Teraz jest piątek, 25 kwietnia 2025, 06:59

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 14 października 2015, 19:56 
nowicjusz
nowicjusz

Poratujcie zacni panowie. Na wstępie, chciałbym się przywitać,choć młody nie jestem dopiero drugi rok robię wino, z winogron czerwonych i dzikiej róży...i popełniam masę błedów, tak myślę. Otóż mam spory problem z młodym winem z winogrona czerwonego.
15 września z 18 kg owoców i 6 kg syropu cukrowego zrobiłem moszcz (tzn. wszystko, owoce i syrop do gąsiorka), zaznaczam, że za radą innych nie dodawałem drożdży, bazowałem na dzikich. Z uwagi na bardzo intensywną fermantację, przeniosłem balon do piwnicy, tam nadal ładnie pracowało, aż stopniowo przestało, stwierdziłem, że pora oddzielić osad, owoce od płynu, to było 9 października, przy okazji sprawdziłem na wskażnikach cukier i alkohol, I W OBU PRZYPADKACH JEST 0, komplenie nie rozumiem, dodam ,że wskazniki są sprawne. Następnie dodałem 2 kg cukru rozp. w 5 litrach wody i zakorkowałem z rurką ferment. Dziś wino nadal nie pracuje, zawartość cukru ok 7 BLM a % poniżej zera. Co zrobić, jak ratować, podpowie ktoś z doświadczeniem ? Muszę dodać także , że równolegle z tych samych winogron, ale zbieranych dwa tyg później też robię wino w bardzo podobnych ilościowo składnikach, które nadal pracuje i ma teraz ok 10 % alk i 5 cukrów

PostNapisane: środa, 14 października 2015, 20:21 
Ekspert
Ekspert

Nie będę prawił Ci morałów co źle robisz, bo to na długi poemat, na teraz to zrób tak. Zlej czysty sok do czystego pojemnika, kup drożdże aktywne o wysokim alkoholu, np. bayanusy , poddaj fermentacji trzymając w temperaturze ok 18 20 *C. Po skończonej fermentacji ok 2 tygodnie będziesz mieć i alkohol i wino. Ten czas, 2 tygodnie, poświęć na czytanie forum,na temat wyrobu wina gronowego.

PostNapisane: środa, 14 października 2015, 20:26 
Ekspert
Ekspert

Czytaj tutaj.

PostNapisane: środa, 14 października 2015, 20:35 
Ekspert
Ekspert

Alkoholu jest tam od metra. Alkoholu w winie domowymi sposobami nie da się zmierzyć bezpośrednio. Pomiar wykonuje się określając ilość cukru przed fermentacja i po fermentacji. Możesz zrobić jak Ci kolega radzi to otrzymasz wytrawny napj winny, a możesz policzyć ile masz tego alkoholu i zostawić z resztkowym cukrem. Przyjmij 16,5g cukru w litrze nastawu na 1% alkoholu.

PostNapisane: środa, 14 października 2015, 23:50 
nowicjusz
nowicjusz

Zrobię jak radzicie , na drożdżach aktywnych i dziękuję za podpowiedzi . Jedno nasuwa mi się przypuszczenie, czy może być tak, że wskazania są sfałszowane poprzez zamętnienie , po zlaniu wina? Bo jak już mówiłem w drugim balonie mam bardziej klarownie wino pracujące, gdzie wskazania są przyzwoite, trochę cukru i 10 % alk.

PostNapisane: czwartek, 15 października 2015, 04:24 
Ekspert
Ekspert

Podstawowa sprawa: czym próbujesz zmierzyć alkohol w winie?

PostNapisane: czwartek, 15 października 2015, 09:28 
przedszkolak
przedszkolak

redfox napisał(a):
Podstawowa sprawa: czym próbujesz zmierzyć alkohol w winie?

No jak czym... alkoholomierzem! :D

bogdan6079 napisał(a):
Jedno nasuwa mi się przypuszczenie, czy może być tak, że wskazania są sfałszowane poprzez zamętnienie , po zlaniu wina? Bo jak już mówiłem w drugim balonie mam bardziej klarownie wino pracujące, gdzie wskazania są przyzwoite, trochę cukru i 10 % alk.

Jeżeli faktycznie mierzysz poziom alkoholu w winie alkoholomierzem to wskazania są na pewno sfałszowane. Ten sprzęt nadaję się do pomiaru procentów tylko w roztworze alkoholu z wodą.
Zawartość alkoholu możesz sobie obliczyć tak jak napisał to Zodiak. Alkoholomierz przyda się w razie gdyby nic z tego wina nie wyszło :twisted:
Cukromierz wskazuje dobrze, chyba że masz to wino mocno nagazowane i pęcherzyki gazu unoszą spławik.

