Teraz jest niedziela, 21 grudnia 2025, 02:36

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 30 listopada 2012, 18:50 
Ekspert
Ekspert

Możesz spróbować Bianco Neve (czyli wodorowęglan potasu). Ja bym radził zrobić próbę na litrze wina traktując je na początek 1,1 g Bianco Neve (to redukuje kwas winowy o 1 g). Próbować trzeba wino po pewnym czasie. Ja próbuję po godzinie od odkwaszenia, a później po ok. 8-10 godzinach.

PostNapisane: wtorek, 4 grudnia 2012, 20:03 
mistrz
mistrz

Witam, wyszło mi zbyt kwaśne wino z labruski Po pierwszym odciągu potraktowałem je węglanem wapnia (ilość wg instrukcji na opakowaniu). Po dwóch dniach zlałem znad kamienia winnego i wino zostawiłem w spokoju. Teraz po 3 tygodniach zauważyłem, że znowu osadził się kamień, zlałem ponownie i zastanawiam się czy tak długie przebywanie węglanu wapnia nie wpłynie negatywnie na zdrowie pijących takie wino. Bo smak znacznie się poprawił - jest mniej kwaśne.

PostNapisane: wtorek, 4 grudnia 2012, 20:30 
Kiper
Kiper

Co najwyżej będziecie mieli zdrowsze kości bez konieczności jedzenia danonków :lol:
Tak na poważnie to tego wapnia wiele w tym winie nie zostanie, a jeżeli nawet, to nie zaszkodzi.

Mój poduszkowiec jest pełen węgorzy!

PostNapisane: niedziela, 23 grudnia 2012, 17:01 
czeladnik
czeladnik

Witam,

Dodałem 1g/1l tego Bianco Neve i chyba troszikę się poprawiło, ale to "jeszcze nie to".

Tyle że:
- nie wiem czy można łądować tego więcej niż 1g/1l
- czy nie zaczekać z ewentualną drugą dawką na efekt jaki da beczka; w beczce będzie 12 miesięcy, więc może sprawdzić za 6 miesięcy?

Czy możlwie jest że po tym specyfiku (mimo pirosiarczanu) ruszyła ponownie cicha, powolna fermentacja?

Pozdrawiam i Wesołych Świąt!

PostNapisane: czwartek, 27 grudnia 2012, 22:38 
mistrz
mistrz

PawelSzablewski napisał(a):
Witam,

Dodałem 1g/1l tego Bianco Neve i chyba troszikę się poprawiło, ale to "jeszcze nie to".

Tyle że:
- nie wiem czy można łądować tego więcej niż 1g/1l
- czy nie zaczekać z ewentualną drugą dawką na efekt jaki da beczka; w beczce będzie 12 miesięcy, więc może sprawdzić za 6 miesięcy?

Czy możlwie jest że po tym specyfiku (mimo pirosiarczanu) ruszyła ponownie cicha, powolna fermentacja?

Pozdrawiam i Wesołych Świąt!

Jeżeli jak wcześniej stwierdziłeś fermentacja przebiegła sprawnie, co rozumiem że do do końca, to chyba już nie ma co fermentować. Samo dodanie Bianco Neve powoduje wydzielanie jakiegoś gazu (im więcej kwasu tym bardziej intensywnie), może o to ci chodziło.
Co do dawkowania to z tego co pamiętam to większe ilości mogą powodować spadek jakości wina.
Nie zapomnij ściągnąć znad osadu, po odkwaszaniu powinny pojawić się kryształki na dnie zbiornika.
Może zainteresuje Cię temat wymrażania kwasów (gdzieś to był na forum). A na koniec zawsze zostaje Ci długie leżakowanie które też daje taki efekt.

Andrzej

PostNapisane: niedziela, 29 września 2013, 21:03 
nowicjusz
nowicjusz

Witam, ja również proszę o podpowiedź odnośnie odkwaszenia.
Odmiana to Regent, w obecnej chwili trwa siódmy dzień fermentacji w miazdze, kwasy - 8,5 g/l. Planowane wino ma być wytrawne, więc kwasy o ile się nie mylę powinny mieścić się w przedziale 6 - 7 g/l. Podpowiedzcie proszę czy:
- liczyć na ewentualną f jm. i jej dobrotliwe skutki
- użyć węglanu wapnia
- potraktować jakimś preparatem odkwaszającym np. Bianco Neve
A może jakieś inne propozycję ? ( użyte drożdże nie miały zdolności odkwaszania )

Marek

PostNapisane: niedziela, 1 grudnia 2013, 09:56 
przedszkolak
przedszkolak

Witam,proszę o pomoc w odkwaszeniu wina z tegorocznych winogron.Wrześniowy przymrozek zakończył,wegetację o jakieś dwa-trzy tygodnie wcześniej.Wino ma kolor ,aromat i niestety zbyt dużą kwasowość.Co lepiej zastosować,węglan wapnia czy węglan potasu(obydwa związki cz.d.a).

PostNapisane: niedziela, 1 grudnia 2013, 12:06 
Kiper
Kiper

Jak już, to węglan potasu. Ale wstrzymaj się jeszcze z tym przynajmniej do wiosny. Może "wymrozisz" kwasy w postaci kamienia winnego?

PostNapisane: poniedziałek, 2 grudnia 2013, 11:25 
przedszkolak
przedszkolak

Czy zastosowanie węglanu zamiast wodorowęglanu potasu wpłynie jakoś na kierunek reakcji tzn. czy też powstanie kwaśny winian potasu(kamień winny) który w niskiej temp.wykrystalizuje z roztworu?

PostNapisane: poniedziałek, 2 grudnia 2013, 19:54 
Kiper
Kiper

Czy weźmiesz węglan, czy wodorowęglan nie zrobi większej różnicy. Jedynie należy pamiętać o innej dawce! Znaczenie ma tutaj ten potas który wprowadzisz do wina, bo po anion (wodoro)węglanowy jako nietrwały w tych warunkach ulotni się jako dwutlenek węgla.
Dla ścisłości ok. 100 g wodorowęglanu potasu odpowiada ok. 69 g węglanu potasu(dostarcza ~1 mol kationów potasowych).

PostNapisane: poniedziałek, 2 grudnia 2013, 20:25 
Ekspert
Ekspert

Moje 2 wina od tygodnia na balkonie. Zobaczymy...

PostNapisane: środa, 4 grudnia 2013, 07:45 
Kiper
Kiper

Zbyszek sprawdź czy moze nie za długo trzymasz - ja jak wymrażałem kwasy w białym winie na balkonie to po jednej nocy już się kamień wytrącił i wino było o.k.

PostNapisane: środa, 4 grudnia 2013, 14:42 
Ekspert
Ekspert

dziadek2 napisał(a):
Wesoly napisał(a):
Słyszałem bardzo złe opinie od zawodowego winemarkera na temat drożdży redukujących kwas.

Rafał, jeśli możesz, proszę napisz coś więcej - używam tych drożdży i będę wiedział na co zwracać uwagę :)

Ja tez jestem żywotnie zainteresowany odpowiedzią - niestety wszystkie wina na drożdżach odkwaszających wyszły trudno-pijalne ze względu na podwyższoną goryczkę i trudny do zdefiniowania niefajny aromat (drożdże Lalwin 71b) - pisałem o tym w innych wątkach.

PostNapisane: środa, 4 grudnia 2013, 17:21 
czeladnik
czeladnik

Canin napisał(a):
Ja tez jestem żywotnie zainteresowany odpowiedzią - niestety wszystkie wina na drożdżach odkwaszających wyszły trudno-pijalne ze względu na podwyższoną goryczkę i trudny do zdefiniowania niefajny aromat (drożdże Lalwin 71b) - pisałem o tym w innych wątkach.

Również fermentowałem na tych drożdżach MF , Rondo i Regenta .
Pierwsze co dało się wyczuć to właśnie goryczka . Nie jest mocno upierdliwa ale wyczuwalna.
Myślałem ,że to wina fermentacji w miazdze ale skoro bardziej doświadczeni w temacie
upatrują się przyczyny goryczki w drożdżach to i ja się skłaniam do takiego stwierdzenia.

PostNapisane: czwartek, 5 grudnia 2013, 20:56 
przedszkolak
przedszkolak

Goryczka ma to do siebie że jest zawsze nawet w winach białych ale jest maskowana przez kwasy lub cukry resztkowe .Jeżeli wino jest wytrawne i jeszcze go odkwasimy to goryczka wychodzi na wierzch.I to nie dotyczy jedynie win ale wszystkich potraw i napojów.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1