Teraz jest sobota, 26 kwietnia 2025, 03:39

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 72 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: maceracja
PostNapisane: czwartek, 7 października 2010, 21:50 
Ekspert
Ekspert

Maciej napisał(a):
gzeho napisał(a):
Za mało jak na fermentację, ale na maceraję to chyba trochę za dużo?

Sie troszke pogubiłem.................................... Jakby co, Walduś, mogę pomóc...

Nic tylko jakieś spotkanko trzeba zorganizować!!!!

PostNapisane: czwartek, 7 października 2010, 21:58 
czeladnik
czeladnik

Przepraszam , że przeszkadzam , niska temperatura fermentacji , to wolniejsza fermentacja , a co za tym idzie , więcej aromatów , ale czy może mi ktoś podać nazwę drożdży które pracują w 4-6C , z góry bardzo dziękuje.

PostNapisane: piątek, 8 października 2010, 08:42 
Kiper
Kiper

lalVin :?: :!:

PostNapisane: piątek, 8 października 2010, 08:55 
Kiper
Kiper

Lalvinów takowych nie spotkałem, L71B min 15oC bo reszta to już w górę ale jest coś takiego:
http://piwowar.com.pl/sklep/index.php?m ... cts_id=283
albo http://www.sklep.winiarz.pl/product_inf ... ts_id=1507
Czasami jednak w praktyce okazuje się nieco inaczej.

PostNapisane: piątek, 8 października 2010, 09:04 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
Lalvin to marka Lallemanda - różnych drożdzy pod tą marką będzie kilkadziesiąt szczepów.
W 4-6oC pracują być może drożdże piwne - Waldek, dopytaj Piotra, co on fermentuje w tak niskich temperaturach. Bo raczej nie wino...
Poza tym temperatura fermentacji ma wpływ nie tylko na kinetykę. Temperatura ma kluczowe znaczenie dla profilu aromatycznego wina. Długowiecznego czerwonego wina z trwałymi aromatami w temperaturze 14oC po prostu nie zrobisz.

PostNapisane: piątek, 8 października 2010, 10:53 
Kiper
Kiper

Maciej napisał(a):
Temperatura ma kluczowe znaczenie dla profilu aromatycznego wina. Długowiecznego czerwonego wina z trwałymi aromatami w temperaturze 14oC po prostu nie zrobisz.

No dobra Maciej, miazgę trudno podgrzaś grzałkami ze względu na jej półstały charakter /ja co prawda robiłem z niezłym skutkiem jakieś eksperymenty polegające na grzaniu wężykami silikonowymi do terrariów/.
A gdybyśmy w związku z powyższym, miazgę pomacerowali na drożdzach 3-5 dni w niskiej temperaturze, a następnie wycisnęli i fermentowali wino w 20-25 stopniach /tu już można sensownie podgrzać wino-moszcz/ to mielibyśmy szansę na poprawne i poważne wino?

PostNapisane: piątek, 8 października 2010, 11:03 
Ekspert
Ekspert

micki64 napisał(a):
A gdybyśmy w związku z powyższym, miazgę pomacerowali na drożdzach 3-5 dni w niskiej temperaturze, a następnie wycisnęli i fermentowali wino w 20-25 stopniach /tu już można sensownie podgrzać wino-moszcz/ to mielibyśmy szansę na poprawne i poważne wino?

To chyba nie ma sensu, przecież ekstrakcja ze skórek ma zachodzić przy udziale alkoholu.
Ja to mam przeważnie odwrotny problem. Jak fermentacja się rozpędzi to trzeba raczej chłodzić niż dogrzewać.
Jeśli fermentujesz w metalowych kadziach to możesz nawinąć kabel grzejny od zewnątrz i zaizolować matą z wełny mineralnej.

PostNapisane: piątek, 8 października 2010, 11:06 
Ekspert
Ekspert

Chyba nie miałoby to sensu. Fermentacja miazgi w niskiej temperaturze, to niska ekstrakcja garbników a jednocześnie wydobycie świeżych owocowych aromatów, które podczas dalszej fermentacji w wyższej temperaturze ulotnią się w dużym stopniu. Czyli powstanie wino z małą zawartością garbników i aromatów.

PostNapisane: piątek, 8 października 2010, 12:07 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
micki64 napisał(a):
...miazgę trudno podgrzaś grzałkami ze względu na jej półstały charakter /ja co prawda robiłem z niezłym skutkiem jakieś eksperymenty polegające na grzaniu wężykami silikonowymi do terrariów/...

Co do meritum, to Mietek i Kuba już powiedzieli, co trzeba. A miazgę ogrzewam od trzech lat terraryjnym kablem grzejnym - przykleiłem klejem (chyba PE, taki na gorąco) do dna kadzi - przy długości 9m i mocy 80W nie dochodzi do miejscowego przegrzewania moszczu. W zeszłym roku przy temperaturze na zewnątrz 5-6oC miazga miała 30oC. Jak ktoś bardzo lubi, może sobie wstawić w cały ten układ termostat.

PostNapisane: piątek, 8 października 2010, 13:29 
Kiper
Kiper

Maciej napisał(a):
A miazgę ogrzewam od trzech lat terraryjnym kablem grzejnym - przykleiłem klejem (chyba PE, taki na gorąco) do dna kadzi - przy długości 9m i mocy 80W nie dochodzi do miejscowego przegrzewania moszczu.

Ot na to przyklejanie nie wpadłem, kabel plątał mi się diabelsko podczas zatapiania czapy.
Dzięki za poradę :P

PostNapisane: piątek, 8 października 2010, 14:05 
Ekspert
Ekspert

Wydaje mi się, zę ten kabel można spokojnie przykleić nawet silikonem - tyle, że po zewnetrznej stronie dna kadzi. Potem postawić na kawalku wełny mineralnej albo zaizolować dno wg własnego pomysłu (pewnie wystarczyłby stary koc) - wszak kwasówka ma niezły współczynnik przewodzenia termicznego.

PostNapisane: piątek, 8 października 2010, 15:03 
Ekspert
Ekspert

Maciej napisał(a):
........ Waldek, dopytaj Piotra, co on fermentuje w tak niskich temperaturach. Bo raczej nie wino......

OK. Jutro się widzimy więc zapytam!!!

PostNapisane: piątek, 8 października 2010, 19:32 
Kiper
Kiper

olmek napisał(a):
Fermentacja miazgi w niskiej temperaturze, to niska ekstrakcja garbników a jednocześnie wydobycie świeżych owocowych aromatów, które podczas dalszej fermentacji w wyższej temperaturze ulotnią się w dużym stopniu. Czyli powstanie wino z małą zawartością garbników i aromatów.

To znaczy, że tzw.maceracja na zimno(bez dopuszczenia do fermentacji),niewiele da,bo owocowe aromaty i tak się ulotnią?A jak z taninami? Czy 2-3 dniowa maceracja w niskiej temp.nie wydobywa tanin?Qurcze! Im głębiej w las,tym więcej drzew :lol:

Pozdrawiam Leszek

PostNapisane: piątek, 8 października 2010, 20:11 
Kiper
Kiper

szpeciel napisał(a):
olmek napisał(a):
Fermentacja miazgi w niskiej temperaturze, to niska ekstrakcja garbników a jednocześnie wydobycie świeżych owocowych aromatów, które podczas dalszej fermentacji w wyższej temperaturze ulotnią się w dużym stopniu. Czyli powstanie wino z małą zawartością garbników i aromatów.

To znaczy, że tzw.maceracja na zimno(bez dopuszczenia do fermentacji),niewiele da,bo owocowe aromaty i tak się ulotnią?A jak z taninami? Czy 2-3 dniowa maceracja w niskiej temp.nie wydobywa tanin?Qurcze! Im głębiej w las,tym więcej drzew :lol:

Pozdrawiam Leszek

Tanin nie wydobędzie taka krótka maceracja bo taniny wyługiwane są dzięki alkoholowi, a tego w winie po 3 dniach jest niewiele.

PostNapisane: piątek, 8 października 2010, 20:50 
Ekspert
Ekspert

szpeciel napisał(a):
To znaczy, że tzw.maceracja na zimno(bez dopuszczenia do fermentacji),niewiele da,bo owocowe aromaty i tak się ulotnią?

Ulotnią się w znacznym stopniu w przypadku dalszej fermentacji odciśniętego moszczu w wyższej temperaturze (20-25C), jeżeli natomiast będziemy kontynuować fermentację na zimno, to powinny pozostać w winie.
W pierwszym przypadku wino będzie bez tanin i owocowych aromatów, czyli hmmm... :mrgreen: , w drugim natomiast bez tanin i z owocowymi aromatami , czyli coś w stylu różowego, tyle że mniej lub bardziej czerwone :lol:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 72 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1