PostNapisane: czwartek, 15 października 2015, 09:43 
Ekspert
Ekspert

hospes napisał(a):
Cukromierz wskazuje dobrze, chyba że masz to wino mocno nagazowane i pęcherzyki gazu unoszą spławik.

@Hospes dobrze radzi.
Aby zmierzyć prawidłowo ilość cukru w winie należy pobrać próbkę np. do cylindra, odgazować i wtedy zmierzyć za pomocą cukromierza.

PostNapisane: czwartek, 15 października 2015, 10:18 
Ekspert
Ekspert

hospes napisał(a):

No chyba nie do końca dobrze, a co z alkoholem, który wpływa na gęstość roztworu?

PostNapisane: czwartek, 15 października 2015, 10:22 
nowicjusz
nowicjusz

W problematycznym nastawie, zamiast wino obciągnąć, zlałem, przefiltrowałem , oddzieliłem owoce od wina , można rzec grawitacyjnie. Ten podstawowy błąd ,może być przyczyną kłopotów, teraz pytanie o kolejność, dodać drożdże i kontynuować fermentację,a następnie klarować, czy odwrotnie ?

PostNapisane: czwartek, 15 października 2015, 11:40 
przedszkolak
przedszkolak

olmek napisał(a):
hospes napisał(a):

No chyba nie do końca dobrze, a co z alkoholem, który wpływa na gęstość roztworu?

Zgoda :) dlatego czasami pokazuje nam na minusie. Bardziej chodziło mi o to, że cukromierz wskazuje tak jak powinien. Kolega bogdan6079 ma poważniejsze problemy niż wyliczanie poprawek na alkohol. Pomijam fakt, że trafił na nieodpowiednie forum.
bogdan6079 napisał(a):
W problematycznym nastawie, zamiast wino obciągnąć, zlałem, przefiltrowałem , oddzieliłem owoce od wina , można rzec grawitacyjnie. Ten podstawowy błąd ,może być przyczyną kłopotów, teraz pytanie o kolejność, dodać drożdże i kontynuować fermentację,a następnie klarować, czy odwrotnie ?

Czy zlałeś, czy przelałeś to według mnie nie ma większego znaczenia. Ja bym teraz dodał drożdże. Jeżeli masz bayanusy to powinno ruszyć. Jeżeli nie to mam coś do poczytania w duchu tego forum :D:http://www.klubwiniarzy.pl/index.php/miodosytnictwo/technologia/41-zatrzymanie-lub-spowolnienie-fermentacji-jak-je-pokona
Po bardziej przyziemne porady odsyłam na forum http://www.wino.org.pl

PostNapisane: poniedziałek, 19 października 2015, 15:41 
nowicjusz
nowicjusz

W sobotę dodałem drożdże aktywne, do dziś nic się nie dzieje,

PostNapisane: poniedziałek, 19 października 2015, 15:58 
czeladnik
czeladnik

bogdan6079 napisał(a):

Zdecydowanie odwrotnie. To jest tak jakbyś pierwsze nie nalał a chciał wypić. :wink:

PostNapisane: czwartek, 19 listopada 2015, 20:03 
nowicjusz
nowicjusz

Witajcie. Jeśli można to i ja pozwolę sobie się podłączyć pod temat. Mam podobną sytuację. Nastaw ok 35 l. z czego 3/4 to moszcz z winogrona ciemnego (odmiana kwaskowata), reszta to woda oraz 4 kg cukru. Drożdże winiarskie uniwersalne do win czerwonych. Wino pracowało przez ok. 5 dni bardzo szybo. Na tyle szybko, że z rurki gaz się ulatniał a nie "bąbelkował". Niestety, nie dysponuję cukromierzem więc nie jestem w stanie stwierdzić zawartości cukru, jednak na smak nastaw jest kwaśny, lecz nie zepsuty. Owoce wciąż unoszą się na powierzchni nastawu. Chciałbym zapytać, czy dosładzać tak jak jest, czyli bez zlewania i usuwania owoców, czy może pozbawić ten nastaw już frakcji stałych? Czy może zostawić tak jak jest? Z góry przepraszam za infantylne pytania, nie mam doświadczenia z winami domowymi a na moje pytania jednoznacznych odpowiedzi nie znalazłem. Dzięki serdecznie

PostNapisane: czwartek, 19 listopada 2015, 20:19 
Ekspert
Ekspert

Poszukaj albo zapytaj na bratnim forum http://wino.org.pl/forum/forumdisplay.php?fid=31

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1