam zamiar zrobić coś takiego jak Moscatel de Setubal.

Heniek

To musi być coś dobrego :?:
I Heniek nam wyjaśni co, jak, z czego i dlaczego :)

PP.

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 4 kwietnia 2004, 17:54 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 9 marca 2004, 01:00
Posty: 3504
Lokalizacja: Apelacja Zgorzelec
To taki portugalski hit fajniejszy od słynnych win Porto. Robione to jest w okolicach Lizbony moc ok. 18% słodkie, bardzo mocny i wyraźny aromat muszkatowy. Moskateli (Muskateli z hiszpańska) i win muszkatowych jest bardzo dużo. Ale ten jest nieporównywalny, kiedyś na którymś kampingu w Portugalii byłem uczestnikiem zaimprowizowanej na szybko degustacji właśnie takich win,a w szcególności różnych moscateli i Moscatel de Setubal przebił wszystkie. Niestety nie wiem z jakich odmian jest robiony. Technologia wytwarzania jest podobna do produkcji porto czyli młody fermentujący jeszcze i słodki moszcz zalewany jest "brendy". Tak nazywają destylat z wina. A następnie do beczek i do "piwnic" na co najmniej 5 lat. Te piwnice to w cudzusłowie bo choć w regionie Setubal nie byłem ale zwiedzałem "piwnice" w Villa Nova w Porto, i to są przeważnie potężne stodoły przerobione na dojrzewalnie z beczkami w których temperatura to ok 20-22 st. C bo nie nie miały jakichś termicznych izolacji.
Notabene po tej wycieczce do Porugalii coś mnie "kopło" do winogron i własnego wina z winogron bo tam wieczorami w lipcu było po 18-20 st w dzień maksymalnie 25-26, a ja byłem w okolicach Porto tj. w środkowej Portugali, a później doczytałem się że oni robią też wino na północy gdzie klimat jest jeszcze bardziej ostry i zimny i nie wiadomo czy w Polsce są takie kapryśne klimaty może gdzieś w Gdańsku?
Ale się rozpisałem ze wspomnieniami. Ale jak będziecie mieli do wyboru zakup słodkiego winnego aperityfu to z portugalskich specjałów Porto, Madera, Sherry i Moscatel de Setubal to gorąco polecam ten ostatni, a kobiety za nim przepadają. Niestety ciężko go kupić gdzieś w jakiejś polskiej internetowej winotece go spotkałem.
Heniek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 4 kwietnia 2004, 19:13 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 9 marca 2004, 01:00
Posty: 3073
Lokalizacja: Lublin - Apelacja Jedlanka
[quote="Heniek"] Moscatel de Setubal przebił wszystkie. Niestety nie wiem z jakich odmian jest robiony.


Moscatel de Setubal to lokalna portugalska nazwa Muskat of Alexandria i z tej odmiany ów trunek robiony jest przez Jose Maria da Fonseca i J P Vinhos. :D
Janusz

_________________
Pasjonatom winoroślowym - chwała, cześć i winogrona!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 4 kwietnia 2004, 19:41 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 9 marca 2004, 01:00
Posty: 3504
Lokalizacja: Apelacja Zgorzelec
Czyli surowiec szlachetny - VV. U siebie na działce go nie posadzę - na razie :P . Ale inne muscaty niech szykuja gronka może coś będzie 8) .
Heniek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 4 kwietnia 2004, 23:37 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 9 marca 2004, 01:00
Posty: 3073
Lokalizacja: Lublin - Apelacja Jedlanka
[quote="Heniek"] Ale inne muscaty niech szykuja gronka może coś będzie 8)


A jakie inne muskaty na wino trzymasz?? :D
Janusz

_________________
Pasjonatom winoroślowym - chwała, cześć i winogrona!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 5 kwietnia 2004, 07:38 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 1305
Lokalizacja: okolice W-wy
[quote="Heniek"]Notabene po tej wycieczce do Porugalii coś mnie "kopło" do winogron i własnego wina z winogron
Heniek


O kurcze ja we wrześniu też jadę do Portugalii - konkretnie przez Lizbonę do Coimbry. Mnie już w tej chwili "kopło". Aż strach pomyśleć co będzie jak mnie kopnie jeszcze mocniej.
Pozdrawiam,
Paweł

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 5 kwietnia 2004, 18:31 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 9 marca 2004, 01:00
Posty: 3504
Lokalizacja: Apelacja Zgorzelec
[/quote]

A jakie inne muskaty na wino trzymasz?? :D
Janusz[/quote]


W celu przyszłej, a jedynie słusznej muszkatyzacji na słodkie aromatyczne wino rośnie w siłę na działce po krzewie matecznym M.letniego i M. odeskiego, a ich potomstwo (odeskiego liczne, letniego tylko jedynaczek) na dzień dzisiejszy wegetuje na parapetach w domu :lol: .
Heniek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 5 kwietnia 2004, 18:42 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 9 marca 2004, 01:00
Posty: 3504
Lokalizacja: Apelacja Zgorzelec
[/quote]

O kurcze ja we wrześniu też jadę do Portugalii - konkretnie przez Lizbonę do Coimbry. Mnie już w tej chwili "kopło". Aż strach pomyśleć co będzie jak mnie kopnie jeszcze mocniej.
Pozdrawiam,
Paweł[/quote]

Paweł weź sobie kierowcę :lol: . A jeśli o winka to w Portugalii to zwróć uwagę na te winka które stoją nie na dolnej ostatniej półce tylko jeszcze pod nią w 5 litrowych butelkach w plastikowej białej koszulce imitującej koszyk wiklinowy. To są wina robione przez pojedynczych rolników w domach którzy odsprzedają nadwyżkę do sklepów. W większości są to rewelacyjne wina i cena jaka kilka lat temu była za taką butelkę też była powalająca.

Heniek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 5 kwietnia 2004, 20:52 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 9 marca 2004, 01:00
Posty: 3073
Lokalizacja: Lublin - Apelacja Jedlanka
[quote="Heniek"]

rośnie w siłę na działce po krzewie matecznym M.letniego i M. odeskiego, [/quote]

Jeśli mógłbym nieśmiało doradzic to rozejrzyj sie za Goecseji Zamatos.
Re-we-la-cja :!: :D :D :D
Janusz

_________________
Pasjonatom winoroślowym - chwała, cześć i winogrona!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 5 kwietnia 2004, 20:53 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 8 marca 2004, 01:00
Posty: 988
Lokalizacja: Wołomin, piwniczka PP
[quote="Heniek"]
W celu przyszłej, a jedynie słusznej muszkatyzacji na słodkie aromatyczne wino rośnie w siłę na działce po krzewie matecznym M.letniego i M. odeskiego, Heniek

'M. Letni' - z niego wino :?: . Dużo moszczu z niego nie uzyskasz :) Może weź jeszcze pod uwagę 'Goecseji Zamatos'
PP.

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 7 kwietnia 2004, 14:30 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 8 marca 2004, 01:00
Posty: 207
Lokalizacja: Skierniewice
[quote="Janusz"]
Jeśli mógłbym nieśmiało doradzic to rozejrzyj sie za Goecseji Zamatos.
Re-we-la-cja


[quote="1stgreen"]
Może weź jeszcze pod uwagę 'Goecseji Zamatos'


Hmm...
Taka reklama...
Naprawde owoce G.Z. maja tak muszkatowy aromat?
A robiliscie z tego wina? Jakie efekty?

_________________
Pozdrawiam
jskala


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 7 kwietnia 2004, 17:26 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 9 marca 2004, 01:00
Posty: 3073
Lokalizacja: Lublin - Apelacja Jedlanka
[quote="jskala"]Hmm...Taka reklama...
Naprawde owoce G.Z. maja tak muszkatowy aromat?
A robiliscie z tego wina? Jakie efekty?


Nie robiłem bo je zżeram - takie smaczne. :lol: Soczyste są jednak to i wydajność moszczu powinna byc nie zła.
Janusz

_________________
Pasjonatom winoroślowym - chwała, cześć i winogrona!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 7 kwietnia 2004, 19:30 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 8 marca 2004, 01:00
Posty: 988
Lokalizacja: Wołomin, piwniczka PP
[quote="jskala"][Naprawde owoce G.Z. maja tak muszkatowy aromat?
A robiliscie z tego wina? Jakie efekty?

Wiadomo że 'Muskat Odesskij' ma za mało kwasów i przy wyrobie wina 'G. Z.' jest dobrym uzupełnieniem - bez straty intensywności aromatu muszkatowego. Można i inne np. jakieś ziołowe albo cuś albo późne, które i tak będą miały wysoką kwasowość.
PP.

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 7 kwietnia 2004, 20:13 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 9 marca 2004, 01:00
Posty: 3504
Lokalizacja: Apelacja Zgorzelec
Janusz nie prowokuj ja już będę musiał wycinać labruski!
A w ogóle to przyznajcie się kto ma sztobra a może będzie miał wolną sadzonkę Goecseji Zamatos'a.

Heniek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 7 kwietnia 2004, 23:30 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 4
Podaj namiary to Ci wyślę.

MP


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: mcz i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO