Teraz jest wtorek, 6 maja 2025, 13:58

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Lalvin 71B
PostNapisane: sobota, 10 stycznia 2009, 13:07 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 11 stycznia 2006, 01:00
Posty: 653
Lokalizacja: Mamaroneck, NY
Czy ktoś może orientuje się w którym momencie przetwarzają kwas jabłkowy, tzn. systematycznie w trakcie postępu fermentacji czy dopiero po przerobieniu cukru?

_________________
2011 https://plus.google.com/photos/10042987 ... 6047357265
2012 https://plus.google.com/photos/10042987 ... 8713606449
2013 https://plus.google.com/photos/10042987 ... 3534170225


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 10 stycznia 2009, 20:12 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 20 stycznia 2008, 01:00
Posty: 137
Lokalizacja: opolskie
W bieżącym sezonie używałem drożdży Fermivin , które podobnie redukują kwas jabłkowy w trakcie fermentacji.Szukając wyjaśnienia tego procesu znalazłem na stronie http://agro.e-bmp.pl/index.php?art=1558 artykuł dr. Sylwii Bonin " Produkty uboczne fermentacji winiarskiej a cechy jakościowe wina .Autorka pisze "...niektóre szczepy drożdży Saccharomyces cerevisiae , rozkładają kwas jabłkowy w warunkach beztlenowych do kwasu pirogronowego, a następnie jest on metabolizawany do etanolu i dwutlenku węgla . Zależnie od szczepu stopień degradacji jabłczanu waha się od 0 do 33%. " Nie podany jest moment zachodzenia tej reakcji. Pozdrawiam Bogumił


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 10 stycznia 2009, 20:24 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
Ponoć zabierają się za kwas jabłkowy dopiero w momencie , kiedy zeżrą już cały cukier. Kiedyś wspominał o tym DarekRz , ale nie mogę tego znaleźć.

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 10 stycznia 2009, 21:49 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 11 stycznia 2006, 01:00
Posty: 653
Lokalizacja: Mamaroneck, NY
Ja między czasie znalazłem to http://www.wino.org.pl/forum/viewthread ... 1#pid82286
ludzie różnie piszą :D , czasami jest potrzeba zatrzymania fermentacji pozostawiając nieco cukru resztkowego (w moich warunkach bardziej przy owocowych niż gronowych) a przy okazji skorzystania z dobrodziejstwa redukcji kwasu i w sumie to na dwoje babka wróżyła. Trzeba będzie mierzyć.

_________________
2011 https://plus.google.com/photos/10042987 ... 6047357265
2012 https://plus.google.com/photos/10042987 ... 8713606449
2013 https://plus.google.com/photos/10042987 ... 3534170225


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Majestic-12 [Bot] i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO