Teraz jest niedziela, 4 maja 2025, 16:38

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 21 grudnia 2012, 17:49 
Kiper
Kiper

kenaj24 napisał(a):
Przechowuje przez rok wina w kadziach ko a następnie na kolejny rok dojrzewania w 225 L beczkach dębowych i efekt jest niesamowity.Po co wam te nowe technologie?

Może dlatego, że nie wszyscy mają 225l odmianowego wina, a z mniejszymi beczkami bywają problemy? Zresztą ja konkretnie napisałem w jakim celu chciałbym to stosować i tu drewniana beczka by mi chyba (?) nie pomogła. Zresztą moje doświadczenia z małą (25l) beczką są kiepskie.

PostNapisane: piątek, 21 grudnia 2012, 18:16 
Ekspert
Ekspert

Ja mam 30-tkę od bednarza z Wadowic. Średnio jestem zadowolony, bo beczka miała (i jeszcze trochę ma) problemy z szczelnością. Też miałem obawy jak to będzie działać - w szczególności czy dąb zbyt nachalnie nie będzie przechodził do wina, bo nie o taki efekt mi chodzi. Regent zdecydowanie przyspieszył dojrzewanie, stracił aromaty redukcyjne, ustabilizował barwę. Dąb tylko łagodnie wyczuwalny. Miałem w planach w tym roku kupić 50-tkę, ale 18 maj zmienił moje plany i ostatecznie pod choinką znajdę 10-tkę do żytniówki. Może w przyszłym roku, jak będzie czym zalać, to kupię większą.

kenaj24 napisał(a):
Przechowuje przez rok wina w kadziach ko a następnie na kolejny rok dojrzewania w 225 L beczkach dębowych i efekt jest niesamowity.

Nie lepiej zrobić odwrotnie - tak się to raczej praktykuje - po FJM od razu do beczki, a potem ewentualnie przetrzymać w kadzi KO.

PostNapisane: piątek, 21 grudnia 2012, 20:15 
Ekspert
Ekspert

kenaj24 napisał(a):
Przechowuje przez rok wina w kadziach ko a następnie na kolejny rok dojrzewania w 225 L beczkach dębowych i efekt jest niesamowity.Po co wam te nowe technologie?

Tak też nie można mówić.
Dawniej nie znano kadzi chromoniklowych - ich też pytano - ja fermentuję w drewnie/glinie/betonie/whatever - po co wam te chromocośtam?! Dziś nikt nie pyta - są wygodne, łatwe do utrzymania w czystości itd. i nikt nie poddaje tego w wątpliwość (chyba że jest się gruzinem i fermentuje się w kwewri :mrgreen:)
Świat idzie do przodu i warto korzystać z jego osiągnięć - oczywiście wtedy kiedy warto. Mikronatlenianie jest na razie nowinka którą IMHO warto obserwować, ale niekoniecznie stosować.

PostNapisane: sobota, 22 grudnia 2012, 14:08 
mistrz
mistrz

To nie całkiem tak,nie jestem przeciwko postępowi i śledzę również wszelkie nowości w enologii ale staram się być praktycznym konserwatystą.We wszystkich działaniach jedni są za inni przeciw i każdy ma w tym swój interes.Polski klimat i polskie realia często sprowadzają nas na ziemię i musimy sobie z tym radzić.Życzę wszystkim Zdrowych i Wesołych Świąt oraz pomyślności w Nowym Roku 2013.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1