Teraz jest niedziela, 27 kwietnia 2025, 16:07

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 72 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: maceracja
PostNapisane: poniedziałek, 4 października 2010, 20:59 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
Chciałbym zapytać praktyków, czy na tej samej odmianie próbowali różniej ilości dni maceracji.
I jaki wpływ na jakość wina miała ilość dni macercji!!
Ja np rocznik 2009 macerowałem 9 dni i uznałem, że to za długo.(rondo-regent)
W tym roku było to 6 dni i zobaczymy!!

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: maceracja
PostNapisane: poniedziałek, 4 października 2010, 21:43 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 8 kwietnia 2007, 01:00
Posty: 349
Lokalizacja: AOC-Mazowsze
heavy napisał(a):
... macerowałem 9 dni i uznałem, że to za długo.(rondo-regent)

Dlaczego uznałeś,że za długo?

Rozumiem, że chodzi Ci o fermentację w miazdze (chociaż przypominam sobie ubiegłoroczny wątek, gdy drożdże nie wystartowały i macerowałeś przez trzy dni).

Rzecz gustu. Dla mnie wino czerwone to kolor, resveratrol i taniny, więc fermentuję w miazdze "do oporu" (do 2 tygodni).
Najlepsza barwa jest po tygodniu, w drugim tygodniu zyskuję jeszcze trochę tanin.

_________________
pozdrawiam Tadeusz
... Mazowiecki klimat jest "cool" ...


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: maceracja
PostNapisane: środa, 6 października 2010, 06:57 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 8 marca 2004, 01:00
Posty: 988
Lokalizacja: Wołomin, piwniczka PP
heavy napisał(a):
...
Ja np rocznik 2009 macerowałem 9 dni i uznałem, że to za długo.(rondo-regent)
W tym roku było to 6 dni i zobaczymy!!

A jak z temperaturą ?

_________________
Pozdrawiam
PP.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: maceracja
PostNapisane: środa, 6 października 2010, 21:09 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
terroir_pl napisał(a):
heavy napisał(a):
... macerowałem 9 dni i uznałem, że to za długo.(rondo-regent)

Dlaczego uznałeś,że za długo?

Rozumiem, że chodzi Ci o fermentację w miazdze..................


Jak wiadomo regent,a zwłaszcza rondo to szczepy bardzo intensywnie barwiące!!
Po 10 dniach maceracji powstało wino o strasznie głębokiej barwie, dla mnie przesadzonej!!
Dlatego w tym roku skróciłem macerację! A co powstanie zobaczymy niedługo!

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: maceracja
PostNapisane: środa, 6 października 2010, 21:10 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
1stgreen napisał(a):
heavy napisał(a):
...
Ja np rocznik 2009 macerowałem 9 dni i uznałem, że to za długo.(rondo-regent)
W tym roku było to 6 dni i zobaczymy!!

A jak z temperaturą ?


Temperatura maceracji czy fermentacji?
W tym roku czy zeszłym???

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: maceracja
PostNapisane: środa, 6 października 2010, 21:32 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 2347
Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
heavy napisał(a):
Temperatura maceracji czy fermentacji?
W tym roku czy zeszłym???

Tak jest, Walduś.

_________________
Napisać można o winie z każdej odmiany - zrobić - nie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: maceracja
PostNapisane: środa, 6 października 2010, 21:39 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
Maciej napisał(a):
heavy napisał(a):
Temperatura maceracji czy fermentacji?
W tym roku czy zeszłym???

Tak jest, Walduś.


W zeszłym roku, jak wiecie miałem problemy ze startem fermentacji z powodu przedawkowania piro (chyba).
W tym roku fermentacja przebiega OK.
Co do temperatury to maceracja jak i fermentacja przebiega w temp. 14C!!

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: maceracja
PostNapisane: środa, 6 października 2010, 21:43 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
heavy napisał(a):
Chciałbym zapytać praktyków, czy na tej samej odmianie próbowali różniej ilości dni maceracji.
I jaki wpływ na jakość wina miała ilość dni macercji!!
.........................


