Teraz jest sobota, 26 kwietnia 2025, 03:39

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 72 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: maceracja
PostNapisane: czwartek, 7 października 2010, 21:50 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
Maciej napisał(a):
gzeho napisał(a):
Za mało jak na fermentację, ale na maceraję to chyba trochę za dużo?

Sie troszke pogubiłem.................................... Jakby co, Walduś, mogę pomóc...


Nic tylko jakieś spotkanko trzeba zorganizować!!!!

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: maceracja
PostNapisane: czwartek, 7 października 2010, 21:58 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 listopada 2009, 01:00
Posty: 139
Lokalizacja: Świebodzice/dolnośląskie
Przepraszam , że przeszkadzam , niska temperatura fermentacji , to wolniejsza fermentacja , a co za tym idzie , więcej aromatów , ale czy może mi ktoś podać nazwę drożdży które pracują w 4-6C , z góry bardzo dziękuje.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: maceracja
PostNapisane: piątek, 8 października 2010, 08:42 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): piątek, 13 maja 2005, 01:00
Posty: 844
Lokalizacja: Tarnów
lalVin :?: :!:

_________________
pozdrawiam Marek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: maceracja
PostNapisane: piątek, 8 października 2010, 08:55 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 11 stycznia 2006, 01:00
Posty: 653
Lokalizacja: Mamaroneck, NY
Lalvinów takowych nie spotkałem, L71B min 15oC bo reszta to już w górę ale jest coś takiego:
http://piwowar.com.pl/sklep/index.php?m ... cts_id=283
albo http://www.sklep.winiarz.pl/product_inf ... ts_id=1507
Czasami jednak w praktyce okazuje się nieco inaczej.

_________________
2011 https://plus.google.com/photos/10042987 ... 6047357265
2012 https://plus.google.com/photos/10042987 ... 8713606449
2013 https://plus.google.com/photos/10042987 ... 3534170225


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: maceracja
PostNapisane: piątek, 8 października 2010, 09:04 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 2347
Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
Lalvin to marka Lallemanda - różnych drożdzy pod tą marką będzie kilkadziesiąt szczepów.
W 4-6oC pracują być może drożdże piwne - Waldek, dopytaj Piotra, co on fermentuje w tak niskich temperaturach. Bo raczej nie wino...
Poza tym temperatura fermentacji ma wpływ nie tylko na kinetykę. Temperatura ma kluczowe znaczenie dla profilu aromatycznego wina. Długowiecznego czerwonego wina z trwałymi aromatami w temperaturze 14oC po prostu nie zrobisz.

_________________
Napisać można o winie z każdej odmiany - zrobić - nie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: maceracja
PostNapisane: piątek, 8 października 2010, 10:53 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 15 czerwca 2005, 01:00
Posty: 714
Lokalizacja: Opole Lubelskie
Maciej napisał(a):
Temperatura ma kluczowe znaczenie dla profilu aromatycznego wina. Długowiecznego czerwonego wina z trwałymi aromatami w temperaturze 14oC po prostu nie zrobisz.


No dobra Maciej, miazgę trudno podgrzaś grzałkami ze względu na jej półstały charakter /ja co prawda robiłem z niezłym skutkiem jakieś eksperymenty polegające na grzaniu wężykami silikonowymi do terrariów/.
A gdybyśmy w związku z powyższym, miazgę pomacerowali na drożdzach 3-5 dni w niskiej temperaturze, a następnie wycisnęli i fermentowali wino w 20-25 stopniach /tu już można sensownie podgrzać wino-moszcz/ to mielibyśmy szansę na poprawne i poważne wino?

_________________
Maciej


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: maceracja
PostNapisane: piątek, 8 października 2010, 11:03 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4613
Lokalizacja: Rybnik
micki64 napisał(a):
A gdybyśmy w związku z powyższym, miazgę pomacerowali na drożdzach 3-5 dni w niskiej temperaturze, a następnie wycisnęli i fermentowali wino w 20-25 stopniach /tu już można sensownie podgrzać wino-moszcz/ to mielibyśmy szansę na poprawne i poważne wino?


To chyba nie ma sensu, przecież ekstrakcja ze skórek ma zachodzić przy udziale alkoholu.
Ja to mam przeważnie odwrotny problem. Jak fermentacja się rozpędzi to trzeba raczej chłodzić niż dogrzewać.
Jeśli fermentujesz w metalowych kadziach to możesz nawinąć kabel grzejny od zewnątrz i zaizolować matą z wełny mineralnej.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: maceracja
PostNapisane: piątek, 8 października 2010, 11:06 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
Chyba nie miałoby to sensu. Fermentacja miazgi w niskiej temperaturze, to niska ekstrakcja garbników a jednocześnie wydobycie świeżych owocowych aromatów, które podczas dalszej fermentacji w wyższej temperaturze ulotnią się w dużym stopniu. Czyli powstanie wino z małą zawartością garbników i aromatów.

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: maceracja
PostNapisane: piątek, 8 października 2010, 12:07 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 2347
Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
micki64 napisał(a):
...miazgę trudno podgrzaś grzałkami ze względu na jej półstały charakter /ja co prawda robiłem z niezłym skutkiem jakieś eksperymenty polegające na grzaniu wężykami silikonowymi do terrariów/...

Co do meritum, to Mietek i Kuba już powiedzieli, co trzeba. A miazgę ogrzewam od trzech lat terraryjnym kablem grzejnym - przykleiłem klejem (chyba PE, taki na gorąco) do dna kadzi - przy długości 9m i mocy 80W nie dochodzi do miejscowego przegrzewania moszczu. W zeszłym roku przy temperaturze na zewnątrz 5-6oC miazga miała 30oC. Jak ktoś bardzo lubi, może sobie wstawić w cały ten układ termostat.

_________________
Napisać można o winie z każdej odmiany - zrobić - nie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: maceracja
PostNapisane: piątek, 8 października 2010, 13:29 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 15 czerwca 2005, 01:00
Posty: 714
Lokalizacja: Opole Lubelskie
Maciej napisał(a):
A miazgę ogrzewam od trzech lat terraryjnym kablem grzejnym - przykleiłem klejem (chyba PE, taki na gorąco) do dna kadzi - przy długości 9m i mocy 80W nie dochodzi do miejscowego przegrzewania moszczu.


Ot na to przyklejanie nie wpadłem, kabel plątał mi się diabelsko podczas zatapiania czapy.
Dzięki za poradę :P

_________________
Maciej


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: maceracja
PostNapisane: piątek, 8 października 2010, 14:05 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 15 marca 2004, 01:00
Posty: 2487
Lokalizacja: Białystok
Wydaje mi się, zę ten kabel można spokojnie przykleić nawet silikonem - tyle, że po zewnetrznej stronie dna kadzi. Potem postawić na kawalku wełny mineralnej albo zaizolować dno wg własnego pomysłu (pewnie wystarczyłby stary koc) - wszak kwasówka ma niezły współczynnik przewodzenia termicznego.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: maceracja
PostNapisane: piątek, 8 października 2010, 15:03 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
Maciej napisał(a):
........ Waldek, dopytaj Piotra, co on fermentuje w tak niskich temperaturach. Bo raczej nie wino......


OK. Jutro się widzimy więc zapytam!!!

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: maceracja
PostNapisane: piątek, 8 października 2010, 19:32 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 lutego 2006, 01:00
Posty: 452
Lokalizacja: Modlin Tw/Mazowsze
olmek napisał(a):
Fermentacja miazgi w niskiej temperaturze, to niska ekstrakcja garbników a jednocześnie wydobycie świeżych owocowych aromatów, które podczas dalszej fermentacji w wyższej temperaturze ulotnią się w dużym stopniu. Czyli powstanie wino z małą zawartością garbników i aromatów.


To znaczy, że tzw.maceracja na zimno(bez dopuszczenia do fermentacji),niewiele da,bo owocowe aromaty i tak się ulotnią?A jak z taninami? Czy 2-3 dniowa maceracja w niskiej temp.nie wydobywa tanin?Qurcze! Im głębiej w las,tym więcej drzew :lol:

Pozdrawiam Leszek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: maceracja
PostNapisane: piątek, 8 października 2010, 20:11 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 15 czerwca 2005, 01:00
Posty: 714
Lokalizacja: Opole Lubelskie
szpeciel napisał(a):
olmek napisał(a):
Fermentacja miazgi w niskiej temperaturze, to niska ekstrakcja garbników a jednocześnie wydobycie świeżych owocowych aromatów, które podczas dalszej fermentacji w wyższej temperaturze ulotnią się w dużym stopniu. Czyli powstanie wino z małą zawartością garbników i aromatów.


To znaczy, że tzw.maceracja na zimno(bez dopuszczenia do fermentacji),niewiele da,bo owocowe aromaty i tak się ulotnią?A jak z taninami? Czy 2-3 dniowa maceracja w niskiej temp.nie wydobywa tanin?Qurcze! Im głębiej w las,tym więcej drzew :lol:

Pozdrawiam Leszek


Tanin nie wydobędzie taka krótka maceracja bo taniny wyługiwane są dzięki alkoholowi, a tego w winie po 3 dniach jest niewiele.

_________________
Maciej


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: maceracja
PostNapisane: piątek, 8 października 2010, 20:50 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
szpeciel napisał(a):
To znaczy, że tzw.maceracja na zimno(bez dopuszczenia do fermentacji),niewiele da,bo owocowe aromaty i tak się ulotnią?


Ulotnią się w znacznym stopniu w przypadku dalszej fermentacji odciśniętego moszczu w wyższej temperaturze (20-25C), jeżeli natomiast będziemy kontynuować fermentację na zimno, to powinny pozostać w winie.
W pierwszym przypadku wino będzie bez tanin i owocowych aromatów, czyli hmmm... :mrgreen: , w drugim natomiast bez tanin i z owocowymi aromatami , czyli coś w stylu różowego, tyle że mniej lub bardziej czerwone :lol:

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 72 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO