Teraz jest czwartek, 3 lipca 2025, 11:52

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 16 października 2015, 17:32 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): sobota, 19 września 2015, 07:21
Posty: 77
Lokalizacja: Przecław/WLKP
Dostałem od kolegi ok 70kg różnych winogron ,w 30 % to Schuyler, a reszty nazw nie znam i mój znajomy również.
Wczoraj poszły na młynek ,dostały piro, a dzisiaj przed dodaniem drożdży zrobiłem pomiary.
Rewelacji nie ma ,ale aromat który wydostaje się po otwarciu zbiorników w których są ,jest naprawdę bardzo przyjemny i wielo- zapachowy.

Fermentator 1

BLG 16, Brix15, Kwasy 9,5

Fermentator 2

BLG 17, Brix 16, Kwas 12

Możecie doradzić ile trzeba dodać cukru i w ilu dawkach żeby coś z tego wyszło,przyjmując że wycisnę z tego ok 40 litrów soku po fermentacji w miazdze.

Można to jakoś wytłumaczyć ,ze tam gdzie jest niży Brix i Blg są niższe kwasy?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 16 października 2015, 18:09 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Nie żebym doradzał, ale ja bym to od razu wytłoczył, moszcz dosłodził do 22 Brix i dodał drożdże metabolizujące kwas jabłkowy - a wytłoki wiadomo..... .

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 16 października 2015, 18:18 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): sobota, 19 września 2015, 07:21
Posty: 77
Lokalizacja: Przecław/WLKP
A ile dodać cukru?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 16 października 2015, 19:00 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 30 maja 2004, 01:00
Posty: 508
Lokalizacja: Monte Negro port Tabu kurs nieznany.
Pierwszy kalkulator dosłodź do 240g/l będzie OK.

_________________
Jakakolwiek forma życia na planecie Ziemia aby przetrwać ( z wyjątkiem większości roślin) żywi się unicestwianiem innego rodzaju życia.My ludzie robimy to od poczęcia. -:) Niewytłumaczalny jest fakt unicestwiania się w ramach jednej rasy: LUDZKIEJ.ja


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 16 października 2015, 20:49 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): sobota, 19 września 2015, 07:21
Posty: 77
Lokalizacja: Przecław/WLKP
Myślałem że dużo więcej przyjdzie dosłodzić ,a tu wychodzi że przy 16,5 Blg i przewidywanej mocy wina 11,8% trzeba dosypać np. na 50 litrów soku z moszczu 1,88kg cukru.

Dziękuję za tabelkę.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 16 października 2015, 22:31 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
piotr60 napisał(a):
Myślałem że dużo więcej przyjdzie dosłodzić ,a tu wychodzi że przy 16,5 Blg i przewidywanej mocy wina 11,8% trzeba dosypać np. na 50 litrów soku z moszczu 1,88kg cukru.

Dziękuję za tabelkę.


Jak te 16,5 jest po niecukrach to ok.

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 17 października 2015, 06:10 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Waldek, przez to wspomniałem o dosłodzeniu do 22 Brix, pomijając poprawkę na niecukry.

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 17 października 2015, 18:25 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 5 stycznia 2005, 01:00
Posty: 896
Lokalizacja: Siemianowice Śl. winnica SAT 2639°C w Klimontowie Świętokrzyskie
piotr60 napisał(a):
Dostałem od kolegi ok 70kg różnych winogron ,w 30 % to Schuyler, a reszty nazw nie znam i mój znajomy również.
Wczoraj poszły na młynek ,dostały piro, a dzisiaj przed dodaniem drożdży zrobiłem pomiary.
Rewelacji nie ma ,ale aromat który wydostaje się po otwarciu zbiorników w których są ,jest naprawdę bardzo przyjemny i wielo- zapachowy.

Fermentator 1

BLG 16, Brix15, Kwasy 9,5

Fermentator 2

BLG 17, Brix 16, Kwas 12

Możecie doradzić ile trzeba dodać cukru i w ilu dawkach żeby coś z tego wyszło,przyjmując że wycisnę z tego ok 40 litrów soku po fermentacji w miazdze.

Można to jakoś wytłumaczyć ,ze tam gdzie jest niży Brix i Blg są niższe kwasy?

Witam
Zastanawia mnie te 40 litrów moszczu po fermentacji w miazdze... czym to będziesz prasował? Bo normalnie to więcej powinno być.....

_________________
Pozdrawiam
Leszek_B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 17 października 2015, 21:09 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 6 stycznia 2009, 01:00
Posty: 74
Lokalizacja: Chorążka pow. Sieradz
dziadek2 napisał(a):
Nie żebym doradzał, ale ja bym to od razu wytłoczył

Ale jak już doradziłeś - czy mógłbyś jeszcze napisać, dlaczego?.
Do jakich kwasów "opłaca" się macerowanie (bo to chyba o kwasy chodzi), i dlaczego po ich przekroczeniu maceracja nie jest wskazana?.
To wiedza w przypadku forumowiczów jest istotna w przypadku np. Marquette. Chociaż ja miałem (po powtórnym badaniu) tylko 9g/l. Co wówczas z maceracją?.

Dzięki - Kazik


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 17 października 2015, 21:47 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): sobota, 19 września 2015, 07:21
Posty: 77
Lokalizacja: Przecław/WLKP
Leszek , napisałem na oko , a ile wytłoczę to się okaże za 5 dni.

Dzisiaj tłoczyłem ok. 50kg Regenta + 10 kg Marszałka ,i wyszło 51 litrów .

Tłoczę takim czymś
http://www.sklep.eskot.pl/Prasy-do-owoc ... oduct.html


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 17 października 2015, 22:23 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
piotr60 napisał(a):

Dzisiaj tłoczyłem ok. 50kg Regenta + 10 kg Marszałka ,i wyszło 51l


:shock:

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 17 października 2015, 22:30 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): sobota, 19 września 2015, 07:21
Posty: 77
Lokalizacja: Przecław/WLKP
Przepraszam pomyliłem zbiorniki do których zlewałem , tłoczyłem jeszcze dzisiaj część Rondo i źle spojrzałem na napisy na zbiornikach.

Wyszło 41 litrów ,a nie 51 jak wcześniej napisałem.

Przepraszam za wprowadzenie Was w błąd. :oops:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 18 października 2015, 07:13 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
pragmatyk napisał(a):
Ale jak już doradziłeś - czy mógłbyś jeszcze napisać, dlaczego?.
Dzięki - Kazik

Dlatego, że niektóre odmiany są pijalne tylko na "różowo" - po co ryzykować nie znając materiału
Cytuj:
70kg różnych winogron ,w 30 % to Schuyler

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 18 października 2015, 17:35 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 5 stycznia 2005, 01:00
Posty: 896
Lokalizacja: Siemianowice Śl. winnica SAT 2639°C w Klimontowie Świętokrzyskie
piotr60 napisał(a):
Przepraszam pomyliłem zbiorniki do których zlewałem , tłoczyłem jeszcze dzisiaj część Rondo i źle spojrzałem na napisy na zbiornikach.

Wyszło 41 litrów ,a nie 51 jak wcześniej napisałem.

Przepraszam za wprowadzenie Was w błąd. :oops:

Spokojnie :) bo byłeś bliski prawdy przy dobrym tłoczeniu.... ja mam zwykle współczynnik 0,82 ale nie wagowo tylko w litrach... choć to nie jest wielka różnica. Oczywiście wszystko zależy od odmiany..... i ilości szypuł w miazdze....
I właśnie z tego powodu, zwróciłem uwagę na ilość moszczu po tłoczeniu do obliczeń.....

_________________
Pozdrawiam
Leszek_B


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO