Teraz jest piątek, 25 kwietnia 2025, 05:46

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 25 listopada 2012, 22:17 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): sobota, 3 marca 2012, 08:57
Posty: 150
Lokalizacja: Grójec
Witam Was,

Zakończyła się już fermentacja mojego tegorocznego winka.
Zrobione jest w 80% z Cascady + 20% Svenson Red - nie pytajcie o wybór odmian, nie miałem wyboru.
Generalnie fermenacja przebiegła szybko i sprawnie ale... wino ma w smaku i aromacie wyraźną i wg mnie przesadna kwasowość;(
Wino trafi jeszcze na rok do beczki wiec się trochę uspokoi ale mimo wszystko ta kwasowość mnie trochę martwi.

I tu dwa pytania:
- Co doraźnie moge z tym zrobić?
- Co mozna robić aby obniżyć kwasowość wina już na etapie maceracji/fermentacji.

To moje 3-cie wino ktore robie ale wcześniejsze dwa robilem z winogron macedonskich i wloskich ktore mialy więcej cukrow i mniej kwasów.

Co możecie powiedzieć na ten temat?

Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 26 listopada 2012, 10:05 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5457
Lokalizacja: Łódź i okolice
Jakich drożdży użyłeś do fermentacji?

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 27 listopada 2012, 15:28 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): sobota, 3 marca 2012, 08:57
Posty: 150
Lokalizacja: Grójec
Nazwy niestety nie pamiętam.
Ale były to droższe aktywne, takie "hop siup" i gotowe... ;/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 27 listopada 2012, 15:29 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): sobota, 3 marca 2012, 08:57
Posty: 150
Lokalizacja: Grójec
Przy okazji spytam czy dobrze rozumiem sugestię - że drożdże mają duże znaczenie na jakość/smak wina?

Pan w sklepie które mi je sprzedał na pytanie "jakie drożdże Pan poleca" odpowiedział "weź Pan te, podobno dobre..."
Rozumiem, że muszę zmienić sklep na przyszłość?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 27 listopada 2012, 15:45 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 8 maja 2009, 01:00
Posty: 362
Lokalizacja: okolice Slomczyna
Witam serdecznie winiarza z Grójca :)

Ja mam winnicę w Barcicach Drwalewskich za Słomczynem.
Drożdze maja pierwszorzędne znaczenie kupuj tylko w sklepach winiarskich, ciekawe są Oneferm Rouge są też drożdze które obniżają kwasy. Ciekawy wybór ma sklep: http://www.winohobby.biz/index.php?cat_id=104

Ale jest wiele innych sklepów. Jakie krzewy uprawiasz ?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 27 listopada 2012, 15:47 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5457
Lokalizacja: Łódź i okolice
Przy dużej kwasowości należy korzystać z drożdży, które te kwasy redukują np. maurivinB( redukcja do 30%)
Do kupienia w browamatorze.
http://www.browamator.pl/katalog.php?grupa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F165994%2F777386&grupa_rek[6]=&ngrp=&sortuj=#777386

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 27 listopada 2012, 19:45 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 22 listopada 2004, 01:00
Posty: 448
Lokalizacja: Wegrów
Słyszałem bardzo złe opinie od zawodowego winemarkera na temat drożdży redukujących kwas. Ponoć lepiej odkwasić przed fermentacją....


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 28 listopada 2012, 07:35 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): sobota, 3 marca 2012, 08:57
Posty: 150
Lokalizacja: Grójec
Człowiek uczy się całe życie...
Teraz już wiem jak zachować się w przyszłości.
Szczerze mówiąc, nie sprawdzałem ile kwasów mają te winogrona a co także nastaw... Jak początujący winiarz odkładałem to na drugi plan, ale w przyszłym sezonie zaopatrzę się w jakiś porządny kwasomierz, bo te paseczki ze skalą mam wrażenie że zawsze pokazują to samo:)

Gdzie dokładniej za Słomczynem masz swoją winniczkę? Nie wiedziałem, że ktoś w tych okolicach bawi się w winorośl:)
Ja mam 14szt jednorocznych Regentów, ale to oczywiście nie znich jest to wino. Ze swojego winogrona mam zamiar zrobić pierwsze winko w 2014 roku (mam nadzieję że już będzie z czego) lub w 2015.

To które zrobiłem w tym roku było z Cascadu kupionej... na giełdzie:) W sezonie wystawiają się tam tacy handlarze sadzonek i w czasie zbiorów mają też owoce ze swojej winnicy w Świętokrzyskiem.

Wcześniej miałem też okazję robić wino z winogron macedońskich (okolice Popovej Kuli) i włoskich (jezioro Garda) i tam nie było problemów ani z kwasowością, ani z dosładzaniem - piękna sprawa:)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 28 listopada 2012, 09:12 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
Wesoly napisał(a):
Słyszałem bardzo złe opinie od zawodowego winemarkera na temat drożdży redukujących kwas.


Mógłbyś zdradzić trochę szczegółów.

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 28 listopada 2012, 12:01 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): wtorek, 7 sierpnia 2012, 09:38
Posty: 34
Lokalizacja: W-wa
vanKlomp napisał(a):
Przy dużej kwasowości należy korzystać z drożdży, które te kwasy redukują np. maurivinB( redukcja do 30%)

Wg producenta Marurivin B redukują do 56%
http://www.maurivin.com/upload/Classic_Malic_Acid.pdf

30% to Lalvin 71B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 28 listopada 2012, 12:12 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5457
Lokalizacja: Łódź i okolice
tibek napisał(a):
Wg producenta Marurivin B redukują do 56%

Lekka przesada używałem kilkakrotnie tych drożdży i nigdy takiego efektu nie było.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 28 listopada 2012, 12:18 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
vanKlomp napisał(a):
tibek napisał(a):
Wg producenta Marurivin B redukują do 56%

Lekka przesada używałem kilkakrotnie tych drożdży i nigdy takiego efektu nie było.


A jaki był efekt ? Zmierzyłeś zawartość kwasu jabłkowego przed i po fermentacji ?

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 28 listopada 2012, 12:21 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5457
Lokalizacja: Łódź i okolice
Tak średnio to dwadzieścia kilka procent. Już dokładnie nie pamiętam bo nie zapisywałem.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 28 listopada 2012, 12:27 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
vanKlomp napisał(a):
Tak średnio to dwadzieścia kilka procent. Już dokładnie nie pamiętam bo nie zapisywałem.

Domyślam się, że piszesz o ogólnej zawartości kwasów, więc w uproszczeniu przyjmując w dojrzałym moszczu stosunek kwasu jabłkowego do winowego jako 1:1, wszystko się zgadza - kwas jabłkowy został zredukowany o ok. 50%

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 30 listopada 2012, 08:09 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): sobota, 3 marca 2012, 08:57
Posty: 150
Lokalizacja: Grójec
Dziękuję za te podpowiedzi.

A czy doraźnie, z tym - prawie już - winem mogę coś jeszcze zrobić czy zlewać je poprostu do beczki i liczyć na to że roczny pobyt w beczce może załągodziś jego kwasowość?
Jedyne co mi przychodzi do głowy to dosładzanie...
Węglan wapnia juz był, na etapie fermentacji cichej...


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot] i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO