Teraz jest środa, 7 maja 2025, 04:47

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Moja matka :D
PostNapisane: środa, 10 grudnia 2008, 22:33 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 29 stycznia 2008, 01:00
Posty: 1519
Lokalizacja: 20 metrów od Warszawy;-D
Zrobiłam sobie matkę drożdżową, tak dla jaj i jakiegoś wstępu do praktyki winiarskiej :D Z nienajlepszych drożdży Biowinu, ale o dziwo chyba żyje :lol: Niby jakoś bąbelków nie widzę, ale trochę piany, mętne to, i szumi/syczy przy potrząśnięciu zatkaną butelką.
Tak chciałam się tylko pochwalić swoim wyczynem 8)

_________________
Rodzaj żeński jestem - tak dla pewności ;-P


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 10 grudnia 2008, 22:37 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 21 kwietnia 2004, 01:00
Posty: 2070
Lokalizacja: Stargard Szczeciński - winniczka Sulimierz
Doskonale.
Tylko nie zakręcaj butelki. :lol:
Kiedyś wycisnąłem sok z jabłek, wlałem do czystej butelki i zakręciłem.
W nocy miałem w domu wybuch granata i sprzątanie do rana :lol:

_________________
Wino czyni ubogiego bogatym w fantazje,
a bogatego biednym w rzeczywistość.
_____________________________
Pozdrawiam - Grzesiek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 10 grudnia 2008, 22:40 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 6 marca 2007, 01:00
Posty: 2063
Lokalizacja: Borne Sulinowo
[quote="dominikams"]Zrobiłam sobie matkę drożdżową, tak dla jaj i jakiegoś wstępu do praktyki winiarskiej :D Z nienajlepszych drożdży Biowinu, ale o dziwo chyba żyje :lol: Niby jakoś bąbelków nie widzę, ale trochę piany, mętne to, i szumi/syczy przy potrząśnięciu zatkaną butelką.
Tak chciałam się tylko pochwalić swoim wyczynem 8)


:lol: :lol: :lol:

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 10 grudnia 2008, 22:47 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 2347
Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
[quote="dominikams"]Zrobiłam sobie matkę drożdżową, tak dla jaj...
Jeśli dla jaj, to ok.
Cytuj:
Z (...) drożdży Biowinu...
Rozumiem, że pierwszy i mam nadzieję, że ostatni raz.

_________________
Napisać można o winie z każdej odmiany - zrobić - nie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 10 grudnia 2008, 22:51 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 29 stycznia 2008, 01:00
Posty: 1519
Lokalizacja: 20 metrów od Warszawy;-D
Wiem, wiem, drożdże aktywne :D

W przyszłości się poprawię :lol:

_________________
Rodzaj żeński jestem - tak dla pewności ;-P


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 11 grudnia 2008, 23:02 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 czerwca 2008, 01:00
Posty: 698
Lokalizacja: Słupsk
co do granatów to też mam doświadczenie z pasteryzacją: cztery słoiki z kompotem, zakręcone na maxa, do gara z wodą i na gaz. Czekam na wrzenie (jak zabulgocze to jeszcze z 10 min trzymać w garze - w/g instrukcji). Tak sobie stoje, czekam, zaczyna bulgotać .... i myślę: jak tu się gotuje to w słoiku zaraz też się zacznie.....(eureka normalnie :wink: ).... kurna, 4 bomby jak nic ! Dobrze, że w sam czas mnie ta myśl naszła, jednak dobrze mieć doświadczenia z karbidem z dzieciństwa 8)

dziś nie trzeba karbidu:
http://pl.youtube.com/watch?v=hKoB0MHVBvM
http://pl.youtube.com/watch?v=_77YY-_QW0k

_________________
fotograf-winoogrodnik-sadownik-amator


Ostatnio edytowano czwartek, 11 grudnia 2008, 23:15 przez Ganz, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 11 grudnia 2008, 23:12 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
[quote="Ganz"] Tak sobie stoje, czekam, zaczyna bulgotać .... i myślę: jak tu się gotuje to w słoiku zaraz też się zacznie.....(eureka normalnie :wink: ).... kurna, 4 bomby jak nic ! Dobrze, że w sam czas mnie ta myśl naszła, jednak dobrze mieć doświadczenia z karbidem z dzieciństwa 8)


No co Ty, Ganz ? 8O Nie uważało się na lekcjach fizyki :lol:

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 11 grudnia 2008, 23:17 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 czerwca 2008, 01:00
Posty: 698
Lokalizacja: Słupsk
Uważało się, w przeciwnym razie postąpiłbym w/g instrukcji... :wink:

_________________
fotograf-winoogrodnik-sadownik-amator


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 11 grudnia 2008, 23:22 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
[quote="Ganz"]Uważało się, w przeciwnym razie postąpiłbym w/g instrukcji... :wink:


Obawiam się ,że jednak się nie uważało :mrgreen:

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 11 grudnia 2008, 23:28 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 29 stycznia 2008, 01:00
Posty: 1519
Lokalizacja: 20 metrów od Warszawy;-D
Pasteryzacja na tym właśnie polega, ze zakręcone słoiki trzyma się we wrzątku, dzięki temu się zasysa (nie wiem, jakieś podciśnienie się tworzy - ja tam cieniutka z fizyki byłam :oops: , ale nic mi nigdy nie wybuchło :lol: )