Nikt nie robił eksperymentów, czy nie ma tu już praktyków???

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: maceracja
PostNapisane: środa, 6 października 2010, 23:01 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 2347
Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
heavy napisał(a):
Co do temperatury to maceracja jak i fermentacja przebiega w temp. 14C!!

Waldek, 14 oC to dla czerwonych stanowczo za mało. Myślałem, że to wiadomo już powszechnie.
A co do czasu fermentacji w miazdze, to decyduje jakość owoców. Pewnie, że można również dobierać czas do planowanego wina, ale nie da się raczej zaplanować wina w oderwaniu od jakości plonu. Im gorszej jakości owoce, tym krótszy czas fermentacji w miazdze.

_________________
Napisać można o winie z każdej odmiany - zrobić - nie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: maceracja
PostNapisane: czwartek, 7 października 2010, 10:50 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 5 maja 2005, 01:00
Posty: 597
Lokalizacja: Lubuskie
Za mało jak na fermentację, ale na maceraję to chyba trochę za dużo?

_________________
GZEHO


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: maceracja
PostNapisane: czwartek, 7 października 2010, 11:07 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 2347
Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
gzeho napisał(a):
Za mało jak na fermentację, ale na maceraję to chyba trochę za dużo?

Sie troszke pogubiłem, bo niby czerwonych się nie maceruje, a raczej maceracja przebiega równocześnie z fermentacją. I tu temperatura jest dużo za niska.
Gdyby ktoś chciał jedynie macerować, to 14oC może być za dużo - są drożdże, które fermentują w tych temperaturach.
W rezulatacie tego wszystkiego Waldkowi pewnie wyjdzie coś w rodzaju primeur. Trzeba będzie wypić szybciutko. Jakby co, Walduś, mogę pomóc...

_________________
Napisać można o winie z każdej odmiany - zrobić - nie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: maceracja
PostNapisane: czwartek, 7 października 2010, 11:41 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 5 maja 2005, 01:00
Posty: 597
Lokalizacja: Lubuskie
Ano właśnie. Do samej maceraji tzw. "Cold soak" 14 stopni może byc trochę dużo, może nie ze względu na poziom ekstrakcji jako taki, ale na utrzymanie mikroorganizmów (w tym drożdży) w ryzach.
Oczywiście również mogę pomóc w wypiciu 8) wina typu primeur...

_________________
GZEHO


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: maceracja
PostNapisane: czwartek, 7 października 2010, 11:54 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 11 stycznia 2006, 01:00
Posty: 653
Lokalizacja: Mamaroneck, NY
Jak zasiarkował miazgę to dzikusy ubił.

_________________
2011 https://plus.google.com/photos/10042987 ... 6047357265
2012 https://plus.google.com/photos/10042987 ... 8713606449
2013 https://plus.google.com/photos/10042987 ... 3534170225


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: maceracja
PostNapisane: czwartek, 7 października 2010, 21:43 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
Maciej napisał(a):
heavy napisał(a):
Co do temperatury to maceracja jak i fermentacja przebiega w temp. 14C!!

Waldek, 14 oC to dla czerwonych stanowczo za mało. Myślałem, że to wiadomo już powszechnie.
A co do czasu fermentacji w miazdze, to decyduje jakość owoców. Pewnie, że można również dobierać czas do planowanego wina, ale nie da się raczej zaplanować wina w oderwaniu od jakości plonu. Im gorszej jakości owoce, tym krótszy czas fermentacji w miazdze.


Nasz wspaniały kolega-enolog Piotr S. (wykłada na naszym kursie) twierdzi, że fermentuje w 4-6C.
I coś w tym jest. Bo po co pośpiech???? Niech drożdże sobie pykają kilka tygodni, mamy czas!

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: maceracja
PostNapisane: czwartek, 7 października 2010, 21:45 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
RobertM napisał(a):
Jak zasiarkował miazgę to dzikusy ubił.



Ubił, ubił... tym razem bez przesady więc fermentacja idzie planowo :P

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 72 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO