Teraz jest czwartek, 31 lipca 2025, 14:58

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 72 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: maceracja
PostNapisane: środa, 20 października 2010, 22:21 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
Bardzo proszę wypowiadających się o zapoznanie się z tematem!!!!!!!!!!!!!!!!! :mrgreen:
Albo macie jakieś doświadczenia w zadanym temacie, albo załóżcie sobie inny wątek i tam prawcie o pierdołach!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: maceracja
PostNapisane: czwartek, 21 października 2010, 21:00 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 listopada 2009, 01:00
Posty: 139
Lokalizacja: Świebodzice/dolnośląskie
Ja może nie centralnie w temacie maceracji , kolego heavy jak będziesz miał kontakt z tym kolegą u którego robiłeś fotkę termometru , dowiedz się proszę jakie grzybki pracują mu w tak niskiej temperaturze , a może ktoś z kolegów zna drożdże które nadają się do fermentacji winogron , a pracują w tak niskich temperaturach, tylko nie bayanusy G-995, te żarłoki już znam.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: maceracja
PostNapisane: piątek, 22 października 2010, 12:04 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 31 grudnia 2007, 01:00
Posty: 2920
Lokalizacja: Polski Obszar Winiarski: Wrocławskie Tropiki ;)
magas37 napisał(a):
Ja może nie centralnie w temacie maceracji , kolego heavy jak będziesz miał kontakt z tym kolegą u którego robiłeś fotkę termometru , dowiedz się proszę jakie grzybki pracują mu w tak niskiej temperaturze , a może ktoś z kolegów zna drożdże które nadają się do fermentacji winogron , a pracują w tak niskich temperaturach, tylko nie bayanusy G-995, te żarłoki już znam.

Trafiłam ostatnio na bardzo przyzwiote opisy drożdży na allegro. Asortyment drożdży i dokładność opisów u tego sprzedawcy pozytywnie mnie zaskoczył.
http://allegro.pl/drozdze-winiarskie-ck ... 41621.html
http://allegro.pl/drozdze-winiarskie-sa ... 42907.html

Sorry, heavy, za kontynuację OT

_________________
mów mi Małgorzato :)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: maceracja
PostNapisane: piątek, 22 października 2010, 13:24 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 2347
Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
kuneg napisał(a):
Trafiłam ostatnio na bardzo przyzwiote opisy drożdży na allegro. Asortyment drożdży i dokładność opisów u tego sprzedawcy pozytywnie mnie zaskoczył.

Faktycznie - wygląda, ze mamy kolejne miejsce, w którym można zaopatrzyć się w porządne drożdże za rozsądną kasę.

Cytuj:
Sorry, heavy, za kontynuację OT

Waldusiem sie nie przejmuj. On od czasu do czasu musi z czymś takim wyskoczyć.

_________________
Napisać można o winie z każdej odmiany - zrobić - nie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: maceracja
PostNapisane: piątek, 22 października 2010, 13:45 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): środa, 24 marca 2010, 21:09
Posty: 239
Lokalizacja: Brama Krakowska /zachodnia część rejonu/
Drożdże i inne
Może komuś się przyda
http://sklep.biovitus.pl/index.php?main ... 4c592b9137

http://winohobby.biz/index.php?cat_id=12


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: maceracja
PostNapisane: niedziela, 24 października 2010, 20:26 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
Maciej napisał(a):
kuneg napisał(a):
Trafiłam ostatnio na bardzo przyzwiote opisy drożdży na allegro. Asortyment drożdży i dokładność opisów u tego sprzedawcy pozytywnie mnie zaskoczył.

Faktycznie - wygląda, ze mamy kolejne miejsce, w którym można zaopatrzyć się w porządne drożdże za rozsądną kasę.

Cytuj:
Sorry, heavy, za kontynuację OT

Waldusiem sie nie przejmuj. On od czasu do czasu musi z czymś takim wyskoczyć.


Jak to Waldusiem się nie przejmuj?????????

Wtrącenie o tych drożdżach to akurat OK!!

Czy ktoś już korzystał z tego źródła??

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: maceracja
PostNapisane: wtorek, 26 października 2010, 22:51 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 2347
Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
heavy napisał(a):
Jak to Waldusiem się nie przejmuj?????????

Jak to jak?????????????????????????????
Zwyczajnie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Walduś, każdy, kto zacząłby sie poważnie przejmować wszystkim, co piszesz, ryzykowałby ciężkimi następstwami psychologicznymi :mrgreen:

_________________
Napisać można o winie z każdej odmiany - zrobić - nie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: maceracja
PostNapisane: środa, 27 października 2010, 12:17 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 31 grudnia 2007, 01:00
Posty: 2920
Lokalizacja: Polski Obszar Winiarski: Wrocławskie Tropiki ;)
Maciej napisał(a):
heavy napisał(a):
Jak to Waldusiem się nie przejmuj?????????

Jak to jak?????????????????????????????
Zwyczajnie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Walduś, każdy, kto zacząłby sie poważnie przejmować wszystkim, co piszesz, ryzykowałby ciężkimi następstwami psychologicznymi :mrgreen:

Chłopcy, dajcie już spokój...
Rozumiem Waldka, że go wnerwia, jak mu jego temat zaśmiecają, więc kurtuazyjnie przeprosiłam.
Z drugiej jednak strony, to ja nie mam już 15 lat, żeby się wszystkim przejmować i to jeszcze netem ;) Każdy powinien mieć nieco dystansu do sieci dla dobra własnego zdrowia psychicznego.

...a że moje wtrącenie ma się nijak do maceracji, więc znów bardzo przepraszamza zaśmiecanie. ;)

_________________
mów mi Małgorzato :)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: maceracja
PostNapisane: piątek, 13 września 2019, 13:28 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 30 kwietnia 2009, 01:00
Posty: 272
Lokalizacja: Wołomin
heavy napisał(a):
Po dzisiejszym szkoleniu w Mierzęcinie powiem tylko,że to wszystko nie jest takie oczywiste i książkowe :shock:


A co takiego fajnego mowili? Np. o maceracji ROnda i jego przerobie?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: maceracja
PostNapisane: piątek, 13 września 2019, 13:48 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5513
Lokalizacja: Łódź i okolice
marttinezz ale to było prawie 10 lat temu. :!: :mrgreen:
Waldek zagląda na forum sporadycznie. Możesz kandydować do nagrody złotej łopaty. :mrgreen:

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: maceracja
PostNapisane: piątek, 13 września 2019, 14:28 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 30 kwietnia 2009, 01:00
Posty: 272
Lokalizacja: Wołomin
TO może lepiej bedzie udac sie na to szkolenie (jesli jeszcze jest)
:)
DZieki


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: maceracja
PostNapisane: czwartek, 26 września 2019, 08:40 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 2 września 2015, 12:49
Posty: 79
Lokalizacja: Dolny Ślask, Równina Kącka, Pławna
Jaki jest minimalny i maksymalny czas fermentacji miazgi dla Ronda i Cabernet Cortis jaki stosowaliście?

Piotrek


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 72 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO