Teraz jest piątek, 25 kwietnia 2025, 17:07

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 13 września 2024, 11:27 
przedszkolak
przedszkolak

Witam,
wszystko (a ściślej - parametry i ..prognozy pogody) wskazuje na to że dojrzeje mi w tym roku Merlot i Chardonnay ( tzn en ostatni dojrzał i w zeszłym z brix 22, ale wskutek choroby nie bylem w stanie zrobić z niego wina), merlota nie mam zbyt wiele ( raptem 7 krzaków, w tym trochę gron z pąków zapasowych), ale chciałbym z nim poeksperymentować ( chardonnay jest więcej, 25 krzaków, ale z kolei sporo przemarzło, sporo z pąków zapasowych więc gron wiele nie będzie, ale też na eksperymenty powinno wystarczyć). Ale trudno znaleźć jakieś infomacje akurat odnośnie tych szczepów ( wiem że mało kto w PL robi wino z takowych, ale czasem się pojawia, więc co niektórzy robią..)
1) Czy ktoś robił już wino z takich szczepów i ma jakieś ciekawe / istotne uwagi które warto uwględnić? Może jakiś sprawdzony protoków winifikacji ( rozsądny, a nie z połową tablicy mendelejewa)
2) jakie najlepiej droższe zastosować do chardonnay i do merlota?
3) jaki najlepiej czas maceracji ( wiem że to kwestia uznaniowa, ale od czegoś trzeba zacząć)
4) fermentacja- na co zwrócić szczególnie uwagę?
5) inne ważne kwestie..

Będę wdzięczny za wszelkie uwagi

PostNapisane: sobota, 14 września 2024, 08:28 
Ekspert
Ekspert

Merlota jakiś czas temu wykopałem. Jednakże na podstawie obserwacji jego parametrów dojrzewania, i np. zbyt wczesnego zebrania w 2018, mimo formalnie dobrego cukru i kwasów, co poskutkowało dodaniem do nastawu pirazyn, mogę powiedzieć że brakuje jej u nas odpowiednio długiego sezonu wegetacyjnego. Na Morawach za wyjątkiem najlepszych roczników wina z Merlota pokazują nie do końca optymalną dojrzałość surowca, często brakuje im treści, daleko im do Bordeaux czy nawet Węgier.
Jeśli na dodatek masz grona z pąków zapasowych to pytanie jaka jest ich dojrzałość. Myślę że trzeba użyć drożdży które mogą maskować ewentualne wady surowca, czyli właśnie nie pełną dojrzałość tanin, dostosować do tego długość maceracji, temperaturę fermentacji. Dobrze się do takich celów nadają się np.drożdże siha 8. Oczywiście podstawowe pytanie jest na jakim poziomie dojrzałości masz owoce, jakie jest obciążenie itp.
Nie sugerowanym się w przypadku tej odmiany ewentualnymi gotowymi protokołami winifikacji, w naszym klimacie w każdym przypadku trzeba indywidualnie podejść.

Wysłane z mojego M2011K2G przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: sobota, 14 września 2024, 08:49 
Ekspert
Ekspert

To jest bardzo mocno tak, że mniej znaczy czy to jest Chardonnay i Merlot, a bardziej znaczy czy i na ile te odmiany będą dojrzałe oraz jakie będą miały parametry. Wtedy z tych parametrów trzeba "wymyślić" jakie wino by się chciało i jakie dobrać drożdże i parametry fermentacji na końcu dobrać do tego.

Chardonnay - dużo zależy od klonu. Są klony szampańskie (z wyższą kwasowością) i aromatyczne (muszkatowe). Z tą odmianą można wszystko. Można najlepsze wina musujące, można fermentować czy leżakować w beczce, można FJM, można ciężkie wina z dużą strukturą, można lżejsze owocowe. Ale i tak Chardonnay ma dużo ciała, więc wino raczej "poważne" trzeba zrobić.

Ja bym zrobił dość klasycznie, maceracja na zimno 24 h około 0*C. Wyciskanie, sedymentacja. Fermentacja na wino wytrawne. Przed samym końcem fermentacji zlanie znad grubego osadu pod korek i kilka mcy leżakowanie nad cienkim osadem. To żebyś miał punkt odniesienia, jak smakuje Chardonnay.
Ja odmianowe zrobiłem tylko raz i wyszło super. Później już tylko cuvee z Pinot Blanc i Pinot Gris albo i z Johanniterem. Wszystkie te odmiany pasują do siebie.

Merlot - też klasycznie. Jak będzie dojrzały, to jest moje ulubione wino. Ale musisz trzymać go długo, nie co roku w Polsce on dojrzewa.

PostNapisane: sobota, 14 września 2024, 19:56 
przedszkolak
przedszkolak

ZbyszekTW napisał(a):
To jest bardzo mocno tak, że mniej znaczy czy to jest Chardonnay i Merlot, a bardziej znaczy czy i na ile te odmiany będą dojrzałe oraz jakie będą miały parametry. Wtedy z tych parametrów trzeba "wymyślić" jakie wino by się chciało i jakie dobrać drożdże i parametry fermentacji na końcu dobrać do tego.

Chardonnay - dużo zależy od klonu. Są klony szampańskie (z wyższą kwasowością) i aromatyczne (muszkatowe). Z tą odmianą można wszystko. Można najlepsze wina musujące, można fermentować czy leżakować w beczce, można FJM, można ciężkie wina z dużą strukturą, można lżejsze owocowe. Ale i tak Chardonnay ma dużo ciała, więc wino raczej "poważne" trzeba zrobić.

Ja bym zrobił dość klasycznie, maceracja na zimno 24 h około 0*C. Wyciskanie, sedymentacja. Fermentacja na wino wytrawne. Przed samym końcem fermentacji zlanie znad grubego osadu pod korek i kilka mcy leżakowanie nad cienkim osadem. To żebyś miał punkt odniesienia, jak smakuje Chardonnay.
Ja odmianowe zrobiłem tylko raz i wyszło super. Później już tylko cuvee z Pinot Blanc i Pinot Gris albo i z Johanniterem. Wszystkie te odmiany pasują do siebie.

Merlot - też klasycznie. Jak będzie dojrzały, to jest moje ulubione wino. Ale musisz trzymać go długo, nie co roku w Polsce on dojrzewa.

Co do parametrów dojrzałości to się okaże na końcu - stąd pewien problem bo chciałbym zacząć się przygotowywać i pościągać co trzeba (np drożdze) a nie bardzo wiadomo do czego je przymierzyć...
co do klonów - mój chardonnay to 130 (podkł. So4), a merlot - 343 ( podkł Fercal). Gdzie można dokładnie sprawdzić charakterystyki poszczególnych klonów ( najlepiej w jęz. polskim lub angielskim, inne ew jeśli dają się tłumaczyć) - jest jakaś taka strona?

Na szczęście większość gron na merlocie to pąki głowne ( on startuje na tyle późno że mróz mu niewiele zrobił i z zapasowych jest tylko kilka gron)

PostNapisane: poniedziałek, 16 września 2024, 02:55 
czeladnik
czeladnik

https://www.traubenshow.de/informatione ... chardonnay
Tutaj masz z grubsza opisane klony dostępne w szkółce Antes (współpracują z e-sadzonka) translator daje radę.

Strefa czasowa: UTC + 1