_________________
Rodzaj żeński jestem - tak dla pewności ;-P


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 12 grudnia 2008, 06:26 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4619
Lokalizacja: Rybnik
[quote="dominikams"]Pasteryzacja na tym właśnie polega, ze zakręcone słoiki trzyma się we wrzątku, dzięki temu się zasysa (nie wiem, jakieś podciśnienie się tworzy - ja tam cieniutka z fizyki byłam :oops: , ale nic mi nigdy nie wybuchło :lol: )


Podciśnienie to się robi jak wyciągniesz słoik ze wrzątku, najpierw to jest nadciśnienie i dzięki niemu w słoiku się nie zagotuje. Poza tym nakrętka słoika jest tak skonstruowana, że wypuszcza nadmiar powietrza podczas pasteryzacji.
ojojojojoj, marnują się publiczne pieniądze wydawane na edukację :wink: :mrgreen:

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 12 grudnia 2008, 07:59 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 12 marca 2005, 01:00
Posty: 886
Lokalizacja: B-stok / Dębe Wlk.
A do tego wszystkiego pasteryzacja to chyba traktowanie wodą o temp 70*C a 100*C?

_________________
Pozdrawiam,

J


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 12 grudnia 2008, 09:32 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 29 stycznia 2008, 01:00
Posty: 1519
Lokalizacja: 20 metrów od Warszawy;-D
[quote="Misza"][quote="dominikams"]Pasteryzacja na tym właśnie polega, ze zakręcone słoiki trzyma się we wrzątku, dzięki temu się zasysa (nie wiem, jakieś podciśnienie się tworzy - ja tam cieniutka z fizyki byłam :oops: , ale nic mi nigdy nie wybuchło :lol: )


Podciśnienie to się robi jak wyciągniesz słoik ze wrzątku, najpierw to jest nadciśnienie i dzięki niemu w słoiku się nie zagotuje. Poza tym nakrętka słoika jest tak skonstruowana, że wypuszcza nadmiar powietrza podczas pasteryzacji.
ojojojojoj, marnują się publiczne pieniądze wydawane na edukację :wink: :mrgreen:

:lol: :lol: :lol: Swięta prawda :D Może jakbyśmy podczas lekcji fizyki zapasteryzowali kilka słoików, to wiedza by została w głowie (a pan od fizyki miałby konfitury na zimę) :wink:

_________________
Rodzaj żeński jestem - tak dla pewności ;-P


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 12 grudnia 2008, 12:22 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 czerwca 2008, 01:00
Posty: 698
Lokalizacja: Słupsk
pięknie, chciałem trochę ubarwić, a wyszedłem na nieuka... :evil:
na chwalenie się z ocen już za póxno więc do rzeczy: pasteryzacja ma za zadanie zwiekszenie temperatury powietrza znajdującego się wewnątrz słoika, który nie powinien być ma maxa dokręcony (lepszy efekt bo mozna pasteryzować w niższej temp.) i dlatego nie powinno się zalewać pod dekiel. Po rozgrzaniu powietrze się rozszerza, wyjmując z gara dokręcamy dekiel/nakrętkę i odwracamy do góry nogami. Ciecz w ten sposób dodatkowo uszczelnia przestrzeń pomiędzy szkłem a uszczelką, natomiast powietrze stopniowo się ochładzając zmniejsza swoją objętość i wywołuje wewnątrz podciśnienie zasysając dekiel. Dodatkowo, jak pewnie większość zauważyła, pasteryzacja "klaruje" soki i zabija niektóre bakterie zapobiegając gniciu.

_________________
fotograf-winoogrodnik-sadownik-amator


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 13 grudnia 2008, 00:05 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 6 marca 2007, 01:00
Posty: 2063
Lokalizacja: Borne Sulinowo
[quote="Ganz"]...pasteryzacja ma za zadanie zwiekszenie temperatury powietrza znajdującego się wewnątrz słoika, który nie powinien być ma maxa dokręcony .....wyjmując z gara dokręcamy dekiel/nakrętkę i odwracamy do góry nogami. Ciecz w ten sposób dodatkowo uszczelnia przestrzeń pomiędzy szkłem a uszczelką.......


Hmmm to ja może trochę obserwacji z praktyki :)
Zawsze zamykam słoiki na maxa. Nigdy ich potem nie dokręcam. Bo nie dają się mocniej dokręcić.
Nie odwracam też do góry, a właściwie raz tak zrobiłam. Wyniosłam od razu gorące słoiki do piwnicy i postawiłam je do góry dnem :) :)
Po jakimś tygodniu, może dłużej... zeszłam do piwnicy (piwnica w bloku) i od razu uderzył mnie zapach... smród...??? .... wina???
O kurcze ... se myślę, ktoś tu winko produkuje... otwieram moją piwniczkę ......... obraz nędzy i rozpaczy.... moje kompoty wypłynęły ze słoików. :)
Jakoś ta ciecz nie uszczelniła przestrzeni miedzy szkłem a uszczelką :lol: Teraz stawiam je normalnie, kiedy stygną słyszę klikanie zasysających się pokrywek :lol:

Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO