Teraz jest poniedziałek, 5 maja 2025, 01:25

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: mikronatlenianie
PostNapisane: środa, 19 grudnia 2012, 10:53 
czeladnik
czeladnik

W książce J. Hallidaya i H. Johnsona "Wino sztuka i nauka" jest opisana metoda napowietrzania wina za pomocą urządzenia do wytwarzania mikrobąbelków. Czy ktoś słyszał o takim urządzeniu, lub go może stosował?

Roman

PostNapisane: środa, 19 grudnia 2012, 23:09 
mistrz
mistrz

Roman chcesz świadomie zepsuć wino?

PostNapisane: czwartek, 20 grudnia 2012, 01:26 
Ekspert
Ekspert

krosam napisał(a):
Czy ktoś słyszał o takim urządzeniu, lub go może stosował?

Słyszałem o VINTURI, ale nie stosowałem. Domyślam się tylko, że chodzi o napowietrzanie wina wlewanego do kieliszka.

PostNapisane: czwartek, 20 grudnia 2012, 02:10 
Ekspert
Ekspert

olmek napisał(a):
krosam napisał(a):
Czy ktoś słyszał o takim urządzeniu, lub go może stosował?

Słyszałem o VINTURI, ale nie stosowałem. Domyślam się tylko, że chodzi o napowietrzanie wina wlewanego do kieliszka.

Jeśli do kieliszka, to może chodzi o takie coś. Dostałem to kiedyś, używałem z miesiąc ale nie widząc specjalnych efektów zapomniałem o tym zupełnie.

Załączniki:
PC200239_500.JPG
PC200239_500.JPG [ 103.26 KiB | Przeglądane 916 razy ]

PostNapisane: czwartek, 20 grudnia 2012, 08:08 
Ekspert
Ekspert

Odnoszę wrażenie ze chodziło mu jednak o coś innego - też o tym czytałem - mikronatlenianie w kadzi - chodzi o odtworzenie zjawiska zachodzącego w beczce dębowej.

Idea może i OK, ale jeśli by to było takie świetne - to cały świat winiarski by na to przeszedł - zamiast użerać się z beczkami dębowymi. Ja na razie miałbym problem ilościowy aby zalać beczkę 225litrów więc nie zamierzam eksperymentować z niepewnymi metodami.

PostNapisane: czwartek, 20 grudnia 2012, 09:21 
czeladnik
czeladnik

Szlachcic napisał(a):
Roman chcesz świadomie zepsuć wino?

Broń Boże , nie mam zamiaru też tego polecać innym. Dlatego pytam , bardziej doswiadczonych w sprawach winifikacji i tych którzy z "niejednej winnicy wino pili".
A tak poważnie.
Metoda polega na świadomym zastosowaniu tlenu przy wytwarzaniu win czerwonych w zbiornikach czy beczkach, aby złagodzic taniny i zwiększyć złożoność. Do wina przez ceramiczny dyfuzor na dnie zbiornika wpuszcza się kontrolowany strumień mikroskopijnych bąbelków. Nie docierają one jednak na powierzchnię, tylko zanikają, bo po drodze cały tlen wchłaniany jest przez wino.
Podobno zbudowano i opatentowano aparaturę do tego zabiegu. Urządzenia te wypuściła na rynek w 1996 r. firma Oenodev w ilości kilku tysięcy egzemplarzy we Francji, USA, Hiszpanii, Włoszech i Niemczech.

PostNapisane: czwartek, 20 grudnia 2012, 11:01 
Kiper
Kiper

JA nie stosowałem, ale w przyszłym roku chyba przetestuję w pierwszych paru dniach fermentacji czerwonych. Ponownie mam problemy z siarkowodorem pomimo maksymalnych dawek pożywki (+ specjalna pożywka w trakcie fermentacji), szybkich obciągów i niskich dawek siarki. Szczególnie Rondo ma z tym problem,, potem Regent, a C. Cortis czysty. Ze sprzętu to jakiś czas temu zakupiłem taki zestawik z myślą o miodach: http://browamator.pl/szczegoly.php?grup ... dm=6023091 Pytanie tylko na jak długo i do jakiej wielkości zbiorników się on nadaje przy gronowych.

PostNapisane: czwartek, 20 grudnia 2012, 11:42 
czeladnik
czeladnik

Chyba miałem taką samą jak na zdjęciu pompkę powietrza dla rybki w szklanej kuli. Nie pamiętam ile kosztowała ale intuicja podpowiada mi, że najdroższy w tym wszystkim jest ten ceramiczny dyfuzor :D

PostNapisane: czwartek, 20 grudnia 2012, 12:09 
Ekspert
Ekspert

shron napisał(a):
Pytanie tylko na jak długo i do jakiej wielkości zbiorników się on nadaje przy gronowych.

Pierwsza sprawa to oszacowanie ilości potrzebnego powietrza (tlenu), a w zasadzie metoda oszacowania. W warunkach amatorskich to raczej wątpliwa sprawa. No, ale jeżeli z tym sie uporasz, to jeszcze tylko przepływomierz i będziesz wiedział jak długo i do jakiej wielkości zbiorników.

PostNapisane: czwartek, 20 grudnia 2012, 13:02 
Ekspert
Ekspert

olmek napisał(a):
shron napisał(a):
Pytanie tylko na jak długo i do jakiej wielkości zbiorników się on nadaje przy gronowych.

Pierwsza sprawa to oszacowanie ilości potrzebnego powietrza (tlenu), a w zasadzie metoda oszacowania. W warunkach amatorskich to raczej wątpliwa sprawa. No, ale jeżeli z tym sie uporasz, to jeszcze tylko przepływomierz i będziesz wiedział jak długo i do jakiej wielkości zbiorników.

Ja bym raczej wyszedł od teoretycznej lub praktycznej (zmierzonej przy określonym ciśnieniu na wyjściu czyli w warunkach przypominających rzeczywiste) wydajności pompki bo pomiar przepływu powietrza do tanich nie należy.

PostNapisane: czwartek, 20 grudnia 2012, 17:53 
Ekspert
Ekspert

shron napisał(a):

Moim zdaniem do wina się to nie nadaje. Ten zestaw wytwarza bąbelki, a nie nawet mini, a już na pewno nie mikrobombelki.
Ja idę w kierunku beczek. Już po 3 miesiącach widać efekt.

PostNapisane: czwartek, 20 grudnia 2012, 23:08 
Ekspert
Ekspert

Mam taki spiek 0,2 microna, ale używam go do natleniania drożdży piwnych. Do wina bym się nie odważył. Nie wiadomo ile tego tlenu przejdzie.
Misza masz jakieś fajne beczki z dobrego dębu? Ja jakoś nie mam odwagi użyć polskich szczególnie po uwagach Agi.

PostNapisane: czwartek, 20 grudnia 2012, 23:47 
Ekspert
Ekspert

Stosowanie tzw. nowych myśli w winifikacji jest pewną próbą aby zastąpić sprawdzone przez wieki metody kształtowania wina,czy jest to odpowiedni kierunek a w tym przypadku efektywny ?,jeżeli miałby zastąpić rolę sprawdzonej beczki dębowej to można tylko przytaknąć.Jednak przytoczone w tym wątku argumenty zaprzeczają o bezproblemowym stosowaniu tej technologi.

Zastąpienie pewnych naturalnych reakcji zachodzących podczas winifikacji poprzez naturalne procesy zachodzące w środowisku beczki dębowej na kontrolowaną reakcje wpompowywanych mikro bąbelek powietrza musi podlegać pełnemu reżimowi a więc musi być to proces w pełni kontrolowany.Czy jesteśmy w stanie i potrafimy tak to przeprowadzić aby nie wynikło z tego większych szkód niż zysków?

PostNapisane: piątek, 21 grudnia 2012, 08:19 
czeladnik
czeladnik

jano napisał(a):
Stosowanie tzw. nowych myśli w winifikacji jest pewną próbą aby zastąpić sprawdzone przez wieki metody kształtowania wina,czy jest to odpowiedni kierunek a w tym przypadku efektywny ?,jeżeli miałby zastąpić rolę sprawdzonej beczki dębowej to można tylko przytaknąć.Jednak przytoczone w tym wątku argumenty zaprzeczają o bezproblemowym stosowaniu tej technologi.

Zastąpienie pewnych naturalnych reakcji zachodzących podczas winifikacji poprzez naturalne procesy zachodzące w środowisku beczki dębowej na kontrolowaną reakcje wpompowywanych mikro bąbelek powietrza musi podlegać pełnemu reżimowi a więc musi być to proces w pełni kontrolowany.Czy jesteśmy w stanie i potrafimy tak to przeprowadzić aby nie wynikło z tego większych szkód niż zysków?

Jest dokładnie Janku tak jak piszesz, dlatego urządzenie musi być precyzyjne i wcześniej sprawdzone.
Bez tego nie zostało by też opatentowane.

PostNapisane: piątek, 21 grudnia 2012, 16:23 
mistrz
mistrz

Przechowuje przez rok wina w kadziach ko a następnie na kolejny rok dojrzewania w 225 L beczkach dębowych i efekt jest niesamowity.Po co wam te nowe technologie?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1